ZARRAB, ERDOĞAN'IN İSMİNİ VERDİ!

Reza Zarrab yeniden tanık kürsüsüne çıktı.

ABD’de devam eden İran’a yönelik yaptırımların yasa dışı yollarla delinmesi davasında Reza Zarrab yeniden tanık kürsüsüne çıktı. Zarrab, “Türkiye eski Başbakan’ı Recep Tayyip Erdoğan ve o dönemin Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan’ın İran ile altın ticaretinin başlatılması talimatı verdiğini iddia etti. Zarrab “Ziraat Bankası ve Vakıf Bank’a, benim ile ilgili işlemlerime yardımcı olmaları için de talimat verdiler” dedi.

Zarrab: Atilla’ya hiç rüşvet vermedim, istemedi de

Zarrab: Atilla’ya “kesinlikle” rüşvet vermedim. Zaten Türk Ekonomi Bakanı’na rüşvet veriyordum. Halk Bankası’nda başka birine rüşvet vermeme gerek yoktu. Ayrıca Atilla da rüşvet istemedi.

Saat için ödeme, Süleyman Aslan’a 2 milyon Euro

Muhasebe kayıtlarındaki  ödemelerden biri saat satın alınmasıyla ilgili. Bu konuda bağlam verilmedi. Zarrab çok sayıda saat satın aldığını söylüyor ve devam ediliyor. Bir diğer ödemede de Süleyman Aslan’ın isminin baş harflerinin karşısında 2 milyon Euro’luk ödeme görülüyor.

Paranın Yüzde 50’si Çağlayan’a gidiyor

Mahkemede Zarrab’ın şirketinin iç muhasebe kayıtlarına bakılıyor. Bu kayıtlarda İran petrol ticaretinden alınan ve ödenen paralar gözüküyor. Ambargoları delmek öyle kârlı bir iş gibi görünmüyor. Yüzde 50’si Çağlayan’a gidiyor.

Zarrab: İranla ticaret üzerinden Zafer Çağlayan’a yüzde 50 ödüyordum ve bu kârın miktarının hesaplanması gerekiyordu.

Zarrab “aradan çıkarılma endişesi taşıdığını” söyledi

Verilen kısa aranın ardından duruşma Reza Zarrab’ın ifadeleri ile yeniden başladı.

Gazeteci Katie Zavadski, Zarrab’ın İranlıların ticareti bankalar aracılığı ile direkt transferler yoluyla yürütülüp, kendisinin aradan çıkarılmak isteneceği konusunda endişeli olduğunu, bunun yaşanmaması için de Süleyman Aslan ile çalıştığını açıkladığını paylaştı.

Zarrab: Erdoğan ve Babacan şahsen talimat verdiler

Reza Zarrab: Türkiye eski Başbakan’ı Erdoğan ve Babacan İranla işlemlere (altın ticareti) yardım edilmesi için Vakıfbank ve Ziraat Bankasına şahsen talimat verdiler.

Zarrab bu talimatın verildiğini Zafer Çağlayan’dan öğrendiğini aktardı.

Duruşmayı izleyen muhabir Pete Brush, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın isminin “ticareti onaylayan” olarak telafuz edildiği bölümün, “ikinci el bilgilere dayanmasına” atıf yaparak bu bölümdeki ifadelerin “zayıf” olduğu yorumunu paylaştı

Reza Zarrab: Türkiye İçişleri bakanının oğlundan yardım istedim. O zamanda içişleri bakanı Muammer Güler’di. Mahkeme Zarrab’ın o zamanlar Güler’in oğlu Barış Güler’in Zarrab’ın şirketi için danışman olduğunu söylediğini aktardı.