“SUÇİÇEĞİ” AŞISI UYGULAMASI BAŞLATILDI

Sağlık Bakanlığı, Devlete bağlı hastane ve sağlık merkezlerinde “Suçiçeği” aşısı uygulaması başlatıldığını duyurdu.

“AŞILAMA, KORUYUCU SAĞLIĞIN ÇOK ÖNEMLİ BİR AĞIDIR”

Sağlık Bakanlığı, Devlete bağlı hastane ve sağlık merkezlerinde “Suçiçeği” aşısı uygulaması başlatıldığını duyurdu.

Bakanlık Basın Bürosu’ndan yapılan açıklamada, aşılamanın koruyucu sağlık hizmetlerinin çok önemli bir ağı olduğu vurgulanarak, aşıyla korunabilen hastalıklardan  korunma gereğinin Dünya Sağlık Örgütü’nün en önemli önerileri arasında olduğu kaydedildi.

“Her ülkenin kendi özel koşullarına göre aşı programları vardır. Biz de ülkemizde her 5 yılda bir bu konuda uzman bilim adamlarını davet edip, ülkemizin ulusal aşı programını güncelliyoruz. Hastalıklardan korunmak, hasta olup tedavi olmaktan hem çok daha ucuz, hem de beden ve ruh sağlığını korumak açısından çok daha anlamlıdır” denilen açıklamada, bu anlamda KKTC’nin çağdaş dünya uygulamalarını yakalamış durumda olduğunun altı çizildi.

Sağlık Bakanlığı açıklamasında, ülkede Bakanlığa bağlı hastanelerin ve sağlık merkezlerinin tümünde, ayrıca özel hastane ve çocuk kliniklerinde aşı uygulaması yapılmakta olunduğuna dikkat çekildi.

Sağlık Bakanlığı açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Rutin aşı takvimimize, 18 Mart 2013 tarihinden sonra Hepatit A aşısı eklenmiş olup, 13 Kasım 2013 tarihinden itibaren de var olan aşılara bir yenisini daha eklemiş bulunuyoruz ki bu aşıda Suçiçeği aşısıdır. Bu güne kadar özel hastane ve kliniklerde isteğe bağlı olarak yapılan suçiçeği aşısını 13 Kasım 2013 tarihinden itibaren Sağlık Bakanlığına bağlı tüm hastane ve sağlık merkezlerinde 1 yaşını doldurmuş çocuklarımıza yapılmak üzere aşı takvimimize almış bulunuyoruz.

Aşı konusuna değinmişken son günlerde güncel bir konu olan POLİO (çocuk felci) aşısına da değinecek olursak; Suriye’de aşılanmamış çocuklar arasında polio vakalarının görülmüş olduğu basında yer almaktadır. Bizim ülkemiz özelinde yaptığımız çalışmalar ve aldığımız uzman görüşlerinden, uygulamakta olduğumuz aşıların yeterli olduğu, ilave bir polio aşısı yapmamızın gerekmediği sonucu çıkmıştır. Bu anlamda herhangi bir panik ve telaşa gerek yoktur.

Hepatit A teşhisi doktor tarafından konulduğu zaman bildirimi zorunlu bir hastalık olduğu için durum Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Müdürlüğüne bildirilir. Sıhhiye Müfettişleri Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Müdürlüğü ihbar aldığı andan itibaren eğer öğrenci ise okuluna ve evine, eğer öğrenci değilse evine gidip oranın hijyen koşullarının uygunluğuna bakar. Okul İdaresi ve ilgili aile hijyen ve sanitasyon (Sanitasyon, hijyen ve sağlık koşulların oluşturulması ve devam ettirilmesi anlamında, uygulamalı bir bilim dalıdır) konuları hakkında eğitim verir.  Çocuğun bulunduğu sınıftaki arkadaşlarına ve yakın temaslılarına Hepatit A aşısı uygulanır ve bu aşı 6 ay sonra tekrarlanır.

Okullarda bulaşıcı hastalıkların önlenmesi ve salgın bir hastalığın oluşmaması için Müdürlüğümüze bağlı Sıhhiye Müfettişlerimiz tarafından ilk ve orta dereceli okullarda, Okul Sağlığı Teftişi adı altında gerekli çalışma ve denetim düzenli aralıklarla yapılmaktadır. Yapılan denetimlerde okullardaki içme ve kullanma sularının sağlıklı bir şekilde öğrencilerin kullanımına sunulması, öğrencilerin hijyen koşullarına uygun tuvaletleri kullanması ayrıca okullarda sağlığa uygun bir şekilde çöplerin koku sızdırmayacak şekilde kapalı çöp bidonlarında muhafaza edilip oyun alanlarının dışında tutulması ve bunların uzaklaştırılmasının sağlık koşullarına uygun şekilde yapılması denetlenmektedir.”

“MÜNFERİT VAKALAR MÜMKÜN”

Sağlık Bakanlığı açıklamasında, münferit vakalar görülmesinin her zaman ve her durumda mümkün olduğu belirtilerek, şöyle denildi:

“Bu yıl okullar açıldıktan sonra Müdürlüğümüze 5 farklı okuldan birer adet Hepatit A vakası bildirilmiştir. Alınması gereken önlemler anında alınmış olup herhangi bir salgın durumu söz konusu değildir.

Hepatit B salgın oluşturacak bir hastalık değildir. Ülkemizde Yeni Doğandan itibaren tüm çocuklar 1998 yılından beri aşılanmaktadır.”

TAK