TOPARLANIYORUZ HAREKETİ

Temiz Toplum Derneği, 2000’li yılların başında yaşanan ve toplumu ciddi şekilde etkileyen “Bankalar Krizi”yle ilgili hukuk davalarının neden henüz açılmadığını sordu.

7 MAKAMA YAZILARAK BİLGİ İSTENEN DİLEKÇEDE, HUKUK DAVASI BAŞLATACAK KURUM YA DA MAKAMIN KİM OLDUĞU DA SORULDU

Toparlanıyoruz Hareketi olarak tanınan Temiz Toplum Derneği, 2000’li yılların başında yaşanan ve toplumu ciddi şekilde etkileyen “Bankalar Krizi”yle ilgili hukuk davalarının neden henüz açılmadığını sordu.

Derneğin Asbaşkanı Cenk Diler imzasıyla, 7 kurum kuruluşa ya da makama yazılan ve basına da açıklanan dilekçede, “ceza davaları vahim sonuçlarla biten bu olayın devamı niteliğinde olması gereken hukuk davalarının henüz açılmamış ve/veya sonuçlanmamış olduğunun” gözlemlendiği ifade edilerek, batık bankalar ile ilgili dava açması gereken makamın kim olduğu ve dava açmama gerekçeleri soruldu.

“Toplumumuzu derinden yaralayan bu olayı unutmak ve üzerine gitmemek mümkün değildir” denilen dilekçede, derneğin bu konuya verdiği önem ve geçmişi unutturmama kararlılığı da dile getirildi.

Derneğin,Başbakanlık, Başbakan Yardımcılığı, Yüksek Mahkeme Başkanlığı, Başsavcılık (Hukuk Dairesi), Polis Genel Müdürlüğü, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu ve Şirketler Mukayyitliği’ne yazdığı ve Bilgi Edinme Hakkı Yasası gereğince cevap istediği dilekçede şöyle denildi:

“Malumunuz olduğu üzere 2000’li yılların başında vuku bulan ve toplumun tüm kesinlerini çok ciddi şekilde etkileyen, halk arasında ‘Bankalar Krizi’ olarak isimlendirilen ve ceza davaları vahim sonuçlarla biten bu olayın devamı niteliğinde olması gereken hukuk davalarının henüz açılmamış olduğunu ve/veya sonuçlanmamış olduğunu üzülerek müşahede etmekteyiz.

Halkın parasını buharlaştıranlar ve yargı kararıyla ‘iç ettiği’ sabit olanlar için, neden henüz hukuk davası açılmamıştır? Mudilere ödenen paraları onların ödemesi gerekirken, onlar yerine ödeyen devlet, bunun hesabını sormayı ve bu parayı ceza davalarında mahkûm olanlardan tahsil etmeyi düşünüyor mu?

KKTC Cumhuriyet Meclisi’nce kurulan ve herhangi bir sonucunun kamuoyuyla paylaşılmadığı batık bankalarla ilgili Meclis Araştırma Komisyonu, bu konu ile ilgili ne gibi bilgilere ulaşmıştır? Komite Başkanı olup, dönemin UBP Girne Milletvekili Sayın Dr. Mehmet Tancer’in ‘dosyaların bazıları kayboldu’ ifadeleri gerçeği yansıtıyorsa, bu dosyaları kim, neden, nasıl kaybetmiştir? Sorumlularının bulunup cezalandırılması düşünülüyor mu?

Batık bankalar ile ilgili dava açması gereken kurum ve/veya kurumlar ve/veya ilgili bakanlık hangi bakanlıktır? Dava açmama gerekçeleriniz nedir?”