"ÜLKESEL FİZİKİ PLANI 2014’TE TAMAMLAMAYI HEDEFLİYORUZ"

İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay, Ülkesel Fiziki Planını 2014’te sonuçlandırmayı hedeflediklerini söyledi.

ÖGE: “SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ OLARAK SADECE GÖRÜŞ İSTENİYOR BUNUN MUTFAĞINDA BİRLİKTE ÇALIŞMAK ARZUSU İÇERİSİNDEYİZ”

İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay, Ülkesel Fiziki Planını 2014’te sonuçlandırmayı hedeflediklerini söyledi.

İçişleri Bakanı Teberüken Uluçay Mimarlar Odası yetkililerini kabulünde yaptığı konuşmada, Ülkesel Fiziki Planını 2014’de sonuçlandırmayı ve  imar planlarına yelken açmayı istediklerini belirtti.

Yapılaşmayı kısıtlayan emirnamelerin yürürlükte olduğuna dikkat çeken Uluçay, “Ülkenin ihtiyaç duyduğu imar planları bir an önce tüm ülkeyi kapsayacak şekilde yapılmalıdır” dedi.

Uluçay, söz konusu çalışmaların başta turizm olmak üzere ekonomiyi geliştirecek, tarihi mirası koruyacak, turizm bölgelerinin gelişmesini sağlayacak unsurlar olduğundan ileriye götürülmesinin elzem olduğunu kaydetti.

Ülkede yapılanmayla ilgili standart bir uygulama bulunmadığını ifade eden Uluçay, Güzelyurt, Girne, Karpaz bölgelerinde uygulamaların tek standartta olması gerektiğini belirtti.

Devlet arazilerine yapılan yatırımlara da standartlar getirilmesi gerektiğini ifade eden Uluçay, “Örneğin tarımsal arazi kiralama işlemleri devam ediyor…Turizm arazileri tarımsal arazi olarak kiralanıyor, bunun önüne geçmeye çalışıyoruz” dedi.

Uluçay, sivil toplum örgütleri ile hareket etmenin önemine dikkat çekerek örgütlerle daha yakın işbirliği içinde olmak istediklerini kaydetti.

ÖGE

Mimarlar Odası Başkanı Azmi Öge, Ülkesel Fizik Planı’nın ve imar planlarının hazırlanması aşamasında Mimarlar Odası’nın da yer alması için gerekli yasal düzenlemelerin yapılmasını talep etti.

Mevcut İmar Yasası’na göre, Ülkesel Fiziki Planın veya imar planlarının hazırlanması aşamasının ardından ilgili odalardan görüş alınabildiğini kaydeden Azmi Öge, “Sivil toplum örgütleri olarak sadece görüş isteniyor bunun mutfağında birlikte çalışmak arzusu içerisindeyiz” dedi.

Hazırlık aşamasında olan Ülkesel Fizik Planı ile ilgili görüş ve önerilerini de yazlı olarak Bakan Uluçay’a sunan Öge, Belediyeleri, Kaymakamlıkları ve Şehir Planlama Dairesi’ni bünyesinde bulunduran İçişleri Bakanlığı’nın, Mimarlar Odası mensuplarının yoğun istişare içerisinde olduğu bir bakanlık olduğunu kaydetti.

Öge, bakanlığı yapacağı çalışmalara da katkı koymaya hazır olduklarını ifade etti.

TAK