1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. SESİMİZİ DUYAN VAR MI ?
SESİMİZİ DUYAN VAR MI ?

SESİMİZİ DUYAN VAR MI ?

Vatandaşlardan... ailelerden çağrı

A+A-

Vatandaşlar, özellikle gençler arasında giderek yaygınlaşan madde bağımlılığının önlenmesinde, başta aileler olmak üzere polis ve hükümete büyük görev düştüğü görüşünde olduğunu ortaya koydu.

Son aylarda artan uyuşturucu kullanımı vatandaşları tedirginliğe sevk etti. Temmuz ayında Arda Erkan’ın ve geçtiğimiz hafta Anıl Muhammet Raşit Karabıyık’ın uyuşturucu nedeniyle yaşamlarını yitirmesi sonucunda vatandaşlar hükümet yetkililerini göreve çağırarak bir an önce bu durumun çözülmesini ve olası yaşanacak kayıpların engellenmesini istediler.

Lefkoşa’da 7 Temmuz’da park halindeki aracında ölü bulunan Arda Erkan’ın olay gecesi extacy, bonzai ve alkol içtiği belirlenmişti. Anıl Muhammed Karabıyık ise 29 Ekim’de Alayköy’de bir evin bahçesinde ölü bulunmuş, yapılan araştırmalar sonrasında uyuşturucu kullanımından hayatını kaybettiği bulgusuna ulaşılmıştı.

Psikoaktif maddeler bir yandan kişilerin toplumdaki yerini, diğer yandan da insan sağlığını ciddi şekilde etkilerken, pek çok ölüme de neden oluyor.

Bağımlılık, kişinin zarar görmesine rağmen madde kullanımına devam etmesi, kullandığı maddeyi uzun süre bırakamaması, sürekli madde arayışı içinde olması, kullandığı maddeyi giderek arttırması ile karakterize edilen tablo olarak tanımlanıyor. 

Vatandaşlar, madde bağımlılığına karşı ailelerin, eğitim sisteminin ve hükümetin önemine dikkat çekerek, polislerin de sıkı denetim yapması gerektiğini söyledi. “Uyuşturucu kullanımının artmasının en büyük nedeni gençlerin işsiz oluşudur. İşsiz kalan gençler uyuşturucuya yöneliyor.

Hükümet iş istihdamı sağlamalıdır” diyen vatandaşlar, uyuşturucu kullanan gençlerin topluma yeniden kazandırılması için sosyal sorumluluk projeleri gerçekleştirilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Vatandaş ne dedi? 

Tolga Akten: “Anıl’ı kaybettik, diğerlerini kurtaralım”

“Uyuşturucu kullanımında dolayı hayatını kaybeden Anıl Muhammet Raşit Karabıyık benim arkadaşımdı. Çok iyi bir insandı. Hayatındaki tek kötü alışkanlığı onu aramızdan aldı. Hükümet yetkililerinin bir an önce bu duruma el atması gerekir. Gerekli önlemler alınsın ve diğerlerinin hayatları kurtarılsın.”

Nesli Şeb: “Çocuklarımıza arkadaş seçimlerinde yardımcı olmalıyız”

“Burada iki önemli nokta var. Birincisi ailenin çocuğa verdiği eğitim, ikincisi ise devletin gençlere güven içerisinde yaşayacakları ortamı sağlaması. Çocuklarımızı karşımıza alıp onlarla bir büyük gibi konuşarak neyin iyi, neyin kötü olduğunu anlatmalı ve arkadaş seçimlerinde yardımcı olmalıyız. Uyuşturucu kullanımı ilkokullara kadar düştü. Çocuklarımızı uyuşturucudan uzak tutmak için ailelere ve devlete büyük iş düşüyor.”

Ahmet Kılıç: “İşsiz kalan gençler uyuşturucuya yöneliyor”

“Uyuşturucu kullanımı artmasının en büyük nedeni gençlerin işsiz oluşudur. İşsiz kalan gençler uyuşturucuya yöneliyor. Hükümet iş istihdamı sağlamalıdır. Uyuşturucunun yurt dışından getirildiğini düşünürsek gümrüklerde güvenlik önlemleri artırılmalıdır. Uyuşturucu kullanan gençlerin topluma yeniden kazandırılması için sosyal aktiviteler yapılmalı ve onlarla sosyal sorumluluk projeleri gerçekleştirilmelidir.”

Okan Gireniklioğlu: “Devlet ne kadar sağlam olursa, toplum da o kadar sağlam olur”

“Bir devlette düzen olmazsa, toplumda da düzen olmaz. KKTC’ deki siyasi düzen ve ekonomik bozukluklardan dolayı uyuşturucu kullanımı ve fuhuş günden güne artıyor. Devletin bir an önce bu konularla alakalı somut adımlar atması gerekli. Unutulmamalıdır ki, devlet ne kadar sağlam olursa toplum da o kadar sağlam olur.”

Selinnaz Denge: “Uyuşturucu kullanımının en büyük nedeni bilinçsiz toplumdur”

“Uyuşturucu kullanımının en büyük nedeni bilinçsiz toplumdur. Toplumu bilinçlendirmek için okullarda özel olarak bu konular ele alınmalı çeşitli seminerler düzenlenmelidir. Ayrıca uyuşturucu satışı engellenmelidir.”

Haberal Kıbrıslı

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.