SİGARA HER YIL YAKLAŞIK 6 MİLYON İNSANIN ...

Dünya genelinde sigara kullanan 1.25 milyar nüfusun, 2025 yılında

31 MAYIS “DÜNYA SİGARASIZ GÜNÜ”...

GÜN DOLAYISIYLA İLKOKULLAR ARASI RESİM YARIŞMASI DÜZENLENİYOR

GÖKYİĞİT: “SİGARA HER YIL DÜNYADA YAKLAŞIK 6 MİLYON İNSANIN BEKLENENDEN ÖNCE ÖLÜMÜNE YOL AÇIYOR”

Uyuşturucu, Sigara ve Alkolle Mücadele Derneği, Kıbrıs Türk Eğitim Vakfı (KTEV) ve Gençlik Merkezi işbirliği ile “31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü” kapsamında, ilkokullar arası resim yarışması düzenliyor.

Uyuşturucu, Sigara ve Alkolle Mücadele Derneği Başkanı Ayşe Göyiğit yaptığı yazılı açıklamada, bu yıl beşincisi düzenlenecek olan yarışmanın, 31 Mayıs Cumartesi günü saat 17.00’de Lefkoşa Gençlik Merkezi’nde (Kızılbaş Kilisesi ) ilkokul öğrencilerine yönelik gerçekleştirileceğini kaydetti.

Etkinliğin, hem öğretmenler hem de veliler tarafından teşvik edilmesini arzuladıklarını ifade eden Gökyiğit, “ Hayat Nefesle Başlar” sloganı dikkate alınarak, sigarasız, sağlıklı bir yaşam için, sigara içicilerinin bu günü fırsat bilerek sigarayı bırakmalarını temenni etti.

Gökyiğit, Dünya Sağlık Örgütü’ne üye devletler tarafından 1987 yılından itibaren, sigara kullanımı ile oluşan önlenebilir hastalık ve ölümlere dikkat çekebilmek için belirlenen “Sigarayı Bırakma Gününün” her yıl 31 Mayıs tarihinde, farklı bir tema ile kutlandığına dikkat çekti.

Bu yılki temanın “Tütün ve tütün ürünlerinde vergileri artırmak” olarak belirlendiğine işaret eden Gökyiğit, Dünya Sağlık Örgütü’nün tütün ürünlerinde vergileri artırarak, tütün ürünlerinin kullanımını azaltmak için, tüm üye devletlere çağrıda bulunduğunu kaydetti.

DÜNYA GENELİNDE SİGARA KULLANAN 1.25 MİLYAR NÜFUS…

Dünya genelinde sigara kullanan 1.25 milyar nüfusun, 2025 yılında 1.6 milyara ulaşacağının tahmin edildiğini ifade eden Gökyiğit, “sigaranın her yıl dünyada yaklaşık 6 milyon insanın beklenenden önce ölümüne yol açtığı, bu ölümlerin ise yaklaşık 600 bininin pasif sigara içimine bağlı olduğu bilinmektedir. Bu konuda yeterli önlemler alınmadığı takdirde, 2030 yılında sigaranın 8 milyon insanı öldüreceği ve bu ölümlerin % 80’ninin düşük ve orta gelirli ülkelerde olacağı öngörülmektedir” dedi.

Gökyiğit, Dünya Sigarasız Günü’nde hedefin, mevcut ve gelecek nesillerin sigaraya bağlı sağlık sorunlarından korunmasını sağlamak yanında, sigara kullanımının neden olduğu sosyal, çevresel ve ekonomik sorunların da ortadan kaldırılması yönünde adımlar atılması olduğunu kaydetti.

Bu nedenle, birçok ülkede etkin mücadele programları sürdürüldüğünü ve  yasaların güncelleştirildiğini belirten Gökyiğit, bu bağlamda ülkede de “Tütün Ürünlerinden Korunma ve Denetim Yasası”nın daha işlevsel olabilmesi amacıyla denetimlerin etkin bir şekilde yapılması ve cezaların uygulanması gerektiğini vurguladı.

Tak