ÜLKEDE ÜRETİLEN ÜRÜNLERİN HEM İÇERDE, HEM DIŞARDA PAZARLANABİLMESİ

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, açılışta yaptığı konuşmada, bugün

YORGANCIOĞLU: “ÜLKEDE ÜRETİLEN ÜRÜNLERİN HEM İÇERDE, HEM DIŞARDA PAZARLANABİLMESİ İÇİN BELLİ STANDARTTA OLMASI GEREKİR”

AKÇA: “MERSİN KAPISI SÖYLENDİĞİ KADAR SERT BİR KAPI DEĞİL”

DENKTAŞ: “ÜRETİM VE TEKNOLOJİK GELİŞİMİN YANI SIRA ÜRÜNLERİN PAZAR BULMASI DA ÖNEMLİ”

ÇIRALI: “İHRACATIN İTHALATI KARŞILAMA ORANINI YÜZDE 6’DAN YÜZDE 20 YE ÇIKARMA HEDEFİ ZOR DEĞİL”

Kıbrıs Türk Sanayi Odası ile Doğu Akdeniz Üniversitesi’nin ortaklaşa düzenlediği “Dış Ticaret Seminerleri” Sanayi Odası’nda başladı.

Seminerlerin açılışında sırasıyla Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı, Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş, TC Lefkoşa Büyükelçisi Halil  Akça ve Başbakan Özkan Yorgancıoğlu konuşma yaptı.

YORGANCIOĞLU

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, açılışta yaptığı konuşmada, bugün ülke adına önemli bir sorun olan dış ticaretin tartışılacağına işaret ederek, ülkede üretilenlerin hem içerde, hem dışarıda pazarlanması için belli standartta olması gerektiğini söyledi.

Özkan Yorgancıoğlu, dünyanın 4 bir yanında piyasa araştırması yapmak ve bu arada da hem kalite hem üretim miktarını artırmak gerektiğini belirtti. 

Yorgancıoğlu, Türkiye’den heyetlerin dış ülkelere giderken yanlarında birçok sanayicileri de götürdüğüne işaret ederek, belli bir program dahilinde KKTC’li sanayicilerin de bu ziyaretlere dahil edilmesinin yeni imkanlar doğuracağına ve KKTC ürünlerinin dış dünyada pazarlanması açısında faydalı olacağına inandığını söyledi.

AKÇA

TC Lefkoşa Büyükelçisi Halil İ. Akça da, çalıştayın, ihracatın zayıf kalması ve  KKTC’de üretilen ürünlerin Türkiye’de ithal edilememesinin nedenlerinin aydınlığa kavuşturulmasının faydalı olacağını belirtti.

Akça, KKTC ürünlerinin Türkiye’ye girememesinin nedenlerini, “maliyetlerin yüksek oluşu”, “KKTC’deki girdi maliyetlerinin yüksek oluşu”, “bazı sertifikasyon ve standartlara uyulmaması” olarak sıraladı. Akça,  bunların KKTC içinde çözülmesi gerektiğini kaydetti.

Mersin kapısının aslında söylendiği kadar “sert” bir kapı olmadığını, tüm diğer limanlarda uygulanan kuralların uygulandığını söyleyen Akça, KKTC’de sanayi sektörünün de olması gereken yere henüz gelemediğini bildirdi.

DENKTAŞ

Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş da üretim ve teknolojinin gelişmesinin yanı sıra, ürünlerin pazar bulmasının da önemli olduğunu kaydetti. Denktaş, AB ve Türk standartlarında kaliteli üretime vurgu yaparak, kurulacak laboratuar ve yapılacak sertifikasyonla ürünlerin belgelendirilmesinin önemine işaret etti.

Denktaş, “Kıbrıs’ta çözüm olursa değil, olsa da, olmasa da dünyaya nasıl ulaşırız”ın tartışılması ve yollarının aranması gerektiğini söyledi. Türkiye’den yapılan yatırımların küçümsenemeyecek derecede olduğunu kaydeden Denktaş, pazar ve navlunda yaşanan sıkıntıların aşılması halinde Kıbrıs Türkü’nün rekabete hazır hale gelebileceğini belirtti.

Serdar Denktaş, sadece 2-3 sanayicinin değil, tüm sanayicilerin rekabete ve dünya ülkelerine ihracata hazır olması gerektiğini söyledi.

ÇIRALI

KTSO Başkanı Ali Çıralı da konuşmasında, kendi ayakları üzerinde durabilen, sürdürülebilir bir ekonomi arzuladıklarını kaydetti. Çıralı, KKTC’nin büyük bir cari açığı bulunduğunu ve bunun da ihracatın zayıf ve cılız kalmasından kaynaklandığını söyledi.

İhracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 6 olduğunu kaydeden Çıralı, 120 milyon dolarlık payı, 300-350 milyon dolara çıkarıp, yüzde 20 hedefine ulaşmanın zor olmadığını belirtti.

PROGRAM

Konuşmaların ardından DAÜ’den Doç. Dr. Mustafa Tümer sunum yaptı. Etkinlikler çerçevesinde daha sonra Ekonomi Bakanlığı yetkilileri “Analiz Teknikleri” ve “Beklenti Anketi” sunumları yaptı.

Seminer yarın sabah “İş Dünyası için Ticari Bilgiye Erişim”, “Dış Pazar Araştırması” ve “Yerinde Pazar Araştırması” konulu oturumlarla devam edecek.  Daha sonra Türk Eximbank yetkilileri tarafından  “İhracat Kredileri” hakkında bilgiler verilecek.

Perşembe günü “İthalat Mevzuatı ve Uygulamaları”, “Menşe Kuralları ve Menşe İspat Bilgileri”, “Dış Ticarette Kullanılan Belgeler, “İthalata İlişkin Gümrük Mevzuatı”, “Eşya Sınıflandırılması ve Türk Gümrük Tarife Cetveli”, “Eşyanın Gümrük Kıymeti”, “Gümrük İdarelerinde Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Önerileri” sunumları yapılacak.

Cuma günü “Ulusal ve Uluslararası Patent Mevzuatı”, “Ulusal ve Uluslararası Marka Mevzuatı” ve “Uluslararası Ticaretin Finansmanı” ele alınacak. Doç .Dr. Mustafa Tümer’in değerlendirmeleriyle seminerler son bulacak.

Tak