YASAK VAR AMA

KKTC’de yıllardan beri yaşanmakta olan..

KKTC’de yıllardan beri yaşanmakta olan anız yakımı sorunu tarlaların ekim zamanın yaklaşmasıyla yeniden başladı.

Orman Dairesi tarlaların yakılmasına kesinlikle izin vermiyor. Ancak yasağa rağmen, tarlalar keyfe göre yakılıyor.

Göçeri ve Şirinevler arasında sürekli kundaklama yapılarak tarlaların yakıldığını iddia eden bir vatandaş, alıç, zeytin, badem ve yol kenarlarında bulunan akasya ağaçlarının da yanarak yok olduğunu belirtti.

Ayni vatandaş, “Bu bölge dağ eteğindedir. Kıbrıs’ın en yeşil yerlerinden biridir. Ve yeşil kalması gerekirken, anız yakanlar nedeniyle kuru ovaya dönmektedir. Dönmüştür. Çiftçilerimiz bu konuda duyarlı olmalı ve yeşile sahip çıkmalıdır” dedi.

Orman Dairesi Müdür Muavini Mehmet Kutlar “Anız yakma yasağı devam etmesine rağmen, çiftçiler kolayına geldiği için yakmaya devam ediyor” dedi.

Kutlar, yakanların tespit edilerek haklarında yasal işlem başlatıldığını ve kesinlikle kimsenin yakmaya hakkı olmadığını vurguladı.

Birçok olayda, kundakçıların ortada görünmediğini, yakanların da yakıp kaçtığını belirten Kutlar, ateşin kontrolsüz bir şekilde alevlenerek her yeri kapladığını ve arazilerdeki ağaçlarla yol kenarındaki ağaçların yanmasına neden olduğunu söyledi.

Pek çok orman yangınının başlamasına, özel arazilerde çıkan yangınların neden olduğunu vurgulayan Kutlar, doğadaki canlıların ve besin kaynaklarının da yanarak yok olmasına neden olan bu olayın artık sona ermesi gerektiğini belirtti.

“Tarlaları yakmak, hem maddi kayba hem de iş gücü kaybına neden oluyor”

Anızların yakılması ihtiyacının ortaya çıkma nedeninin hayvancılığın gerilemesinden kaynaklandığını belirten Biyolog Niyazi Türkseven, anız yakımı sonucu ortaya çıkan zararlar hakkında bilgi verdi.
Çiftçilerin, enerjiden ve zamandan kâr etmek için tarlaları yaktığını ve bunun kendilerine fayda sağladığını düşündüklerini belirten Türkseven, “Ne yazık ki yanılıyorlar” dedi ve şunları ekledi:
“Yakılan tarlaların verimi düşmektedir. Çiftçi daha sonra gereğinden fazla kimyasal gübre kullanmak zorunda kalmaktadır. Bu da daha fazla para kaybıdır.”

Türkseven, bitkilerin büyümesi için gerekli olan bakterilerin yanarak yok olduğunu belirterek sözlerine şöyle devam etti:

“Tarla yakıldığı zaman normal döngüsü için gerekli olan bakteriler organik atıklarla birlikte yok olmaktadır. Tarladaki bakteriler yandığı zaman özellikle azot da diğer bakterilerin ölmesiyle yok oluyor. Çiftçiler ürünlerinin yetişmesi için daha fazla kimyasal gübre kullanmak zorunda kalıyor, bu da hem maddi kayba hem de iş gücü kaybına neden oluyor. Yakılan tarlalar içerisinde gözümüzün görmediği tüm canlılar yanarak can vermektedir, kuşların ve doğada yaşayan birçok canlının besin kaynakları yok olmaktadır. Çiftçilerin bu konuda daha duyarlı olması gerekir. Çiftçiler tarlalarını yakmadan ekmelidir.”


kıbrıs