ŞÜKRÜ SARACOĞLU İÇİN ŞOK İDDİA...

ŞÜKRÜ SARACOĞLU İÇİN ŞOK İDDİA...

Beşiktaş - Galatasaray maçında yaşananlardan sonra Habertürk gazetesi yazarı Serdar Ali Çelikler olayların Saracoğlu'na sıçrayacağını iddia etti. Çelikler'in 27 Eylül tarihli yazıs ışu şekilde;

"Beşiktaş - G.Saraymaçı sonrası 50 türlü komplo; onlarca suçlama; bir o kadar haber yapıldı. Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın'ın "Biletsiz kimse içeri alınmadı" demeci dışında polis kanadından bir bilgi gelmedi. İşte buyazıBeşiktaş - Olimpiyat Stadı ve G.Saray maçı ile ilgili emniyet kanadının raporlarını içeriyor.

Çevik Kuvvet Müdürlüğü 2 ayrı rapor yazdı. Birincisi olaylar olmadan Olimpiyat Stadı'nın genel güvenlik durumu ile ilgili, diğeri ise olaylardan sonraki rapor. Yazının başlığına çıkan kısım ise olaylı derbiden bağımsız alınan istihbarattan.

Tek tek gidelim:

'OLİMPİYAT'A YATIRIM YAPMAK İSTEMİYORUZ'

Çevik kuvvet birimleri sene başında Olimpiyat Stadı'nı inceler ve şu maddeleri kulübe iletir:

Stadyum içindeki kameralar 16-17 megapiksellik çekim kalitesine sahip. 50 megapiksellik kameralarla değiştirilmeli.

Stadyumun bazı tribünlerinde bulunan tel örgüleri yaklaşık 1; 1.5 metre daha yükseltilmeli.

Stadyumda fazla sayıda turnike var. Turnikelerin her birinin başına en az 4 güvenlikçi yerleştirilmeli. Kırılma veya bozulma ihtimallerine karşın nöbetçi sistemi uygulamaya konabilir.

Güvenlik görevlilerinin hepsinin "özel güvenlik görevlisi" mesleğiyle meşgul olması gerekir. Sadece "güvenlik görevlisi sertifikası" sahibi olmaları doğru değildir.

Emniyet'in bu ön raporuna Beşiktaş Kulübü'nün yanıtı "Biz Olimpiyat Stadı'na yatırım yapmak istemiyoruz. Yeni stadımızda verdiğiniz tüm tavsiyeleri uygulayacağız" şeklinde olur.

'11 BiN KAÇAK GiRiŞi MATEMATİĞE AYKIRI'

Çevik kuvvetin ikinci raporu ise olayların ardından yazıldı.

Kulübün resmi açıklamasına ve bilet satış şirketinin rakamlarına göre 75 bin civarında kombine+bilet satışı varken; 80 bin kişilik statta üstelik tribünlerde kısmi boşluklar da bulunurken GSGM'nin "11 bin biletsiz giriş var" açıklaması en başta matematiğe aykırıdır. (Çevik kuvvet bu maddenin altına statta çekilmiş ve kısmi boşlukları içeren fotoğraflar eklemiş)

Stadyum kameralarının bir kısmının 3 megapiksele kadar düştüğü tespit edilmiştir.

Maçta görevli özel güvenlikçilerin sadece 39'u "Güvenlik Görevlisi" mesleğine mensup. Diğerlerinin birçoğu sadece sertifikalı güvenlikçi ama hiçbiri hali hazırda bu meslekte çalışmıyor. Bir kısmı da sertifikalı bile değil.

Turnikelerin başına en az 1 olmak üzere polis yerleştirilmiştir. Bu polisler bozuk turnike kapısına yönelen biletsiz kimseyi içeri almamıştır. Biletler elle yırtılmak suretiyle taraftarın stada girmeleri sağlanmıştır. Emniyet mensuplarının tuttukları bozuk-kırık turnikeli kapılardan kaçak giriş olmamıştır. Stada kaçak ya da biletsiz giriş ise kapılar dışındaki yollarla oluşmuş olabilir. (Duvarlardan atlama, bir biletle 2 kişi girme v.s.)

Maçın 65. dakikasından itibaren kısım kısım belli tribünlerde hareketlenmeler başlamıştır. 78. dakikada tribünde büyük kavga çıkmış ve çevik kuvvet özellikle bu kavgaya müdahil olmamıştır. Çevik kuvvetin bu kavgaya müdahil olmamasının nedeni "Polis ile taraftar arasında kavga çıktı görüntüsü verilmek istenen bir ortamda bu tür spekülasyonlara yol açmama" sebebiyledir.

Maçın son anlarında sahaya giren kişi sayısı enterne edilecek sayıdadır ki sahaya giriş başladığı anda, gerek güvenlik görevlileri gerekse polis bu kişileri enterne etmiştir. Fakat hakem heyeti ve oyuncuların soyunma odasına gidişinin akabinde sahaya taraftar girişi önlenemeyecek boyutlara ulaşmıştır. Polis de önceden kararlaştırıldığı gibi koridor girişinde pozisyon almıştır.

***

Polisin olaylı derbiyle ilgili raporları böyle. GSGM'nin olayın akabinde emniyeti töhmet altında bırakan açıklamalar yaptığına inanıyorlar ve bu konuda biraz içerlemiş durumdalar.

Çevik kuvvete gelen ve raporlanan en son bilgi ise Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı'nda yaşanması muhtemel bir olayla ilgili.

Çevik kuvvet istihbaratı şöyle:

F.Bahçe tribünlerindeki etkin taraftar gruplarından ikisi son dönemde öne çıkmıştır. Bu gruplardan biri olan Genç Fenerbahçeliler (GFB) uzun süredir Aziz Yıldırım ve yönetimine muhaliflerdir. Bu grubun lideri Sefa Kalya isimli şahıstır.

İkinci grup ise Anadolu Genç Fenerbahçeliler (Anadolu GFB) grubudur. Bu grup ise GFB'nin aksine Aziz Yıldırım taraftarıdır. Grubun lideri İbrahim Gümüştekin adlı şahıstır. Anadolu GFB deplasmanlarda daha etkin ve kalabalık olmakla birlikte Saracoğlu Stadyumu'nda her iki grup da kalabalık gruplar halinde tribünde yerlerini almaktadırlar.

Her iki grup arasında karşılıklı husumetin ve grupların dışarıdan aldıkları motivasyonların sonucu olarak Beşiktaş-G.Saray maçındaki gibi sahaya tecavüz olaylarının gerçekleştirileceği istihbaratı mevcuttur.

Çevik kuvvetin istihbarat ile yorumu ise şöyle: 2-3 maç sonunda Saracoğlu'nda da benzer bir olay olabilir. Biz emniyet olarak bu ihtimal üzerinde üzerimize düşen görevlerin çalışmalarını yapıyoruz. Henüz raporlanmayan, dolayısıyla kulübe bildirilmeyen bu istihbarat ile ilgili araştırmalar hali hazırda devam ediyor."