1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. SİBEL SİBER, SANAYİ ODASI’NI KABUL ETTİ
SİBEL SİBER, SANAYİ ODASI’NI KABUL ETTİ

SİBEL SİBER, SANAYİ ODASI’NI KABUL ETTİ

Meclis Başkanı Sibel Siber, Kıbrıs Türk Sanayi Odası heyetini kabul etti.

A+A-

Meclis Başkanı Sibel Siber, Kıbrıs Türk Sanayi Odası heyetini kabul etti.

Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı kabulde yaptığı konuşmada, Siber’in dünkü Meclis Genel Kurulu başlangıcında yaptığı konuşmayla hellim konusunu gündeme getirmesinden memnun olduklarını belirterek, hellimin KKTC ekonomisi için çok önemli bir konu olduğunu vurguladı.

Çıralı, toplam ihracatın yüzde 20’sini oluşturduğunu ve toplumun yüzde 17’sinin bu sektörden para kazandığını anlattı.

Çıralı, Sanayi Odası olarak üç koldan hellimle ilgili mücadelelerini sürdürdüklerini söyleyerek, ilk olarak AB’deki tescil konusunda, ardından da TC’de hellim ismini kullanan üreticilerle ve ülke içindeki denetimlerle ilgili mücadelelerine devam ettiklerini belirtti.

Çıralı, son aşamaya gelmiş olan AB’deki tescilin kendileri için en önemli konu olduğuna dikkat çekerek, bu konuda başarılı olabilmek için gerek iktidar gerek ise muhalefetin tek vücut olarak lobi çalışması yapması gerektiğini kaydetti.

AB’ye baskı yaparak kuzeydeki denetimlerin kuzeydeki bir mekanizma tarafından yapılmasını sağlamak gerektiğini bunun da ancak güçlü bir lobi çalışmasıyla mümkün olabileceğini yineleyerek, siyasilerden bu konuda destek istedi.

SİBER

Meclis Başkanı Sibel Siber ise, hellimin toplumsal bir konu olduğunu ve kendisinin de bu konuya dikkat çekmek ve milletvekillerini bilgilendirmek için kürsüden gündeme getirdiğini kaydederek, milletvekillerinin tek ses olarak bu konuda tepki vermesini sağlayacak bir girişimde bulunmayı amaçladığını söyledi.

Hellim konusunda yaşananların ekonomiye olumsuz etki edecek bir durum olduğunu ifade eden Siber, hukuksal yönden gereken girişimleri yaparken tüm toplumun tek ses olarak tepki koymasının AB’yi sağduyuya davet etmesinin önemli olduğunu kaydetti.

Siber, “Aksi halde hellimin hellim olduğuna Rum tarafındaki tarım bakanı karar verecek denirse bu bize büyük darbe vuracak. İhracatın yüzde 25’i hellimdir demek gerçekten çok büyük bir yıkımla karşı karşıyayız” dedi.
Yasamanın başı olarak toplumun tümünü ilgilendiren olaylarda meclis kürsüsünden vekillere bilgi vermenin en önemli görevi olduğunu belirten Siber, bu konuda tüm parti yetkilileriyle bir araya gelerek bir deklarasyon yayınlayacaklarını söyledi.

Siber, bu yolla ortaya konan demokratik bir tepkiyi AB’nin de dikkate alacağına inandığını belirterek, “kendi sorunlarımızı ancak biz çözebiliriz” dedi.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.