1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. SESLER YÜKSELDİ
SESLER YÜKSELDİ

SESLER YÜKSELDİ

Hükümette kalıp kalmayacağı konusunda kararın verileceği;

A+A-

DİKO BAŞKANI NİKOLAS PAPADOPULOS ANASTASİADİS’E YÖNELİK ELEŞTİRİLERE DEVAM ETTİ

ANASTASİADİS’TEN YANIT

DİKO’nun, hükümette kalıp kalmayacağı konusunda kararın verileceği DİKO Merkez Komite toplantısı öncesinde seslerin yükselmeye başladığı belirtildi.

DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos dün bir açıklama yaparak, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e yönelik eleştirilerine devam etti.

Fileleftheros gazetesi “Merkez Komite Işığında Yüksek Tonlar-Anastasiadis Meydan Okumadı” başlıklı haberinde, DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos’un, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e yönelik saldırılarını yoğunlaştırarak “yüksek sesleri” tercih ettiğini yazdı.

Habere göre Papadopulos, Anastasiadis’i, “Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile anlaşmaya vardıklarının, ülkeyi taksime götüreceği” şeklinde eleştirdi.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis  ise yaptığı açıklamada, Papadopulos ile direkt çatışmadan kaçındı ve kimseyle çatışma sürecine girmeyeceğini ifade etti.

Gazete Papadopulos’un, Çarşamba günü toplanacak ve de hükümette kalınıp kalınmaması konusunda karar verecek olan Merkez Komite toplantısında çoğunluğu elde etme çabası çerçevesinde bu taktiği tercih ettiğini yazdı.

Gazete, Papadopulos’un parti içerisindeki ilk zaferinin ardından ikinci mücadeleyi de kazanmak istediğini belirtti.

Papadopulos cephesinin, Merkez Komitesi’nin, Yürütme Bürosu’nun kararını (hükümetten çekilme)onaylayacağını düşündüğünü belirten gazete buna rağmen, karşı tarafın ise ilk kararın tersine çevrilmesi konusunda iyimser olduğunu yazdı.

Gazete, ancak kararların tersine çevrilmesinin zor olduğu dikkate alındığı zaman bunun, olması mümkün olarak addedilmediğini de yazdı.

NİKOLAS PAPADOPULOS

Habere göre DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos, bir anma etkinliğinde dün yaptığı açıklamada, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile anlaşmaya vardıklarının, seçim taahhütlerini ve DİKO ile anlaşmaya vardıklarını geçersiz kıldığını söyledi.

Anastasiadis’i, ülkeyi taksime sürüklemekle suçlayan Papadopulos, “Türklerin, hedeflerine gittikçe yaklaştığını” ileri sürerek, “taksim çözüme denk olan Türk tarafının hedefinin, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Cumhurbaşkanı Eroğlu ile imzaladığı anlaşmayla çok yakına geldiğini” iddia etti.

DİKO Yürütme Bürosu’nun net bir karar aldığını ve Merkez Komite’ye, partinin, DİKO ve Kıbrıs soruna ilişkin Rum halkı karşısındaki taahhütlerini iptal eden Anastasiadis hükümetinden, çekilmesi konusunda bir öneri sunmayı tercih ettiğini anımsatan Papadopulos, Anastasiadis’in, devletin, “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin ve bunun dönüşümünün karakterini muhafaza edeceği, ayrıca tek egemenlik, tek uluslararası temsiliyet ve tek vatandaşlığın muhafaza edileceği konusunda da taahhütte bulunduğunu söyledi.

Papadopulos, bakanlar konusunda ise yorum yapmaktan kaçındı.

DİKO içerisinde iki eğilim olması halinde, partinin dağılmasına ilişkin korkunun bulunup bulunmadığı sorusuna Papadopulos, DİKO’nun dağılacağını hayal edenlerin, DİKO dünyasının kararlılığına tökezleyeceğini söyledi.

Papadopulos açıklamasının devamında, DİKO dünyasının dağılmayacağını belirtti ve partinin Kıbrıs sorununa ilişkin tezlerine atıfta bulunarak, DİKO’nun her zaman birlik içerisinde olduğu bir konu üzerinde bölünmeyeceğini ifade etti.

Papadopulos, Çarşamba günü gerçekleştirilecek olan Merkez Komite toplantısına değinerek, her üyenin kendi görüşünü dile getirmesine izin verilmesi gerektiğini, karar ne olursa olsun, buna parti üyeleri ve delegeleri tarafından saygı duyulacağını söyledi.

ANASTASİADİS

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, bir açılış töreninde yaptığı konuşmada, Kıbrıs sorununun yanı sıra içteki konulara da değindi.

Simerini gazetesi ve diğer gazetelere göre Anastasiadis, kendisinden istenmesine karşın, hiç kimseyle, çatışma sürecine girmeyeceğini söyledi.

Anastasiadis açıklamasının devamında, zamanın, kişisel tercihler zamanı değil, ülkeye ilişkin tercihler zamanı olduğunu belirtti.

Anastasiadis, herkeste ülkeye yönelik sevginin hakim olması gerektiğini belirterek “Başkan veya partiler için değil, bölünmüşlük halkın bir bölümü, sağcılar, solcular, sosyalistler ve merkezciler için değil nüfusun bütününe, Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlara ilişkindir. Nihayetinde, bölünmüşlük lüksüne sahip olmak için çok küçük bir ülke olduğumuzu anlamamız gerekir” ifadesini de kullandı.

BAŞPSİKOPOS II.HRİSOSTOMOS

Rum Kilisesi Başpiskoposu II.Hrisostomos, DİKO hakkında yaptığı açıklamada, DİKO’nun demokratik bir parti olduğunu, demokratik kararları alıp ileriye gittiğini söyledi.

Simerini gazetesi ve diğer gazetelere göre Başpiskopos II.Hrisostomos, ülkede çoğulcu bir demokrasinin bulunduğunu; herkesin, vicdanın ve milli davaya ilişkin olarak milli vicdanının söylediklerini yaptığını ifade etti.

Başpiskopos II.Hrisostomos, DİKO’nun hükümetten ayrılıp ayrılmayacağının, kendisinin veya hükümetin değil DİKO’nun işi olduğunu söyledi.

Hrisostomos “hükümet vardır, DİKO’lu bakanlar ayrılırsa bunlar başka bakanlarla doldurulacak” ifadesini kullandı.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.