1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. SİBER: “KALECİK DIŞINDAKİ SAHİLLER TEMİZ”
SİBER: “KALECİK DIŞINDAKİ SAHİLLER TEMİZ”

SİBER: “KALECİK DIŞINDAKİ SAHİLLER TEMİZ”

Başbakan Sibel Siber, petrol sızıntısı nedeniyle sahillerde her gün inceleme yapıldığı, inceleme sonucunda Kalecik dışındaki sahillerde ve su artıma tesisinde kirlilik izine rastlanmadığı bilgisini verdi.

A+A-

SİBER: “KALECİK DIŞINDAKİ SAHİLLER TEMİZ”

“SANTRALLERİN YARATTIĞI HAVA KİRLİLİĞİNİ ÖNLEMEK İÇİN YAKIT DEĞİŞTİRİLMELİ”

“TMK’YA TAKAS VE ALIM İÇİN BAŞVURU YAPILABİLİR”

“AKARYAKIT UCUZLADI”

Başbakan Sibel Siber, petrol sızıntısı nedeniyle sahillerde her gün inceleme yapıldığı, inceleme sonucunda Kalecik dışındaki sahillerde ve su artıma tesisinde kirlilik izine rastlanmadığı bilgisini verdi.

Bakanlar Kurulu toplantısından önce basına açıklama yapan Başbakan Sibel Siber, bölgede bulunan balık çiftliğinde üretilen balıkların piyasaya sürülmediğini ve imha edileceğini dile getirerek, piyasada satılan balıkların sağlıklı olduğunu kaydetti.

Sahillerde petrolün bilimsel toksin etkisini gösteren PAH değerlerinin araştırıldığını kaydeden Siber, PAH’a rastlanması halinde sahillerin kapatılacağını ancak şu ana kadar böyle bir etkiye rastlanmadığını ifade etti.

Sızıntının yaşandığı Kalecik bölgesinde denize girilmemesi gerektiğini hatırlatan Siber, bununla ilgili Bakanlar Kurulu kararı alınacağı bilgisini verdi.

“STK’LARIN AÇIKLAMALARI BİLİMSEL VERİLERE DAYANMIYOR”

Siber, kendisinin de üyesi bulunduğu Tabipler Birliği’nin sızıntıyla ilgili yaptığı basın açıklamalarının konuyu gündemde tutmak açısından önemli olduğunu ancak bilimsel verilere dayanmadığını anlattı.

Yapılan açıklamada, sızıntının hamile kadınlara zarar vereceğinin öne sürüldüğüne değinen Siber, “Her şeyden önce sağlıkçıyım ve her şeyden önce sağlık gelir” diyerek gereken tedbirlerin alınmamasının söz konusu olamayacağını belirtti.

Sızıntıdan sonra Bafra’daki plajlarda, su arıtma tesisinde ve bölgedeki balık çiftliğinde incelemelerin başlatıldığı bilgisini veren Siber, Kalecik dışındaki plajlar ile su arıtma tesisinin temiz olduğunu; balık çiftliğindeki balıkların ise imha edileceğini dile getirdi.

Su artıma tesisinde yapılan incelemelerde PAH izine rastlanmadığını, buna rağmen düne kadar tesisten su dağıtımının durdurulduğunu kaydeden Siber, bölgedeki köylere ve turistik tesislere varillerle su taşındığını; bunun bedelinin de AKSA’tan tahsil edildiğini aktardı.

“Plajların temizliğiyle ilgili her hangi bir şüphemiz olsaydı anında kapatırdık” diyen Siber, otellerden sızıntı nedeniyle yapılacak rezervasyon iptalleri dâhil oluşacak maddi zararların AKSA tarafından karşılanacağını belirtti.

18 Temmuz 3 Ağustos arasında 55 örneklemin incelendiğini bu incelemelerin devlet laboratuarlarında yapıldığını anlatan Siber, bunun için yaklaşık 20 bin Dolar değerinde cihaz alındığını söyledi.

Su arıtma tesisinin dün yeniden dağıtıma başladığını kaydeden Siber, günlük incelemelerin devam ettiğini aktardı.

“Vatandaşların Kalecik’te denize gireceğini düşünmüyorum ancak yine de Bakanlar Kurulu’nda bölgede denize girilmesini yasaklayan bir karar alacağız” diyen Siber, bölgedeki deniz canlılarının öldüğünü söyleyerek, piyasada satılan balıkların sağlıklı olduğunu yineledi.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Deniz Bilimleri Enstitüsü öğretim üyelerinin de bölgede incelemeler yaptığını aktaran Siber, bölgeden 9 örneklem alındığını, sızıntının yaşandığı 1 kilometrekarelik alanda kirlilik oluştuğunu, bunun dışındaki alanlarda PAH izine rastlanmadığını ve 13 kilometrelik alanda insan sağlığına zararlı toksinlerin tespit edilmediğini kaydetti.

Ezbere bilgilerle hareket edilmemesi gerektiğini vurgulayan Siber, sızıntıyla suya karışan civa ve ağır metallerin insan sağlığını tehdit ettiğinin öne sürüldüğünü ancak ithal edilen akaryakıt türünün fuel oil olduğuna işaret etti ve bu tür ağır metaller zehirlenmelerinin ham petrol nedeniyle yaşanabileceğini aktardı.

Siber, ileride benzeri çevre felaketleri yaşanmaması için de çalıştıklarını anlatarak, akaryakıt ikmallerinin uluslararası standartlara göre yapılması için harekete geçtiklerini ifade etti.

İncelemelere devam edileceğini anlatan Başbakan Siber, en ufak bir şüphede gereken her türlü önlemin alınacağını ekledi.

“HAVA KİRLİLİĞİNİ ÖNLEMEK İÇİN KULLANILAN YAKIT DEĞİŞTİRİLMELİ”

Elektrik santrallerinin yarattığı hava kirliliğinden de bahseden Siber, kullanılan yakıt nedeniyle filtre takılmasının kirliliği çözemeyeceğini anlattı.

Şu anda kullanılan yakıtın yüzde 3,5 kükürt içerdiğini dile getiren Siber, Avrupa Birliği standartlarına göre bu oranın yüzde 1’e düşürülmesi gerektiğini kaydetti.

“TMK’YA TAKAS VE ALIM İÇİN BAŞVURU YAPILABİLİR”

Siber, Taşınmaz Mal Komisyonu (TMK)’ya yapılan başvurulara da değinerek, dileyenlerin TMK’ya başvurarak Kuzey’de sahip oldukları 1974 öncesi Rum mallarını Güney Kıbrıs’taki mallarıyla takas edebileceğini ya da malların tazmini yoluna gidebileceğini kaydetti.

Başbakan Siber böylece, TMK’daki birikmenin önüne geçilebileceğini; iki bölgeliliğin destekleneceğini; Güney’deki Türk mallarının değerinin altında satılmasının önleneceğini ve orijinal Türk malı haline gelen mülkün değerinin artacağını anlattı.

TMK’ya bugüne kadar 5 bin 188 başvuru yapıldığını; bunlardan 544’ünün sonuçlandırıldığını ve 133 milyon İngiliz Sterlini ödeme yapıldığını aktaran Siber, 8 bin 843 metrekare alanın orijinal Türk tapusu yapıldığını anlattı.

Geçen yıl Acapulco Hotel’in arazisi için yapılan takas işlemini örnek veren Siber, böylesi takasların uluslararası alanda yaşanan bazı sorunlara çözüm olduğunu ifade etti.

www.booking.com gibi internet sitelerinin “çalıntı” oldukları iddiasıyla KKTC’deki otelleri listelerine almadığına değinen Siber, takas ya da tazminat yoluyla bu gibi sorunların önüne geçilebileceğini ifade etti.

Cumhurbaşkanlığı’nın mülkiyet hukukuyla ilgili birimleriyle konuyla ilgili temasa geçtiğini kaydeden Siber, arzu eden herkesin 1974 öncesi Rum mallarıyla ilgili TMK’ya başvurabileceği bilgisine ulaştığını söyledi.

“AKARYAKIT UCUZLADI”

Seçimlerden önce akaryakıt fiyatlarının zamlandığını ve bunun kamuoyunda eleştirilere neden olduğunu dile getiren Siber, zamların yasaya göre yapıldığını anlattı.

Akaryakıt fiyatlarının uluslararası akaryakıt fiyatlarına ve döviz kuruna göre belirlendiğini hatırlatan Siber, uluslararası alanda fiyatların ucuzlamasıyla ülkedeki akaryakıt fiyatlarında da bir miktar düşüş yaşandığını aktardı.

Konuşmasında halkın bayramını da kutlayan Siber, taşıdığı sorumluluğun bilincinde olarak hareket ettiğini ifade etti ve halkın içinin rahat olması gerektiğini kaydetti.

SORULAR…

Basın toplantısının ardından soruları yanıtlayan Siber, Bafra’da tatil yapan bazı turistlerin “suda petrole bulandığı” iddialarıyla ilgili soruya, denizde gereken testlerin yapıldığını, kalıntıya rastlanmadığını, bahsedilenin yüzeyde bulunan katran artıkları olabileceğini söyledi.

Bu gibi artıkların temizlenmesinin zaman alacağını belirten Siber, böylesi olaylar nedeniyle rezervasyon iptali yaşayan ve maddi zarara uğrayan işletmelerin AKSA şirketi aleyhine dava açarak zararlarını karşılayabileceğini yineledi.

Erol Diker’in aldığı cezayla ilgili yorum yapması istenen Siber, yargının bağımsız olduğunu hatırlatarak, yürütmenin bu konuda yorum yapmasının doğru olmadığını kaydetti.

8 Ağustos Erenköy Direnişi nedeniyle düzenlenecek törenlere karayoluyla gitmek isteyenlerin engellenmesiyle ilgili görüşleri istenen Siber, olayı üzücü bir gelişme olarak değerlendirdi.

Birleşmiş Milletler’in uluslararası anlaşmalara göre, geçişlere izin verilmesi gerektiğini ancak keyfi uygulamalara gidildiğini kaydeden Başbakan Siber, kapıların insani nedenlerle açıldığını hatırlattı.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.