TAYLAND'DA VAHŞİ HAYVAN KAÇAKÇILIĞI

POLİS BİR DEPODA ALIKONAN YÜZLERCE VAHŞİ HAYVANI KURTARDI

Tayland'ın başkenti Bangkok'taki bir semtte baskın düzenleyen polis, bir depoda kanuna aykırı olarak tutulan yüzlerce vahşi hayvanı kurtararak koruma altına aldı.

Yetkililer, deponun sahibi olduğu belirlenen, evcil hayvan dükkanı işleten Montri Bunnprom-on adlı bir kişinin olayla ilgili olarak mahkemeye sevk edildiğini bildirdi.

Polis Albay Ek Ekasart, daha önce de vahşi hayvan kaçakçılığından sabıkası bulunan Montri hakkında canlı ve ölü yaban hayvanlarını alıkoymak iddiasıyla dava açıldığını söyledi.

Ek, yaban hayatından kaçırılarak depoda kanunsuz olarak tutulan hayvanlar arasında, Afrika'dan getiren 14 albino aslan, yüzlerce kuş, çok sayıda kara kaplumbağası, tavus kuşu, başlıklı maymun, Güney Afrika'da yaşayan, dış görünüşüyle sincabı andıran bir hayvan türü olan mirket, deniz aşırı ülkeler ve Tayland'da yaşayan diğer başka türlerin bulunduğunu belirtti.

Polisin baskın sırasında ayrıca Tayland kanunlarının koruması altındaki bir guguk kuşu ile leopar bulduğunu kaydeden Ek, bir kutuya konulmuş haldeki hayvanların gelecek hafta pazartesi günü müşterilere teslim edilmeyi beklediğinin belirlendiğini ifade etti.

Bangkok'un Klongs Sem Va semtinde polis operasyonu sürdüğü sırada basına açıklamada bulunan Ek, baskın düzenlenen yerin, depodan vahşi hayvan gürültüleri geldiğini söyleyen komşuların şikayetleri üzerine birkaç gündür gözlendiğini belirtti.

Polisin el koyduğu vahşi hayvanların bakımı, Tayland'daki Doğal Parklar, Yaban Hayvanlarını ve Bitkilerini Koruma Dairesi tarafından yapılacak.

Dünyadaki vahşi hayvan karaborsasının merkezi konumunda bulunan Tayland, nesli tehlike altında bulunan hayvanların uluslararası ticaretini denetleyen bir konvansiyonun üyesi bulunuyor ancak Tayland kanunları, ülke dışında yaşayan pek çok türü, yasaların koruma altına almayı taahhüt ettiği yaban hayvanları arasına dahil etmiyor.

Hayvanların bulunduğu deponun sahibi Montri, suçlu bulunması halinde azami 3 yıl hapis ve 40 bin baht (yaklaşık 2460 TL) para cezasına çarptırılabilecek.

 

TAK