ÖZEL TEMSİLCİLERİN KARŞILIKLI ZİYARETLERİ MEMNUN ETTİ

Derviş Eroğlu, BM Genel Kurul toplantılarına katılmak üzere New York’a giden TR Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüştü. Türkevi’nde gerçekleşen görüşmeye Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da katıldı. Görüşmede son gelişmeler değerlendirildi.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Eroğlu, New York’ta bulunan Peace Islands’ta da Kıbrıs sorununa ilişkin konuştu.

Eroğlu konuşmasında, KKTC ve Rum tarafının müzakerelerdeki özel temsilcilerinin karşılıklı olarak Yunanistan ve Türkiye’yi ziyaret etmeleri kararını memnuniyetle karşıladığını söyledi.

Kıbrıs’ta iki kurucu devletin oluşturacağı yeni bir ortaklıktan bahsettiklerini kaydeden Eroğlu, Akdeniz’in etrafında zaten sorunlu ülkeler olduğuna dikkat çekti ve sorunu ortadan kaldırarak Kıbrıs’ın güzel bir adaya dönüşmesini istediklerini söyledi.

Eroğlu, “Sorunun iki halkın özelliklerinin dikkate alınarak çözümlenmesi gerekir” dedi. “Kıbrıs Türk tarafı olarak biz, bu sorunun ortadan kalkması ve tarihin sayfalarına gömülmesi konusundaki kararlılığımızı vurgulamak istiyorum” diyen Eroğlu Türk tarafı olarak Kıbrıs sorununun çözümüne hazır olduğunu vurguladı.

“Ben, 2010 yılında Cumhurbaşkanı seçildiğimde, BM Genel Sekreterine mektup yazarak görüşmelere bırakıldığı yerden devam etmeye hazır olduğumu ve benden önce elde edilen yazılı yakınlaşmalara bağlı olduğumu ifade etmiştim. Bu süreç içerisinde yer alan görüşmelerde önemli bazı yakınlaşmalar sağlanmıştır” diyen Eroğlu, Şubat 2013’te iş başına gelen yeni Rum Lider Nikos Anastasiades’in de bu yakınlaşmalara bağlılığını açıklamasını beklemenin en doğal hak olduğunu, ancak Rum Liderin bunu yapmaktan ısrarla kaçındığını vurguladı.

Eroğlu, Rum liderin, çeşitli ön şartlar ileri sürerek daha masaya oturmadan Kıbrıs Türk tarafından ve hatta Türkiye’den olumlu jestler beklediğini söyledi. Rum Liderin, basına yansıdığı kadarıyla Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği’ne gönderdiği mektuplarda, bu ön şartları tekrarladığı ve görüşmelerin başlamasına engel çıkardığına dikkat çeken Eroğlu,”Halbuki çözüm konusunda iyi niyetini kanıtlaması ve jest yapması gereken taraf Kıbrıs Rum tarafıdır.

Kıbrıs Türk Halkı, sorunun başladığı 1963 yılından bu yana çeşitli ambargo ve izolasyonlar altında yaşamaya mahkum edilmiştir. İki Halk arasında var olan güven krizini derinleştirip daimileştirmekten başka bir işe yaramayan bu kısıtlamaların kalkması, Kıbrıs Rum tarafına bir şey kaybettirmeyecek, aksine onların uzlaşı ve barış içinde yan yana yaşama konusunda ciddi oldukları mesajını verecektir” dedi.

Hidrokarbon yatakları konusunda da Eroğlu, “Sunduğumuz öneriler masada. Genel Sekreterle yapacağımız görüşmede bunu yeniden hatırlatacağız” ifadelerini kullandı.

Brt