1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. SEVİNEMEDİLER...
SEVİNEMEDİLER...

SEVİNEMEDİLER...

2008 yılında 3 bin lira... 2014'te asgari ücret...

A+A-

 

CAS çalışanları, daha da az ücretle işe alınacaklarını öğrenince şirketin yeniden faaliyete geçmesine sevinemediler

Cyprus Airport Services’in (CAS)akıbeti ve çalışanların durumu yılan hikâyesine döndü. Şirket ortaklarından HAVAŞ’ın ayrılması üzerine kapanma noktasına gelen ve çalışanlarına 31 Temmuz tarihinde işten durdurulacaklarına dair ihbarname gönderen CAS’ın yeniden faaliyete geçeceği haberi ile etapta çalışanları sevindirse de daha düşük ücret ile işe alınacaklarını öğrenince hayal kırıklığı yaşattı.

Kıbrıs Türk Hava Yolları’ndan (KTHY) 2008 yılında daha düşük maaşla CAS’ gönderilen, son olarak işten durdurulan ve bu kez daha da az ücretle işe alınmaları öngörülen çalışanlar dün soluğu KTHY binası önünde aldı. Çalışanlar, “KTHY’de özlük haklarının yarısından fedakârlık ettiklerini şimdi ise asgari ücretle çalışmalarının öngörüldüğünü belirterek, “her türlü eyleme hazırız. Ölmek var dönmek
yok”dedi.

KTHY’DEN CAS’A DAHA AZ MAAŞLA GÖNDERİLDİLER
Cyprus Airport Services (CAS)2010 yılından iflas eden Kıbrıs Türk Hava Yolları’na (KTHY)destek amacı ile 2008 yılında faaliyete geçti. Şirketin personel ihtiyacı KTHY’de görev alan kişilerden karşılandı. O dönem KTHY’den 137 kişi zorunlu olarak daha düşük maaşla CAS’ta çalışmaya başladı. Bu süreçte KTHY maddi açından kendisini idame ettiremediği için 2010 yılında iflas etti ve kapatıldı. Bazı KTHY çalışanları devlet kadrolarına aktarıldı, bazıları ise özel şirketlerde çalışmaya başladı.

KTHY’Yİ CAS TAKİP ETTİ
KTHY’nin batmasından dolayı yaşanan mağduriyetler tamamen giderilememişken 2 ay önce de CAS ortaklarından HAVAŞ’ın şirketten ayrılması ile kapanma noktasına geldi. İşsiz kalma tehlikesiyle yüz yüze gelen CAS çalışanlarına müjdeli haber kısa bir süre önce Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş’tan geldi. İstanbul ziyareti esnasında açıklama yapan Denktaş, şirketin yeniden faaliyete geçeceğini, yeni bir ortak ile masaya oturduklarını açıkladı. 

YENİ CAS’TA ÇALIŞMAYA HAYIR
Öte yandan CAS çalışanlarına da iş başvurusu yapmaları çağırısında bulunuldu ancak 64 çalışan yeni ortaklıkla faaliyete geçecek CAS’ta çalışmayı ret etti.

Asgari ücretle iş alınacaklarını öğrenen CAS mağduru 64 kişi dün kapalı bulunan KTHY binası önünde toplanarak gerekçelerini açıkladı. Çalışanlar, KTHY’den CAS’a aktarıldıkları zaman tüm özlük haklarının saklı kalacağına dair protokol imzaladıklarını, CAS şirketinin kapanması durumunda devlet güvencesinde olacaklarına dair o dönemin devlet yetkililerini imzası olduğunu söyledi.

“DEVLETTE İŞ İSTİYORUZ”
Eylemciler adına açıklama yapan CAS çalışanı Serkan Tuğralı, KTHY’nin ayakta kalması için feda edildiklerini,KTHY’de özlük haklarının yarısından fedakârlık yaparak CAS’a gittiklerini ancak şimdi zor duruma düştüklerini söyledi. CAS’ın faaliyetlerini durdurduğunu ve yeniden devreye girdiğini dile getiren Tuğralı, 20 yıllık hizmet senesi olan kişilerin asgari ücretle çalışmasını istediklerini vurguladı.Tuğralı, “Bazıları 15, bazıları 20 yıldır hizmet veriyor.Bu kadar emek vermiş insanların asgari ücretle işe başlaması öngörülüyor.Bunu kabul etmemiz mümkün değil.Biz CAS’a gönderildiğimizde özlük haklarımızın korunacağına dair protokol imzalamıştı.Biz bu haklarımızı talep ediyoruz”şeklinde konuştu. Tuğralı, mağdur olduklarını ifade ederek, kendilerinin de KTHY çalışanları gibi devlet kadrosuna alınmalarını istedi.

“ÖLMEK VAR DÖNMEK YOK”
CAS çalışanlarından Naim Doğan ise 2008 yılında 3 bin lira maaş alırken, bin 700 lira ile CAS’ta işe başladıklarını söyledi. Doğan, işsiz kalmak yerine bu şekilde çalışmayı kabul ettiklerini ancak Ağustos ayı itibari ile işten durdurulduklarını vurgulayarak, yeniden faaliyete geçeceği ifade edilen şirkete asgari ücretle başvuru yapmalarını talep ettiklerini söyledi. Asgari ücretle işe başlamalarının imkânsızolduğunu, her türlü eyleme hazır olduklarını belirten Doğan, “Ölmek var dönmek yok”dedi.

Star Kıbrıs

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.