SANDIĞINIZDAN ÇOK DAHA ESKİ...

1500 YIL ÖNCE...

Avustralya’daki Macquarie Üniversitesi’nden bilim insanlarının Mısır’da 1920 ve 30’lu yıllarda bulunan mumyalar ve cenaze malzemeleri üzerinde yaptıkları yeni bir araştırma, ölüleri mumyalama geleneğinin bölgede sanılandan 1500 yıl önce başladığını ortaya çıkarttı.

Elde ettikleri bulguları PLOS ONE akademik dergisinde yayınlayan araştırmacılar, inceledikleri bazı cenaze malzemelerinin milattan önce 3 bin 500 ila 4 bin 500 yıllarından kalma olduğunu keşfettiklerini söyledi. Daha önceki araştırmalar mumyalama uygulamasının milattan önce 2 bin 200 yılında başladığını gösteriyordu.
 
Araştırmayı gerçekleştiren ekibin başında bulunan Dr Jana Jones, konuyla ilgili İngiliz Guardian gazetesine yaptığı açıklamada “Biz bu uygulamanın resmen başladığı tarihten yaklaşık 1500 yıl önce tarih öncesi bir kabilenin ölülerinin bozulmasını engellemek için denemelerde bulunduğunu keşfettik” dedi.
 
Bu eski mumyalama örneklerinde vücudun sadece baş eller gibi bazı bölgelerinin mumyalandığını belirten Jones “Şu anda yazının herhangi bir formunun bulunmasından 1000 yıl önceki bir dönemden bahsediyoruz. Bulgularımız gösteriyor ki bu insanlar gerçekten bilimden haberdarmış” dedi.
 
Araştırmayı gerçekleştiren ekibin kullandığı örneklerin 20’li ve30’lu yıllarda Mısır’ın Badari ve Mostagedda bölgelerindeki mezarlardan çıkartıldığı ve 80 yıl boyunca hiç bir teste tabi tutulmaksızın İngiltere’deki Bolton Müzesi’nde sergilendiği açıklandı.

Hürriyet