YUNANİSTAN 15 BİN KAMU GÖREVLİSİNİN İŞİNE SON VERİYOR

Yunan parlamentosu, gelecek yılın sonunda 15 bin kamu görevlisinin işine son verecek yasa tasarını onayladı.

Koalisyon hükümetini oluşturan üç partinin de destek verdiği tasarı 123 ‘ret’ oyuna karşı 168 ‘evet’ oyuyla parlamentodan geçti

Karar, maliyetleri düşürmek ve uluslararası kreditörlerden gelecek kurtarma paketi ödemelerini sağlama almak isteyen merkez sağ hükümetinin izlediği politikaların bir aşaması olarak görülüyor.

Kamu görevlerinde kesintiye gidilmesi, parlamento dışında protesto gösterilerine neden oldu.

970 ve 1980lerde idari kadroların kendilerine yakın isimleri göreve getirmesiyle beraber kamu sektörünün ‘şişirildiği’ yorumunu yapıyor.

Kamu görevlilerinden ilk 2 bin kişilik kadro Haziran ayı sonunda, bir diğer 2 bin kişilik kadro da ay sonunda işten çıkarılacak. 2014 yılının sonuna kadar da 11 bin kamu çalışanının görevine son verilecek.

Kuralları çiğneyen devlet çalışanları açığa alınacak. Sağlık gibi kilit öneme sahip sektörlerde görevden alınacakların yerine daha genç personelin atanması bekleniyor.

Kredi için şart

 150 bin kamu görevinin 2015 yılına kadar sonlandırılması ve yalnızca emekli olanların yerine yeni personelin atanmasıyla sektör küçülebilir.

Parlamentodan geçen yasa, Yunanistan’ın 8.8 milyar Euro (11.4 milyar dolar) değerindeki krediyi alması için şart koşuluyordu.

Reuters haber ajansına konuşan Yunanistan Maliye Bakanı Yannis Stournaras, Euro bölgesi yetkililerinin, 2.8 milyar Euro’luk kredi dilimini onaylamak Pazartesi günü bir araya geleceğini söyledi.

Bakan, geri kalan 6 milyar Euro’nun da 13 Mayıs’ta ödeneceğini ifade etti.

Yunan milletvekilleri parlamentoda yasayı görüşürken yüzlerce eylemci de, Yunanistan Yerel Yönetim Kurumları Çalışanları Federasyonu (GSEE) ve Kamu Memurları Çalışanları Konfederasyonu’nun (Adedy) düzenlediği protesto gösterisine katıldı.

Protestocular, sendikaların “kamu hizmetini dağıtan ve refah devletini yıkan politikacılar” diye tanımladığı vekillere karşı gösteri düzenledi.

İşsizlik tırmanacak

Kesintileri eleştirenler, yeni yasanın Yunanistan’ın yüzde 27 oranındaki işsizlik rakamlarını tırmandıracağı kanısında.

Eleştirel yaklaşanlara göre, işlerini kaybedecek olanlar hali hazırda ailelerinin geçimini sağlamakta zorlanan yaşlı işçiler.

Fakat Yunanistan’da, önlemlerin geç kaldığını savunan görüşler de dile getiriliyor.

Başbakan Antonis Samaras liderliğindeki muhafazakâr koalisyon, 300 sandalyeli parlamentoda 167 sandalyeye sahip. Dolayısıyla, yasa tasarısının parlamentodan geçmesi bekleniyordu.

Fakat, bazı konularda parlamentoda çatlaklar olduğu ve kabinede değişikliğe gidilebileceği söyleniyor.

Euro bölgesi maliye bakanlarının, Yunanistan’a bir sonraki kredi ödemesini 16 Mayıs’ta yapılacak toplantıda karara bağlaması bekleniyor.

Avrupa Birliği ve IMF, 2010 yılından bu yana Yunanistan’a 200 bin Euro’dan fazla kredi ödenmesi sözünü vermişti.

Hükümet de yardım karşılığında, ödemelerde ve emekli maaşlarında kesintiye giderek sıkı kemer sıkma politikaları uygulamış, hükümet kararları ülke çapında grevlere gidilmesine neden olmuştu.

Kaynak:BBC