1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. SEYİS: EMEKÇİ KAVGAYA HAZIRDIR
SEYİS: EMEKÇİ KAVGAYA HAZIRDIR

SEYİS: EMEKÇİ KAVGAYA HAZIRDIR

“1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı” dolayısıyla Lefkoşa’da düzenlenen mitingde, hükümetin ekonomik programı çalışanlar ile emekçilere karşı uyguladığı öne sürülerek, protesto edildi.

A+A-

Bazı siyasi partiler ve sivil toplum örgütlerinin, “1 Mayıs İşçi Bayramı” dolayısıyla Lefkoşa’da düzenlediği mitingde, hükümetin, ekonomik paketi çalışanlar ile emekçilere karşı uyguladığı öne sürülerek “fakirleştirme politikasın hayır” denildi.

Lefkoşa Kuğulu Park’ta toplanan siyasi parti ve örgütler, burada oluşturduğu kortejle mitingin gerçekleştirileceği Sarayönü’ne yürüdü.

Korteje ve mitinge, İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, CTP-BG Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu, TDP Genel Başkanı Mehmet Çakıcı, LTB Başkanı Kadri Fellahoğlu, milletvekilleri, sendika başkanları, diğer siyasi partiler ile sivil toplum örgütleri ve temsilcileri katıldı. Yürüyüşte, Türkiye Ana Muhalefet Cumhuriyet Halk Partisi Gençlik Kolları da yer aldı.

Meydanda toplanan coşkulu kalabalık, “Tüm Emekçilere Selam Olsun”, “1 Mayıs Yaşıyor, Yaşatacağız”, “Yaşasın 1 Mayıs” yazan pankartlar açarken, çeşitli sloganlar attı.

Gençlerden polise çiçek...

TDP Gençlik Örgütü Meclis önünde bir eylem gerçekleştirerek, buradaki polislere, ellerinde tuttukları ve üzerlerinde “isyan, eşitlik, adalet” yazan sembolik kalkanların arkasından çıkardıkları çiçekleri verdiler.

Lefkoşa Sarayönü’ndeki mitingde ise hükümetin, çalışanlar ile emekçilere karşı uyguladığını savundukları ekonomik program ve “fakirleştirme” politikasını protesto etti.

Mitingde konuşan Dev-İş Genel Başkanı Mehmet Seyis, emeğin bayramına, emekçinin dayanışma günü ve bayramını kutlama mitingine katılan herkese teşekkür ederek, emeği ile ekmeğini kazanırken yaşamını yitiren tüm emekçi şehitleri andı.

Seyis, dünyada ve ülkede emekçiye karşı yaptırımların arttığını, zenginler ile yoksullar arasındaki farkın giderek arttığını, çalışanın fakirleştirildiğini, zenginlerin daha zenginleştiğini ifade ederek, bunun önüne emekçilerin birlik ve beraberliğiyle geçilebileceğini kaydetti.

Bu yolda emekçilerin mücadelesini süreceğini vurgulayan Seyis, dün Türkiye’de yapılan 1 Mayıs İşçi Bayramı mitinglerinde yaşanan olaylara değindi. Seyis, mitinglerde emekçilere karşı yöneltilen tutumu eleştirerek, olayları protesto etti ve emekçilere dayanışma belirtti.

Seyis: Emekçi kavgaya hazırdır.

KKTC’de sorunlar olduğunu ve bunların giderek arttığını, Türkiye’de yaşanan olayların KKTC’ye de yansıtılmak istendiğini iddia eden Seyis, bu kapsamda Toplumsal Olaylara Müdahale Araçlarının KKTC’ye de getirilmek istendiğini iddia ederek, “Hodri meydan emekçi bu kavgaya hazırdır” dedi.

Seyis, KKTC’de kültürel yapının da değiştirilmeye çalışıldığını, çalışanların haklarının geriye götürüldüğünü, yasa değişiklikleriyle hakların alındığını, alım gücünün düşürüldüğünü, özel sektörde çalışanlara köle muamelesi yapıldığını, Türkiye’den ülkeye çalışmaya gelenlere insanlık dışı yaşam sunulduğunu iddia ederek, hükümetin de bu suçlara yardım ettiğini, UBP’nin AKP’yle işbirliği yaptığını savundu.

Seyis, hükümetin, çalışanlar için çalıştığını söylediğini, ancak çalışanlar adına hükümetten çalışanlar için bir şey yapmamasını isteyerek, “emekçilerin hükümeti gideceği yere götüreceğini” söyledi.

Sorunların başında Kıbrıs sorunu olduğunu işaret eden Seyis, Kıbrıs sorununun çözümü için samimiyet gerektiğini ifade ederek, liderlere, emekçiler adına, müzakerelerde bugüne kadar ulaşılan anlaşmalara ve BM parametrelerine göre Birleşik Federal Kıbrıs konusunda anlaşmaları çağrısında bulundu.

Emekçilerin hedefinin barış ve refah içinde yaşamak olduğunu da vurgulayan Seyis, “Yaşasın Kızıl 1 Mayıs” dedi.

Bıçaklı: Ülkeyi mahvettiler.

Türk-Sen Genel Başkanı Arslan Bıçaklı da, emekçileri selamlayarak, emeğini kazanırken yaşamını yitiren emekçileri andı.

Bıçaklı, konuşmasında UBP’yi ve hükümeti eleştirerek, UBP’nin ülkeyi mahvettiğini savundu.

Hükümetin görevde olduğu sürede Ercan Havalimanı’nı sattığını, KTHY’yi batırdığını, eşel mobili ödemediğini, tüm kesimlerin alım gücünün düşürüldüğünü, hakları geri götürdüğünü ifade eden Bıçaklı, “ekonomi uçuyor” diyen bakanları da eleştirdi. Bıçaklı, kıdem tazminatlarının kaldırılamayacağını da söyledi.

Bıçaklı, Özelleştirme Yasası’nı “ülkenin başına açılan bir bela” olarak niteleyerek, kurumların bilerek zarar ettirildiğini ve bir bir satıldığını savundu.

Özel sektörde çalışan insanların büyük bir kısmının sabahtan akşama köle gibi çalıştırıldığını, yasaların uygulanmadığını söyleyen Bıçaklı, ülkede artık işçilerin, yetkililerin yasalara uyması için grev yapar aşamaya geldiğini kaydetti.

LTB’de yaşananları da anımsatan Bıçaklı, Lefkoşalının UBP’ye “boyunu ölçtürdüğünü” savundu ve bunun genel seçimlere de yansıyacağını savundu.

Bıçaklı, temennilerinin 1 yıl sonra kutlayacakları 1 Mayıs’ı barış içinde kutlamak olduğunu kaydetti.

Kiritsis: Güneyde ekonomik dayatma uygulanıyor.

Güney Kıbrıs’ta faaliyet gösteren PEO Genel Sekreteri Pambis Kiritsis de, işçilerin bayramını kutladı ve emekçi şehitleri andı.

Dünyada ve ülkede emekçilere karşı uygulanan politikaları eleştiren Kiritsis, Güney Kıbrıs’ta yaşanan ekonomik dayatmaları işaret etti ve bunlara karşı olduklarını vurguladı.

Kiritsis, PEO olarak Kıbrıs’ta barışa emekçilerin birlik ve beraberliği ile ulaşılabileceğini, zorluklara rağmen Kıbrıs’ta bir federasyona ulaşmak için Kıbrıslı Türk sendikalar ile mücadeleye devam edeceklerini vurguladı.

Matcas: Örgütlü mücadele şart.

SEK Genel Sekreter Yardımcısı Andreas Matcas da, emekçilere hitap ederek, 1 Mayıs’ın 126 yıl önce doğduğunu anlattı ve o yıllarda verilen mücadeleyi anımsattı. O yıllardaki mücadeleden destek aldıklarını ve o mücadelenin bugüne ışık tuttuğunu belirten Matcas, çalışanların sendikalaşmasının ve örgütlü mücadelesinin önemine vurgu yaptı.

Güney’de çalışan Kıbrıslı Türkler için Kuzey’deki sendikalar ile sıkı bir işbirliği içerisinde olduklarını ifade eden Matcas, adada kalıcı bir barış istediklerini de vurguladı.

Birleşik bir vatan istediklerini ve gelecek nesillere bunu taşımayı hedeflediklerini ifade eden Matcas, “Yaşasın 1 Mayıs” dedi.

Miting, Arda Gündüz ve Sol Anahtarı konseriyle tamamlandı.

 

Kaynak: Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.