SEVİNÇTEN AĞLADI

KKTC vatandaşı Latif Barut, Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi’nde

Tatil için geldiği Türkiye’de beyin ölümü gerçekleşen 24 yaşındaki İngiliz vatandaşı Nathan Dean Anderson’un karaciğer ve böbreğiyle hayat bulan KKTC vatandaşı Latif Barut (57), organ naklinin gerçekleştirildiği Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Hastanesi’nde mutluluk gözyaşı döktü.

Kıbrıs’ta şoförlükten emekli olan ve 2009’da safra kesesi ameliyatı geçirdikten sonra 2010’dan beri DEÜ Hastanesi’nde karaciğer yetmezliği tedavisi gören, böbreğinin de iflas etmesi üzerine çifte nakil için listeye alınan üç çocuk babası Barut, gerçekleştirilen başarılı operasyon sonrası yeniden doğdu.

Eş zamanlı yapılan operasyonda, Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Organ Nakil Merkezi Mesul Müdürü Prof. Dr. İbrahim Astarcıoğlu ve ekibindeki Doç. Dr. Tarkan Ünek karaciğer naklini, Prof. Dr. Seymen Bora ve ekibi de böbrek naklini gerçekleştirdi.

Prof. Dr. Astarcıoğlu hastanın durumunun hızla iyiye gittiğini belirtti.

Latif Barut, organ beklediği 3 yıllık süreçte her ay İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi’nde kontrollerini yaptırdığını, tedavi olduğunu, bağış umudunu ise hiç yitirmediğini belirterek, iki organın birden bulunmasının büyük şans olduğunu ifade etti.

Sevinç gözyaşları döken Barut, “Bağış haberi geldiğinde hastanede yatıyordum, dünyalar benim oldu. Donör ailesine sonsuz teşekkür ediyorum. Doktorlarım bana yeni bir yaşam hediye ettiler, minnettarım. Yeni hayatların kurtulabilmesi için herkesi organ bağışına davet ediyorum” dedi. KKTC Konsolosu moral verdi, bağış çağrısı yaptı

Tedavi için İzmir’e giden Latif Barut’a Türkiye’de desteklerini esirgemeyen KKTC Konsolosu Uğur Umar da, KKTC Eğitim ve Kültür Ataşesi Mehmet Öznacar ile Latif Barut’u ziyaret ederek geçmiş olsun dileklerini iletti.    

Konsolos Uğur Umar, “Latif Bey çifte vatandaşlığı olan bir hastamız. Kendisi bir umutla devamlı gelip gidiyordu. Nakil gerçekleşti çok mutluyuz. Organ bağışı çok önemli, gerek bizim ülkemiz, gerekse Türkiye’de oldukça sorunlu bir konu. Çağımızda insanlığa bir miras bırakmak istiyorsak organ bağışına duyarlı olmalıyız” dedi. 

Prof. Dr. Astarcıoğlu, Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi’nde kadavradan hem karaciğer hem böbrek naklinin ilk kez gerçekleştiğini belirterek, daha önce 5’i eş zamanlı, biri önce böbrek, ardından karaciğer olmak üzere aynı hastaya 6 adet aynı canlı vericiden karaciğer ve böbrek nakli yaptıklarını ifade etti.

Kıbrıs