“TÜRKİYESİZ BİR KKTC OLAMAZ”

“Türkiyesiz bir KKTC olamaz.”

Cumhurbaşkanı Eroğlu, anlaşma için yaklaşık 40 yıldır uğraştıklarını dile getirerek, anlaşmalar için direnen bir Rum tarafıyla karşı karşıya kalındığını vurguladı. Eroğlu;

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Türkiye sayesinde Kıbrıs Türkü’nün bugün adada huzur ve güven içerisinde yaşadığını, eksik olan şeyin ise anlaşma olduğunu belirterek, “Biz, anlaşma için yaklaşık 40 yıldır uğraşıyoruz. Maalesef anlaşmalar için direnen bir Rum tarafıyla karşı karşıyayız” dedi.

Sivas'ta önceki günden itibaren temaslarda bulunan Eroğlu, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği Sivas Şubesi Gençlik Kurulu’nca Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi bahçesinde düzenlenen 'İstihdam Fuarı'nın açılışını gerçekleştirdi. Stantları gezen Eroğlu, daha sonra, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Sivas Şubesini ziyaret etti. Eroğlu, ziyarette yaptığı konuşmada, gazilerle bir arada olmaktan mutluluk duyduğunu söyledi. KKTC noktasına, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) gayreti ve Türkiye Cumhuriyeti hükümetlerinin verdiği kararlarla geldiklerini belirten Eroğlu, TSK'nın 1974'te düzenlediği Kıbrıs Barış Harekatı ve ana vatandaki Türklerin bağlılığı sayesinde KKTC'nin ilan edildiğini dile getirdi.

En büyük güvencelerinin Türkiye, TSK, Türkiye Cumhuriyeti hükümetleri ve Türk kamuoyu olduğunu vurgulayan Eroğlu, 'Kıbrıs'ta yıllardan beri bir mücadele içerisindeyiz, oradaki Türk varlığını devam ettirme gayreti içerisinde olduk, birçok yokluğa rağmen direndik. Ana vatan Türkiye'nin bir gün Kıbrıs'a geleceği, bizi kurtaracağı bilinci içerisinde sabırla hareket ettik. O bilinçle birlik ve beraberliğimizi Barış Harekatı'na kadar koruduk, bugün de devam ettiriyoruz' diye konuştu.
Eroğlu, Türkiye'nin her zaman kendilerine destek verdiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti: 'Çok şükür şimdi huzur ve güven içerisindeyiz, eksik olan şey ise anlaşmadır. Biz, anlaşma için yaklaşık 40 yıldır uğraşıyoruz. Maalesef anlaşmalar için direnen bir Rum tarafıyla karşı karşıyayız. Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Rum Cumhuriyeti olması, dünyanın bunu benimsemesi, AB'nin onu üye yapması, Rum anlaşmazlığını artıran sebeplerdir. Bizse sadece Türkiye'nin tanıdığı bir ülkeyiz ama ana vatanımızın bizi tanıması, bizim için büyük bir mutluluk, büyük bir güvence. İçerisinden çıktığınız Türk Silahlı Kuvvetleri, bizim güvenliğimizi sağlar vaziyettedir. Rum tarafı, 'bir tek Türk askeri kalmasın, hepsi çıksın' diye devamlı slogan şeklinde bu düşünceleri dünyaya yaymaya çalışıyor, 'ülkemiz işgal atında' diye konuşuyorlar. Aslında işgal altında olan Kıbrıs Cumhuriyeti'ydi. Ortaklaşa kurduğumuz Türk-Rum ortaklığına dayalı Kıbrıs Cumhuriyeti ilişkileri altında biz dışlandık. Onlar, Kıbrıs Cumhuriyeti'ni işgal etti ve BM de bunu hazmetti.' Kıbrıs'ta işgal altında yaşadıkları ve can güvenliğinden mahrum noktaya geldikleri bir dönemde Türkiye'nin müdahale ettiğini belirten Eroğlu, bu müdahale sayesinde Kıbrıs'ta Türk halkının var olduğunu vurgulayarak, 'Toplu mezarlardan Barış Harekatı ile kurtulmuş olduğumuzun bilinci içerisindeyiz. Bu bakımdan her zaman Türkiye ile iş birliği yapmaktayız' dedi.
Kıbrıs'taki gençlere, ana vatan Türkiye olmadan Kıbrıs Türkünün olamayacağını anlattıklarını dile getiren Eroğlu, 'Size (Türkiye'ye) inanıyor ve güveniyoruz. Sizin varlığınızla, bizim oradaki varlığımızı bir anlaşma olsa da olmasa da devam ettireceğiz ama Türkiyesiz bir KKTC olamayacağının bilincinde olarak ilişkilerimizi en sıcak noktaya taşımaya devam ediyoruz' ifadesini kullandı.

GAZİLERİ KIBRIS'A DAVET ETTİ
Eroğlu, Kıbrıs'a gelip savaşan gazilere minnettar olduklarını belirterek, gazileri Kıbrıs'a davet etti. Türkiye Muharip Gaziler Derneği Sivas Şubesi Başkanı Fuat Ahıskalı ise KKTC'nin her zaman yanında olduklarını belirterek, Eroğlu'na ziyaretinden dolayı teşekkür etti. Ahıskalı, ziyaretin anısına Eroğlu'na çeşitli hediyeler verdi. Eroğlu, daha sonra, Sivas Şehit Aileleri ve Gazileri Sosyal Yardımlaşma Dayanışma Derneğini ziyaret etti. Dernek binasındaki Şehitler Müzesi'ni gezen Eroğlu, buradaki anı defterini imzaladı. Şehit yakınlarıyla sohbet eden Eroğlu'na, dernek başkanı Mustafa Hızal, Sivaslı şehitlerin fotoğraflarının bulunduğu çerçeveyi takdim etti.

EROĞLU, SİVAS'TA 'VERGİ REKORTMENLERİ ÖDÜL TÖRENİ'NE KATILDI

Türkiye’de temaslarda bulunan Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Sivas Ticaret ve Sanayi Odasınca (TSO) düzenlenen 'Vergi Rekortmenleri ve 40. Yılını Doldurmuş Üyelere Ödül Töreni'ne katıldı. Törende konuşan Eroğlu, Kıbrıs'ın, Türkiye ile sürekli iş birliği içerisinde olduğunu ve ilişkilerini sıcak tuttuğunu belirterek, KKTC'nin ana vatan Türkiyesiz olmayacağını ve yaşayamayacağını söyledi. Türkiye ile yapılan ikili anlaşmalardan sonra KKTC'nin yatırıma yöneldiğini ve dışa açılma gayretlerini artırdığını kaydeden Eroğlu, Kıbrıs'ın 'ekonomi' kelimesini 1980'li yıllardan sonra telaffuz etmeye başladığını ifade ederek, 'Çok şükür bir mesafe kat ettik, geldiğimiz yer yeterli değil. Yanı başımızda ana vatanımız olmasa, her yıl bütçe hazırlıkları yapılırken ana vatandan takviye verilmese ekonomik olarak ayakta durmamız mümkün değil' diye konuştu.

KKTC'nin turizmde mesafe kat ettiğini, ülkedeki üniversite sayısının 8'e çıktığını belirten Eroğlu, 'Öğrenci sayımız 65 bin, hedefimiz büyüdü ve 100 bin öğrenciden bahsetmeye başladık' dedi. Ambargolar altında gelişmenin mümkün olmadığına dikkati çeken Eroğlu, 'Üretim için teşvik yapıyorsunuz ama eğer ürettiğini pazarlayamazsan ve üretirken harcadığın masrafın ve emeğin karşılığını alamıyorsan gün gelir üretici üretimden kopar. Üretim olmadan da büyüme olmaz, dolayısıyla bunlar birbirine bağlı şeyler' ifadesini kullandı.

Türk halkının KKTC'nin yanında olduğu sürece huzur ve güven içerisinde yaşayacaklarını vurgulayan Derviş Eroğlu, şunları kaydetti:

'Türkiye'nin Kıbrıs'ta ordusu var. Rumlar diyor ki 'Türkiye'nin bir tek askerinin dahi Kıbrıs'ta kalmasını istemeyiz' ama biz de diyoruz ki bizim olmazsa olmazlarımızdan bir tanesi Türkiye'nin garantisinin devam etmesi. Şimdi bize diyorlar ki 'Türkiye'den gelenlerin Kıbrıs'ta kalmaması lazım.' Vatandaşlık konusunu masaya getiriyorlar. 'Vatandaş olarak biz sadece Kıbrıs'ta doğup büyüyenleri biliriz. Türkiye'den gelenler maalesef yerleşik' diyorlar. Bizim verdiğimiz cevap çok basit, bizim olmazsa olmazlarımızdan bir tanesi de Kıbrıs'ta KKTC vatandaşı olan her kim nereden geldiğine bakılmadan bir anlaşma olması için de oy kullanacak ayrıca o anlaşmayla ortaya çıkacak ortaklık devletinin de vatandaşı olacak.'

Kıbrıs'ta anlaşmanın sağlanması için yıllardan beri müzakere masasında olduklarını belirten Eroğlu, artık bunun bir sonu olması gerektiğini söyledi. Eroğlu, yıllardır sabrettiklerini ve müzakere masasında haklılıklarını dünyaya kabul ettirmek için uğraştıklarını belirtti.

Güçlü bir Türkiye ile bu gerçeği dünyanın gözüne sokmak istediklerini ifade eden Eroğlu, Türkiye ne kadar güçlü olursa müzakere masasında o kadar güçlü oturacaklarını ve dik duracaklarını belirtti. Kıbrıs Türkleri olarak, güçlü bir Türkiye istediklerini dile getiren Eroğlu, Türkiye'yi dünya nezdinde herkesin kabul edebileceği bir güç olarak görmek istediklerini söyledi. Derviş Eroğlu, kalkınan ve büyüyen bir Türkiye'nin içerisinde güçlü bir Sivas temenni etti.

Konuşmaların ardından, Sivas'taki vergi rekortmenlerine ve 40. yılını dolduran TSO üyelerine plaket verildi. Törene, Vali Alim Barut, AK Parti Sivas milletvekilleri Ali Turan ve Hilmi Bilgin, CHP Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir ve bazı yetkililer katıldı.

STAR KIBRIS