PANAMA BELGELERİNDEN KUZEY KIBRIS ÇIKTI. EN AZ 4 İSİM VAR!

Panama Belgeleri’nin Kuzey Kıbrıs’la bağlantısı, Türkiye’de de faaliyet gösteren Altınbaş Holding’den ibaret değil.

Panama’da kayıtlı Mosscak Fonseca adlı hukuk firmasından sızdırılan ve bazı liderlerin istifasına yol açan belgelerin ucu Kuzey Kıbrıs’a da ulaştı. 11 milyondan fazla olduğu belirtilen Panama Belgeleri arasında Kıbrıs’ın kuzeyinden de bazı şahıs, şirket ve adresler yer alıyor.
 

Dün yayımlanan yaklaşık 200 bin evraktan oluşan ikinci kısım belgelere göre Mossack Fonseca ile Kuzey Kıbrıs’ın yolu da kesişiyor. 


Türkiye medyasında yer alan haberlerde Altınbaş Holding hissedarlarının da adı öne çıkıyor. Ancak Panama Belgeleri’nin Kuzey Kıbrıs’la bağlantısı, Türkiye’de de faaliyet gösteren Altınbaş Holding’den ibaret değil.


Panama Belgeleri’nde Kuzey Kıbrıs’la ilgili en az üç isim daha bulunuyor.

Bunların biri Girne’de bir şirket ismiyle belgelere girerken, kişilere ait diğer diğer iki isimden biri Lefkoşa’da, diğeri ise Alsancak’ta birer ikamet ya da işyeri adresiyle yer alıyor.


Dünyayı sarsan ve aralarında İzlanda Başbakanı’nın da yer aldığı bazı siyasetçileri koltuğundan eden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İngiltere Başbakanı David Cameron’u zor durumda bırakan Panama Belgeleri’nin Kuzey Kıbrıs bağlantılarını Kanal SİM araştırdı.

Kanal SİM’in belgeler üzerinde yaptığı araştırmaya göre, Türkiye listesinde ismi çıkan Altınbaş Holding ortaklarının yanı sıra Panama Belgeleri’nde Kuzey Kıbrıs kaynaklı en az üç isim daha yer alıyor.


Bunlardan biri Bayan Daria Yurdaer

Daria Yuardaer ismi Panama Belgeleri’nde CAT Enterprises Group isimli bir şirketle beraber geçiyor. Belgelere göre şirket Girne’de… Adres olarak da S 26, Yeni Kent Caddesi, Ozanköy verilmiş.


CAT Enterprises Şirketi’nin Türkiye ile bağlantılı olduğu da kayıtlarda yer buluyor. Kanal SİM’in elde ettiği bilgilere göre Daria Yurdaer’in eşine ait İzmir’de ENTA MÜHENDİSLİK adı altında bir şirketi var. Daria Yurdaer ismi, Türkiye’de yayımlanan 500 kişilik listede de yer alıyor. 


Türkiye listelerinde yer almadığı halde Kuzey Kıbrıs’taki bir adres vasıtasıyla Panama Belgeleri’nde yer alan iki diğer iki isim ise Çin bağlantılı…


Her ikisinde de şirket adı yok. Sadece birer şahıs ismi var.
Mesela Lin Tengfei ismi, Lefkoşa’da Timurlenk Sokak’ta gösteriliyor.
Diğer Çin bağlantılı isim Juang Hiefeng’in adresi ise 32, Hacıali Sokak, Alsancak’ta görünüyor.

Ortaya çıktığı andan itibaren dünyanın birçok ülkesinde ve uluslararası kuruluşta şok etkisi yaratan Panama Belgeleri’nin ucunun Kuzey Kıbrıs’a da uzanması birçok soruyu da beraberinde getiriyor.


Belgelerin dün açıklanan yeni bölümünde Türkiye’yle birlikte bazı KKTC bağlantıları da ortaya çıkarken, Türkiye listesinde yer almayan ancak adresi Kuzey Kıbrıs’ta görünen isim ve şirketlerin adaya nasıl geldiği ya da gerçekte gelip gelmediği merak ediliyor.


Panama Belgeleri’nde yer alan isimlerin tümünün ‘suçlu’ diye kabul edilmesi söz konusu değil. Ancak Mosscak Fonseca bağlantılı şirket ve isimlerin Panama’da hesap açmasının genellikle ‘vergi kaçırma’ amaçlı olduğuna dikkat çekiliyor.


Kıbrıs’ın Kuzeyinden Panama’daki hesaplara kaynak aktaranların Kıbrıs’tan mı olduğu, yoksa KKTC’nin bu amaçla kullanılan bir ‘adres’ten mi ibaret olduğu ise bilinmiyor.