ZİRAAT BANKASI'NA KARA PARA DARBESİ!

Ziraat Bankası'na kara para darbesi

ABD’de FED’in denetimine takılan Ziraat Bankası, bu ülkede perakende bankacılıktan çekilerek kurumsal bankacılığa devam edeceğini duyurdu.

ABD Merkez Bankası’nın (FED) yabancı bankalara yönelik denetimi Ziraat Bankası’nı da vurdu. Hürriyet Gazetesi’nin haberine göre, Ziraat’in New York şubesi, müşterilerine gönderdiği bir mektupla bireysel bankacılığa son verdiğini duyurdu. Müşterilerinden hesaplarını kapatmalarını istedi.
 
Ziraat Bankası New York Şubesi geçtiğimiz Haziran ayında New York Eyaleti Finansal Hizmetler Servisi (DFS) ile bir sözleşme imzalamıştı.
 
ZAMANLAMA MANİDAR
 
ABD otoriteleri  Ziraat’ten kara para ile mücadele için 60 gün içinde bir plan sunması istenmişti. Ancak, özellikle Türkiye bağlantılı hesapları FED’e anlatmakta zorlanan Ziraat Bankası yönetimi, çareyi ABD’de bireysel, yani perakende bankacılıktan çıkmakta buldu.
1983’ten bu yana ABD’de de hizmet veren Ziraat Bankası yoluna kurumsal bankacılıkla devam edecek.
 
ŞÜPHELİ AKTİVİTELER
 
Ziraat ile FED arasında 25 Haziran 2014’te imzalanan 20 maddelik anlaşma metninde; 1 Temmuz - 31 Aralık 2012 arasında New York şubesinde gerçekleştirilen işlemlerin bağımsız bir danışman tarafından “yüksek riskli müşteriler veya işlemlere dair şüpheli aktivitelerin usulüne göre tanımlandığını ve raporlandığını belirlemek üzere” incelenmesine karar verilmişti.
 
FED, Ziraat Bankası Yönetim Kurulu ve New York şubesi yönetiminden banka gizlilik kanunu ve kara paranın aklanmasının önlenmesi (BSA/AML) için gerekli olan uyumun banka tarafından gözetimini sağlamlaştırmasını istemişti.

NEDEN 2012 YILI?

Müfettişlerin denetim için seçtikleri 2012’nin ikinci yarısını kapsayan tarih aralığı ise İran asıllı iş adamı Rıza Sarraf’ın Amerikan yaptırımlarını aşmak için bulduğu, Türkiye-İran-Birleşik Arap Emirlikleri arasındaki altın  ticaretinin de zirveye ulaştığı zaman. 2012’de bu rakam 11.1 milyar dolara fırlamıştı. Bunun 6.6 milyar dolarlık kısmı ise şimdi FED’in Ziraat’te incelediği ikinci yarıyılda yapılmıştı.

KUŞKULU PARA TRANSFERİ

Rıza Sarraf’ın 2012’de İran’la altın ticareti için Halkbank’ı kullandığı biliniyor. Ama Amerikalıların Ziraat Bankası’nda da bununla ilgili şüpheli bir işlem fark etmiş olması muhtemel. Çünkü Ziraat Bankası New York Şubesi’nin kara para ile mücadele açısından açık noktalarından biri de artık önde gelen hiçbir bankanın yapmadığı, Amerika üzerinden başkasının hesabına para transferi işlemini devam ettiriyor olması.
 
ARTIK ZOR...
 
Ziraat Bankası, artık bu tür para transferlerini mümkün olduğunca yapmadıklarını söylüyor. Belirlenen tarih aralığında tespit edilmiş, bu türden şüpheli bir para transferinin ise zorlayıcı  tedbiri tetiklemiş olabileceği düşünülüyor.

MİLLET