SOSYAL POLİTİKALAR ÜRETİLMELİ !

Sosyal Politikalar üretilmeli !

Psikolojik Danışman, Uzm. Dr. Demet Karakartal, KKTC’de çocuk tecavüzlerinin giderek artış gösterdiğine dikkat çekerek, “Çocuk tecavüzleri bireysel değil, aynı zamanda toplum sorunudur” dedi

Psikolojik Danışman, Uzm. Dr. Demet Karakartal, çocuklara cinsel eğitim verilmesi gerektiğini belirterek, “Eskiden beri cinsel konuların anne ve babayla konuşulması gelenek ve göreneklerimize göre tabudur. Bu gençlerimizi karşı cinsle konuşmaktan bile alıkoyarken; pedofiliye de yol açarak bireyleri suça yöneltebilmektedir” dedi

“Cinselliği çocukla konuşmak, çocuktaki cinsel duyguları artırmaz tam tersine çocuğu istismardan korur” diyen Karakartal, Hem bireye hem topluma yönelik farkındalık kazandırılarak istismarın önlenebileceğini belirtti

İstismarı önlemeye yönelik devletin ciddi sosyal politika eksiklikleri olduğuna vurgu yapan Karakartal, var olan bu eksikliklerin giderilmesi noktasında ilgili kişilere büyük görevler düştüğünü ve politikalar geliştirilmesi gerektiğini dile getirdi.

 

Eniz ORAKCIOĞLU

Psikolojik Danışman, Uzm. Dr. Demet Karakartal, tecavüzün kabul edilemeyecek bir suç davranışı olduğunu vurguladı. Son zamanlarda KKTC’de çocuk tecavüzlerinin giderek artış gösterdiğini ve bu konudaki haberlerin de gündemde sıklıkla yer aldığını belirtti. Karakartal, toplumda çocuk tecavüzlerine karşı duyarsız kalmamanın önemine dikkati çekti.  Karakartal, çocuklara yönelik her türlü cinsel istismarın hem çocuk için hem aile için hem de toplum için geri dönülemez sonuçlara yol açtığının altını çizdi.

Tecavüz ve taciz kalıcı izler bırakıyor

Uzm. Dr. Karakartal, taciz ve tecavüzün ciddi psikolojik ve sosyal bir yara olduğunu, ciddi psikolojik ve sosyal sorunlara yol açtığını belirterek erken teşhis ve tedavinin önemli olduğunu vurguladı.

İstismara uğrayanlar ileride istismarcı olabiliyor

Uzm. Dr. Karakartal, istismarın önlenemediği durumlarda bu kişilerin sağlıklı yetişmesinden bahsetmenin mümkün olamayacağını ifade ederek bu kişilerin tedavi edilmemesi durumunda da büyük çoğunluğunun ileriki yıllarda istismar eden kişiler haline gelebileceğine dikkati çekti.

Cinsel eğitim şart

Çocuklara yönelik tecavüzü değerlendiren Uzm. Dr. Demet Karakartal, ‘Eskiden beri cinsel konuların anne ve babayla konuşulması gelenek ve göreneklerimize göre yasaklanmıştır. Gelenek ve göreneklerimiz nedeniyle cinsel konularda görülen bu yasaklar, gençlerimizi karşı cinsle konuşmaktan bile alıkoyarken; pedofiliye de yol açarak bireyleri suça yöneltebilmektedir. Dolayısıyla çocuklara cinsel eğitim verilmesi gerekmektedir’ şeklinde konuştu.

“Cinselliği konuşmak çocuğu istismardan korur”

“Cinselliği çocukla konuşmak çocuktaki cinsel duyguları artırmaz tam tersine çocuğu istismardan korur” diyen Karakartal, Bir çocuğun davranışlarının mimarının anne-baba olduğunu, istismarı önlemede de anne ve babalara büyük görevler düştüğünü belirtti. Karakartal, anne-babaların çocuklarıyla konuşmaktan en çok çekindikleri konunun cinsellik olduğunu ve ailelerin çocukları ile cinsellik konusunda çekinmeden konuşmaları gerektiğini de sözlerine ekledi.

“Farkındalık yaratılmalı”

İstismarı önlemede farkındalık oluşturulmasının önemine de değinen Uzm. Dr. Demet Karakartal, hem bireye hem topluma yönelik farkındalık kazandırılarak istismarın önlenebileceğini belirtti.

“Ciddi sosyal politika eksiklikleri var”

İstismarı önlemeye yönelik devletin ciddi sosyal politika eksiklikleri olduğuna vurgu yapan Uzm. Dr. Karakartal, var olan bu eksikliklerin giderilmesi noktasında ilgili kişilere büyük görevler düştüğünü belirterek ‘Bu güne kadar olan uygulamaların değerlendirilmesi  ve işe yaramayan uygulamaların fark edilerek işe yarayan politikalar geliştirilmesi gerekir’ dedi.

YENİ BAKIŞ