TULGA, YORGANCIOĞLU’NU ELEŞTİRDİ

TULGA: “ÇALIŞMA SAATLERİNİN DÜZENLENMESİ İÇİN VERDİĞİMİZ MÜCADELEYİ KARALAYANLAR KARŞILARINDA BİZİ BULACAK”

Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası Başkanı Hürrem Tulga, çalışma saatlerinin düzenlenmesi için verdikleri mücadelenin, esnaf ve zanaatkarın tarihinde bugüne kadar mal olmuş sayısız mücadele içinde en haklı, en büyük ve en onurlu mücadele olduğunu belirterek, bu mücadeleyi karalayanların karşılarında kendilerini bulacağını söyledi.

Hürrem Tulga, bugün yaptığı bir açıklamada, Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu’nun, CTP Hükümeti’nin seçimleri kaybetme gerekçesi olarak “işyerlerinin ve özel sektör çalışanlarının çalışma saatleriyle ilgili düzenlemeleri” göstermesini eleştirdi. Tulga, “Yorgancıoğlu, üç beş tekelci sermaye grubunun sözcülüğünü yapmıyorsa, toplumun neredeyse tamamını ilgilendiren bir konuda tezini, tavrını, alternatifini derhal ortaya koymalıdır” dedi.

Tulga, şu şekilde devam etti:

“İşletmelerin yüzde 95’inin mikro, küçük, orta boy işletme olduğu bir ülkede, yani esnaf ve zanaatkarların ezici ağırlıkta olduğu bir ekonomide, onların doğrudan katılımı ve onayı ile yapılmış olan bu düzenlemeler herkesin hafızasında dururken, tek dileğimiz söz konusu değerlendirmenin, partisinin değil kendi şahsi düşüncesi olmasıdır”

Emek ağırlıklı bir partinin çalışma saatlerinin düzenlenmesine nasıl karşı çıktığını sorgulamak gerektiğini kaydeden Tulga, “Sermaye ağırlıklı merkez sağ ve sağ partilerden elbette ki bu beklenmemektedir. Nitekim UBP hükümetinin ilk icraatı zamanın CTP hükümetinin sınırlı olarak yapabilmiş olduğu işyeri kapanma saatlerini kaldırmak oldu. Ancak ‘emek ağırlıklı’ bir partinin başkanı bunu yaptığı zaman, partinin niteliğiyle  ilgili soru işaretleri artar” dedi.

Tulga, odanın, dönemin Çalışma Bakanlığı ile çalışma saatleriyle ilgili önemli bir çalışma yürüttüğünü ve öneri sunduğunu ancak koşulların değişmediğini savundu.  Sorunların hala devam ettiğine işaret eden Tulga, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Bugün orta üst, orta, küçük ve mikro işletmeler batıyorsa, kriz, kaos, derinleşmeye devam ediyorsa, istihdam sorunu toplumun en büyük sorunu olarak yaşanıyorsa, yapılmamış veya yapılamamış olan bu ve benzeri düzenlemelerden dolayıdır. Ekonomide ve çalışma koşularında adalet olmayan bir ülkede, bir avuç tekelciler dışında hayatta kalan olmaz, demokrasi de olmaz. Bugün olduğu gibi.”

Hürrem Tulga, çalışma yaşamının bugüne kadar devlet çalışanlarına yapılan düzenlemelerden ibaret kaldığını, geriye kalan yüzde 70 özel sektör çalışanının esnaf ve zanaatkarın hangi şartlarda olduğunun gündeme dahi getirilmediğini söyledi. Tulga, “Hala  daha da bu yapılıyor. Oysa ki, anayasa geregi de kamunun sadece devletten ibaret olmaması, herkesi kucaklaması gerekir” dedi.

 

Kaynak: TAK