1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. SHAKESPARE’İN ESERLERİNDEN BİRİNE KONU OLAN KALEMİZ…
SHAKESPARE’İN ESERLERİNDEN BİRİNE KONU OLAN KALEMİZ…

SHAKESPARE’İN ESERLERİNDEN BİRİNE KONU OLAN KALEMİZ…

Bu bizim gurur duyduğumuz başka bir an. En büyük başarımızın...

A+A-

SAĞLAMLAŞTIRMA ÇALIŞMALARI 8 AYDA TAMAMLANACAK

OTELLEO KALESİ SANATSAL ETKİNLİKLERE EV SAHİPLİĞİ YAPABİLECEK

Gazimağusa Surlariçi’nde, 14’üncü yüzyıldan kalma, Shakespare’in eserlerinden birine konu olan Otello Kalesi’ni sağlamlaştırma çalışmaları başladı.

Bazı kısımları yıkılma tehlikesi içinde olan Kalede özellikle erozyona uğramış duvarlar ile kemerlerin onarımı, kalenin  yağmur suyundan korunması gibi çalışmaları da içeren proje Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ile Kültürel Miras Teknik Komitesinin işbirliğinde Avrupa Birliği finansmanı ile yürütülüyor.

Çalışmaların 8 ayda tamamlanması öngörülüyor. Venis’in Aslanının halen bütünlüğünü koruduğu Otello Kalesindeki çalışmalar tamamlanınca Kale ziyarete açılacak ve kültürel/sanatsal faaliyetlere ev sahipliği yapabilecek. Kalede engellilere yönelik de dahil çeşitli imkanlar da sunulacak.

Otello Kalesi’ni sağlamlaştırma çalışmaları dün akşam tanıtıldı. Tanıtım etkinliği sağlamlaştırma çalışmalarının ilk yer alacağı güneye bakan kale duvarının ön tarafında yapıldı.

TİZİANA ZENNARO

Açılışta ilk konuşmayı yapan UNDP Gelecek İçin Ortaklık Programı Yöneticisi Tiziana Zennaro, Otello Kalesinin, KKTC Cumhurbaşkanı ile Kıbrıs Rum Yönetimi liderinin kararıyla kurulan Kültürel Miras Teknik Komitesinin belirlediği öncelikli olarak müdahale edilmesi gereken kültürel miras listesinde yer aldığını kaydetti.

GAZİMAĞUSA’DA 3 TANE DAHA ESKİ ESERLE İLGİLİ ÇALIŞMA BAŞLATILDI

Otello Kalesi’nin yanında öncelik gerektiren 16 eski eserin bir kısmında çalışmaların tamamlandığını, bir kısmında devam ettiğini bir kısmında da araştırmaların sürdürüldüğünü kaydeden Zennaro, Canbulat bölgesi ve Otello Kalesi arasında kalan surlar, Martiengo (Çifte Mazgal) ve Akkule ile ilgili proje çalışmalarının listenin dahilinde olduğunu belirtti.

VİEZZER

Avrupa Komisyonu adına konuşan Alessandra Viezzer ise, AB’nin eski eserlerin sağlamlaştırılması ve korunması amacıyla ayırdığı kaynağın kullanılabilmesinin ancak Kültürel Miras Teknik Komitenin kurulmasıyla mümkün olduğunu kaydetti.

AB’nin Kültürel Miras Teknik Komitesi tarafından belirlenecek öncelikli bakım isteyen eski eserlerin bakım ve sağlamlaştırma çalışmaları için 4 milyon Euro ayırdığını ifade eden Viezzer, AB’nin Gazimağusa’da belirlenen üç eski eserin tasarı çalışmasının tamamlanması için 1.3 milyon Euro, Komite ile istişare ile belirlenecek bir takım eski eserlerin koruma ve sağlamlaştırma çalışmaları için de 1.4 milyon Euro daha ayırdığını söyledi.

Yapılan çalışmalarla iki toplum arasında güvenin artırılmasını da önemsediklerini vurgulayan Viezzer, “Sadece taşlar değil insan kalp ve ruhların da tamir edilmesi açısından önemli” dedi.

HAGİDİMİTRİU

Kültürel Miras Teknik Komitesi’nden Kıbrıslı Rum temsilci Takis Hagidimitriu ise, sadece bir eski eser değil edebiyat ve müzik alanında bir efsane niteliği taşıyan Otello Kalesinde çalışmaların başlamasından Komite olarak gurur duyduklarını ifade etti.

İki toplumun işbirliğinin önemini vurgulayan Hadgidimitriu, “Barışı güvence altına almanın bir unsuru olarak Otello Kalesine sahip çıkıyoruz, kültürel mirası korumak için elimizden geleni yapıyoruz. Tüm Kıbrıslılara sesleniyorum, ileriye ancak ve ancak işbirliği ve ortak hedeflerle gidebiliriz” dedi.

TUNCAY

Kültürel Miras Teknik Komitesi’nin Kıbrıslı Türk temsilcisi Ali Tuncay ise, Komitenin çalışmalara başladığı dönemi yürümeyi öğrenme aşamasına benzeterek Otello Kalesinde çalışmaların başlamasıyla Komite olarak koşmaya başladıklarını belirtti.

Kıbrıs’ın güneyinde pek çok cami, Kıbrıs’ın Kuzeyinde de pek çok kilisenin bakımını yaptıklarını kaydeden Tuncay, “Bu bizim gurur duyduğumuz başka bir an. En büyük başarımızın bu mekanizmayı oluşturmamız olduğunu düşünüyorum” dedi.

Ali Tuncay, Teknik Komitenin kurulmasıyla hayalinin Otello Kalesi’nin kötüleşmesini durdurmak olduğunu ancak bu hayalini daha sonra diğer bazı komite üyelerinin de paylaştığını, bugün herkesin hayalinin gerçekleşmesi için burada bulunduklarını ifade etti.

EPPICH

Otello Kalesiyle ilgili, keşif, inceleme, değerlendirme ve proje tasarımını yürüten kar amacı gütmeyen merkezi İspanya’da olan Tecnalia kuruluşundan proje Yöneticisi Rand Eppich, bir ülkedeki kültürel mirasların o ülkenin yaşam kalitesiyle yakından ilintili olduğunu ifade etti.

Kaleye zaman içerisinde pek çok müdahaleler olduğunu ifade eden Eppich, çalışmalarda görevlerinin yapıyı yenilemek değil, yapının mevcut halini sağlamlaştırmak olduğunu ifade etti.

Otello kalesi iç avlusundaki 1960’lada yapılan podyumun ortadan kaldırılacağını da kaydeden Eppich, çimento ve taştan yapılan podyumun yerine, kalede sanatsal etkinliklerin yapılması için portatif bir podyum inşa edileceğini ifade etti.

Çalışmalarda kullanılacak malzemenin yapının esasında kullanılan kum taşı malzemesi ile uyumlu olacağını kaydeden Eppich, ellerinde bir miktar taş bulunduğunu ancak yakın civarda arşivlerden de yararlanarak bir kum taşı ocağı da keşfettiklerini belirtti.

Eppich, çalışma kapsamında ayrıca bina duvarlarında yaşanan erozyonun en büyük nedeni olan yağmur sularının da tahliye edilmesi için hem binanın damında hem de yerde drenaj çalışması yapılacağını da kaydetti.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.