SARAYÖNÜ SENARYOLARI

SARAYÖNÜ SENARYOLARI

Ömer Kalyoncu Başbakanlığında kurulması hedeflenen Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Ulusal Birlik Partisi (UBP) koalisyon hükümeti, sokaktaki vatandaşın ilk gündem maddeleri arasındaki yerini aldı.
 
Pelin YÜKSELAY
 
Yeni koalisyon hakkında  bazı vatandaşların görüşüne başvuruldu, “Kurulacak hükümet Kıbrıs sorunun çözümü için yapılacak referanduma yönelik” derken, bazıları da CTP lideri Mehmet Ali Talat’ın milletvekili seçilmek için UBP ile hükümet kurdurduğunu savundu. Başkent Lefkoşa’da hem siyaset hem de sosyal hayata dair konuların en çok konuşulduğu yerler arasında bulunan Sarayönü’nde Diyalog’a konuşan vatandaşların görüşleri şu şekilde:


 

Vatandaş ne dedi?

 

Saffet Soykal: UBP, CTP’nin koltuk değneği oldu
 
Yeni hükümetle ilgili olumlu herhangi bir düşüncem yok. UBP, CTP’nin koltuk değneği olmuş durumda. Önemli bakanlıkları CTP aldı ve önemsiz olan 5 bakanlığı da UBP’nin önüne attı. Benim görüşüm bu. Bu hükümetin kurulması yanlıştır. Nasıl oldu da böylesi bir oluşuma gidildi ben anlamadım ve çok üzüldüm. Siyasi parti temsilcileri makam ve maaş için kendi onurlarını ayaklar altına alıyorlar. Bu tarz siyaset devam ettiği sürece, Kıbrıslı Türkler hayır etmez.

 

Mehmet Kadiri: Senaryo başkaları tarafından yazıldı
 
Senaryosu başkaları tarafından yazılan ve biz de önemsiz rollerde oynayan figüranlar olarak görevlerimizi yapıyoruz Kıbrıs’ta. Bu koalisyon benim için sürpriz olmadı. Dışarda eleştiri yapabilecek muhalefet bir parti bırakmadılar. Benim bir de merak ettiğim konu UBP içerisindeki aşırı milliyetçiler şimdi bu durumdan rahatsız olup da DP’ye geçecekler mi? Tüm bunlar yanında ben hükümetin yolunda gideceğine inanıyorum. 

 

Ergün Müderrisoğlu: Bunlar hep Talat’ın taktikleridir
 
Hükümetin ömrünün uzun süreceğine inanmıyorum. Çünkü bu hükümet Mehmet Ali Talat’ın taktik oyunundan ibaret olan bir hükümettir. Mehmet Ali Talat, en fazla 1 ay sonra hükümet anlaşamadı diyecek, hükümeti bozacak ve erken seçime gidip milletvekili seçilecek. Bu Talat’ın milletvekili olabilmek için yaptığı bir taktik oyunudur.

 

Salih Dereli: Halkımıza hayırlı olsun
 
Öncelikle kurulan hükümet halkımıza hayırlı olsun. İnşallah iyi bir koalisyon hükümeti olur da halkın beklentilerine cevap verirler. Çiftçiden, hayvancıya tutun da bugün sorunsuz tek bir sektör bile yok. İnşallah kurulacak olan bu hükümet sorunlara çare bulur. 

 

Arif Salih Kırdağ: Olası bir referanduma yönelik hükümet
 
Ben CTP ile UBP’nin koalisyon kurmasını bekliyordum, sürpriz olmadı. Ben bu hükümetin Kıbrıs sorununa yönelik olarak kurulduğunu düşünüyorum. Muhtemel bir referandum öncesi oluşturulacak Kıbrıs federal cumhuriyetinin ana yasasının bayrağının hazırlanmasına rol oynayacak karar verecek bir hükümet olacağını düşünüyorum. Çünkü farkındaysanız bakanlıklar 5+5 olarak bölüşüldü. Adalete dayanan bir sistem yaratıldı. 
Diyalog