1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. SİBER: “KÜRSÜDEN KONUŞURKEN DİKKAT…”
SİBER: “KÜRSÜDEN KONUŞURKEN DİKKAT…”

SİBER: “KÜRSÜDEN KONUŞURKEN DİKKAT…”

Meclis Başkanı Sibel Siber ise, kürsüden yapılan konuşmaların insanları rencide etmeden yapılmasını istedi.

A+A-

HAYVANCININ SORUNLARINDAN SAĞLIĞA, İSTİHDAMLARDAN TURİZM SEKTÖRÜNE KADAR ÜLKE GÜNDEMİ MECLİS’E TAŞINDI

SİBER: “KÜRSÜDEN KONUŞURKEN DİKKAT…”

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nun bugünkü birleşiminde  hayvancının sorunlarından turizme, istihdamlardan sağlığa kadar bir dizi konu gündem dışı konuşmalar ve yanıtlarla gündeme taşındı.

Zaman zaman tartışmaların yaşandığı bugünkü birleşimde, milletvekili ve bakanların konuşmalarının ardından söz alan Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Meclis kürsüsünden yapılan konuşmalara dikkat edilmesi gerektiğini söyledi, Başbakan veya milletvekiline “yalancı” denmesinin doğru olmadığını vurguladı.

Yorgancıoğlu, Vakıflar Bankası Yönetim Kurulu’nu orayı yönetsin diye atadıklarını, iç işlerine karışmadıklarını ifade ederek, işten durdurmalarla ilgili kararın hükümetin işi olmadığını, işten durdurmaların sıkıntılı ve doğru bir süreç olmadığını, ancak oranın da sürdürülebilir olması gerektiğini kaydetti.

Birini suçlarken veri olması gerektiğini ifade eden Yorgancıoğlu, 2004 ile 2009 yılları arasında yapılan istihdamlar hakkında detaylı bilgi verdi, batık bankalardan gelenlerle birlikte toplam 1089 kişi alındığını söyledi. 

“ÇİVİSİ ÇIKTI…”

CTP-BG Lefkoşa Milletvekili Tufan Erhürman ise, Ceza (Değişiklik) Yasası ile ilgili söz aldı.

Erhürman ilk olarak gündemde olan 360 kişinin durdurulması ile ilgili Başsavcılık görüşünü okudu.

Erhürman, Başsavcılığın raporunda verilen görüşün; devlette geçici memur veya geçici işçi olarak istihdam edilecek kişilerin Kamu Görevlileri Yasası ile İş Yasası ve tüzüklere uygun alınması gerektiğini, istihdam edilecek kişilerin Çalışma Dairesi’nde işsiz kaydı olması gerektiğini, ancak raporda, işsizlik kayıtlarının işe alındıktan sonra yapıldığının gösterildiğini ifade etti. 

İşsizlik kayıtları işe alındıktan sonra yapılmasına karşın raporda bunun uygunsuz bulunmadığını ifade eden Erhürman, bu durumu “çivisi çıktı” sözleriyle yorumladı.

Erhürman, değişikliği onaylanan Ceza Yasası’nın Meclis’ten geçtiğini ve Cumhurbaşkanına gittiğini, onaylamanın Cumhurbaşkanının görüşü olduğunu ifade ederek, yasanın “aceleye getirildiğinin” söylendiğini, UBP’nin oylamada salondan çıktığını, ancak bu yasa ile ilgili UBP’nin de tasarı sunduğunu ve ivedilik istediğini anlattı.

UBP’nin hazırlayıp getirdiği ancak kadük olan yasa tasarısında yer alan maddeleri okuyup yorumlayan Erhürman, Meclis’te artık siyaset anlayışında değişiklik gerektiğini, özeleştirilerin de yapılması gerektiğini kaydetti.

SAĞLIK…

UBP Girne Milletvekili İzlem Gürçağ ise, sağlık konusunda gündem dışı konuşma yaptı.

Gürçağ, Girne Akçiçek Hastanesi’nde halktan gelen şikayet ve tespitlerini dile getirdiği konuşmasında, hastanede birçok eksiklik bulunduğuna işaret etti, hastanede 11 yıl hizmet verdiğini anımsattı.

Gürçağ, bölgede sürekli artan nüfusun hastanede hizmet sıkıntısı yarattığını, bu yüzden sağlıklı hizmet için personel ve altyapının düzenlenmesi gerektiğini vurguladı.

Sağlık Bakanı Ahmet Gülle de, sağlıkta uzun yıllardır zorunlu hizmet üzerinden sorunların geçici olarak çözüldüğünü, artık kadrolu personel ile sorunları çözeceklerini belirterek, sağlıkta önemli ve ciddi gereksinimler bulunduğunu kaydetti.

Gülle, geçici personel konusunun artık aşılması gerektiğini, ancak geçici hemşire alımı konusunun ivedi olduğunu belirterek, bu konuda tüm partilerin hassas olduğunu, konuyu mümkünse KHK aracılığı ile çözmeye çalışacaklarını, ancak sınav gecikirse yine sınavla hemşire alınacağını ve bu hemşireleri kalıcı hale getirmek için KHK ile çalışacaklarını anlattı.

TARIM VE HAYVANCILIK…

TDP Gazimağusa Milletvekili Hüseyin Angolemli ise,  tarım ve hayvancılık üzerine konuşma yapmak üzere söz aldı.

Angolemli, ülkede ekonomik sıkıntılardan dolayı insanların uykusunun kaçmaya başladığını, dövizdeki artışın insanların ödemelerini zorlaştırdığını ifade ederek, hükümeti Anayasanın 46. maddesinin verdiği yetkiyi kullanmaya ve halkın yanında olmaya çağırdı.

Bankacılar ve taşınmaz mal satanların kendini garantiye aldığını, çünkü kredisini dövizden verdiğini ve malını dövizden sattığını ifade eden Angolemli, hükümetin geciktirmeden halktan yana tavır alması gerektiğini kaydetti.

Hayvancılığın ülkede olmazsa olmazları olduğunu belirten Angolemli, kooperatifçiliğe önem verilmesini istedi.

Hükümetin Ankara ile masaya oturması ve ekonomik protokolü gözden geçirmesi gerektiğini de belirten Angolemli, protokolün ilk maddesinde de bunun yeniden gözden geçirilebileceğine işaret edildiğini kaydetti.

Narenciyeciye de gereken önemin verilmesi gerektiğini vurgulayan Angolemli, suyun Türkiye’den geleceğini ancak satılacak pazarın da önemli olduğunu vurguladı, üreticilere sahip çıkılması, mazot gelir desteğinin zamanında verilmesi gerektiğini, mazot vergilerinin kaldırılması ve renkli mazot uygulamasına geçilmesi gerektiğini ifade etti.

Angolemli, AP seçimlerinde iki sandalyenin Kıbrıs Türk halkının olduğunu, bu iki kontenjana sahip çıkılması gerektiğini, aksi halde haklarını kaybedebileceklerini de ifade etti.

“ACİZLİK…”

UBP İskele Milletvekili Nazım Çavuşoğlu ise, hükümet icraatları ile ilgili söz alarak, Başbakan’ın bugün yaptığı konuşmaya değindi.

Çavuşoğlu, Başbakan’ın açıklamalarında “acizlik” gördüğünü savunarak, Vakıflar Bankası çalışanları ile ilgili haberi olmadığını söylediğini, zamlarla ilgili “elimizde değil” dediğini anlattı ve eleştirdi.

Ülkenin her yerinde ateş yandığını, Başbakan’ın hiçbir şeye karışmadığını ancak Meclis’te de oturup kendilerini dinlemediğini savunan Çavuşoğlu, ülke sorunları ve gelişmeleri bilmeyen bir Başbakanlık olamayacağını, bunun CTP içinde paralel bir Başbakanlık olduğunu gösterdiğini iddia etti.

Çavuşoğlu, ülkede kuraklık bulunduğunu, kriz komitesi kurulduğunu, bu yüzden kuraklık ile ilgili ciddi çalışma yapılması ve tedbirler alınması gerektiğini belirterek, ana muhalefet olarak desteğe hazır olduklarını, ayrıca bu konuda çalışma yaptıklarını anlattı.

Kriz komitesinin bir an önce toplanması gerektiğini ifade eden Çavuşoğlu, kuraklıkla ilgili çalışmaların geciktirilmeden alınmasını istedi.

İşten durdurmalar ile ilgili sıkıntılar bulunduğunu, Salamis Otel başta olmak üzere diğer otellerde insanların işlerinden durdurulduğunu ve üçüncü ülkelerden getirilen insanların insan haklarına aykırı saat ve şekillerde çalıştırıldığını belirten Çavuşoğlu, bu konuda Çalışma Bakanlığının ve hükümetin el atması gerektiğini, denetimleri destekleyeceklerini kaydetti.

Çavuşoğlu, Mehmetçik Belediyesi’nde yaşanan durum ve Merkezi Cezaevindeki sıkıntılara değinerek, hükümetin enerjisini bu konulara harcamasını istedi.

YERLİ İŞGÜCÜ ARTACAK…

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar da, turizm sektöründe yerli iş gücünden tam anlamıyla yararlanılamadığını, ancak bu konuda ciddi bir çalışma yaptıklarını ve bu sektörde yerli işgücünü artıracaklarını söyledi.

Gürpınar, Salamis Otel’de ise yabancı iş gücü izinlerini durdurduklarını ve izlemeye başladıklarını, dün bu konuda yeni bir gelişme olduğunu ve istihdam için yeni bir münhal açıldığını, bu konuda da eski çalışanlara çağrı yaptıklarını ve 17 kişinin olumlu yanıt verdiğini anlattı.

Gürpınar, turizm sektöründe yetersiz olan KKTC istihdamlarını artıracaklarını vurguladı.

Mehmetçik Belediyesinde ise İçişleri Bakanı ile birlikte oradaki sıkıntılı süreci ayırarak, sorunları aşarak, seçimlere kadar maaş ve hizmetlerin verilebilmesi için çalışmalar yaptıklarını anlatan Gürpınar, seçimlerden sonra daha kalıcı önlemler almayı planladıklarını söyledi.

Gürpınar, maaş krizinin de aşılacağını, ödemelerin bazı sorunlardan dolayı geciktiğini, ancak bugün yarın çözüleceğini kaydetti.

SOĞUK ZİNCİR TAMAMLANMALI…

Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu ise, devlet ne kadar destek verirse versin süt ürünü ile ilgili durumun sürdürülebilir olmayacağını, soğuk zincirin tamamlanması, hastalıkların giderilmesi, AB standartlarının getirilmesi gerektiğini ifade ederek, bunların aşılması durumunda tarımdaki çoğu sorunun çözüleceğine inanç belirtti. 

Sennaroğlu, narenciye konusunda ise 16 milyon lira doğrudan gelir desteği ödendiğini, bunu 19 milyon TL olarak öngördüklerini, 7 milyon da ek destek öngördüklerini, devletin 26 milyon TL vereceğini ancak kimsenin memnun olmadığını ifade ederek, sistemin doğru olmadığını, artık bu sistemin değiştirilmesi gerektiğini, bu şekilde gitmeyeceğini vurguladı.

Bu sistemin sürdürülebilir bir yapıya hep birlikte kavuşturulabileceğini, bu konuda siyaset karıştırılmadan sorunun çözülmesi gerektiğini ifade eden Sennaroğlu, yapılacak yeni sistemde kalitenin artırılması gerektiğini kaydetti.

Kaliteli mala desteğin daha fazla olacağı bir sistemin kaliteli ürünü tetikleyeceğini ifade eden Sennaroğlu, CTP-BG Güzelyurt Milletvekili Armağan Candan’ın “Narenciye Şurası” yapalım teklifine olumlu baktığını söyledi.

Enginar üretimine de değinen Sennaroğlu, enginar üretiminin tek elden pazarlanması gerektiğini kaydetti.

MAZOT DESTEĞİ, KURAKLIK, YEM ALIMI…

Mazot desteği konusunda da, mazotun artık renklendirilmesi gerektiğini, yasal çalışmasının tamamlanmasını beklediklerini ifade eden Sennaroğlu, bu konuda kararlı olduklarını söyledi.

Sennaroğlu, kuraklık ile ilgili de çalışmaların sürdüğünü, beklenen yağışın olmadığını, kuraklık sıkıntısının büyük olduğunu, etkilerinin görüldüğünü ifade ederek, yağmur yağmazsa ülke genelinde büyük sıkıntı olacağını, kaba yem sıkıntısının hat safhada olduğunu, ithal yem ihalesi yapılacağını, değerlendirmelerin sürdüğünü, yağmur yağarsa düşünülen miktarın çok geleceğini belirtti.

TÜK’ün 2 bin ton yem alımı yapacağını, risk almak istemediğini, bu miktarın Mayıs ayına kadar yeteceğine inandığını ifade eden Sennaroğlu, yağışlara göre yine karar vereceklerini kaydetti.

İŞTEN DURDURMALAR…

UBP Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar da hükümet icraatları ile ilgili konuşma yaptı. Tatar, ülkede büyük sıkıntılar olduğunu ancak kendilerinin işten durdurmalarla yakından ilgilendiklerini, hükümetin bu konuda yaptığı açıklamaların ülkeyi başkalarının yönettiği anlamına geldiğini kaydetti.

Tatar, 2004 ile 2009 yılları arasında devlete 904 kişi alındığını ancak kendi dönemlerinde alınanların işten çıkarıldığını, Vakıflar Bankası’nda yönetim kurulunun kendi başına böyle bir karar alabileceğine inanmadığını ifade ederek, hükümetin bu kararlarını gözden geçirmesini, ülkede karmaşa yaratılmamasını istedi.

Ülkede kuraklık gibi daha büyük işlerle uğraşılmasını isteyen Tatar, halkın ezilmesini istemediklerini ifade etti ve gerginlikten yana olmadıklarını, durdurmalarla öfkelerin arttığını, infial olduğunu kaydetti.

CEZAEVİ

İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay da, Merkezi Cezaevi ile ilgili dün ortaya çıkan bir sıkıntı olduğunu, biz ziyaretçinin gardiyanla sıkıntı yaşadığını ve polisin müdahale ettiğini, bu tip olayların yaşanmaması gerektiğini ifade etti.

Uluçay, cezaevi ile ilgili sürdürülen çalışmaların tamamlanma aşamasına geldiğini, özellikle mahkumların ustalık çıraklık sertifikası, bilgisayar ve İngilizce kursları gibi çalışmalar yaptıklarını ve protokol imzaladıklarını, derslerin başladığını anlattı.

Mahkumların yaptığı el emeklerinin satılması ve oradan gelecek parayı hesaplarına yatırıp çıktıklarında iş kurmalarının sağlanabileceğini ifade eden Uluçay, cezaevinde bazı sorunlar olabileceğini, aşmak için çalıştıklarını kaydetti.

Uluçay, yeni cezaevinin de gündemde olduğunu, bu konuda Türkiye’de yapılan görüşmeleri anlatarak, bu konuda kendilerinin de çalışmaları olduğunu, bu konu somutlaşınca kamuoyu ile paylaşacaklarını kaydetti.

SİBER’DEN UYARI

Konuşmaların ardından söz alan Meclis Başkanı Sibel Siber, kürsüden yapılan konuşmaların insanları rencide etmeden yapılmasını istedi.

Ardından yazılı sorulara geçildi ve Genel Kurul soruların ardından bugünkü çalışmalarını tamamladı.

Meclis’in gelecek birleşimi pazartesi günü yapılacak.

TAK

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.