1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. SİBER: “LOBİCİLİK FAALİYETLERİNİN SÜRDÜRÜLMESİ GEREKİR”
SİBER: “LOBİCİLİK FAALİYETLERİNİN SÜRDÜRÜLMESİ GEREKİR”

SİBER: “LOBİCİLİK FAALİYETLERİNİN SÜRDÜRÜLMESİ GEREKİR”

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, lobicilik faaliyetlerinin sürdürülmesi, düşünce kuruluşlarını da davet ederek lobicilik faaliyetlerini artırmak için neler yapılabileceğinin konuşulması gerektiğini kaydetti.

A+A-

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, lobicilik faaliyetlerinin sürdürülmesi, düşünce kuruluşlarını da davet ederek lobicilik faaliyetlerini artırmak için neler yapılabileceğinin konuşulması gerektiğini kaydetti.

“Haklı olmamız bize hakkımızı verecekleri anlamına gelmez, biz kendimizi anlatmazsak kimse bizi anlamaz” diyen Siber,  bu yöndeki faaliyetleri hep beraber, özelikle Meclis’te kurdukları Dış İlişkiler Komitesi’nin etkin çalışmalarıyla sürdüreceklerini vurguladı.

Siber Tahran’da yaptığı konuşmalarda, KKTC’nin tanınmıyor olabileceğini ancak var olduğunu belirttiğini  ve “Biz varız, bizi görmezden gelmeyiniz, bizimle ilişki kurun” mesajı verdiğini ifade etti.

Siber, basın toplantısı düzenleyerek İslam İşbirliği Teşkilatı  Parlamentolar Arası Birliği’nin 9. Konferansına katılmak üzere gittikleri İran’ın başkenti Tahran’daki temaslarıyla ilgili bilgiler verdi.

KKTC’nin 2004 yılından  bu yana Kıbrıs Türk devleti adıyla bu konferanslarda gözlemci üye sıfatıyla temsil edildiğini kaydeden Siber, bu seferki toplantıya CTP-BG’den Hüseyin Erçal, UBP’den İzlem Gürçağ ve DP-UG’den Fikri Ataoğlu ile birlikte katıldıklarını, önce milletvekillerinin Tahran’a giderek komite toplantılarına katıldığını, 2 gün sonra da kendisinin gittiğini söyledi.

“BARIŞA VURGU YAPILDI, AMBARGOLARIN KALKMASI İÇİN ÇAĞRIDA BULUNULDU”

Komitedeki bir konunun her zaman Kıbrıs’taki durumla ilgili olduğunu belirten Siber,  bu toplantıda da yine Kıbrıs’la ilgili bir karar tasarısının geçtiğini kaydetti. Siber, bu tasarıda  BM parametreleri çerçevesinde barışa vurgu yapıldığını, KKTC’de uygulanan ambargo ve izolasyonların kalkması için İslam ülkelerine çağrıda bulunulduğunu dile getirdi.

“DEVLET KONUĞU OLARAK KARŞILANDIK”

Tahran’da çeşitli temaslarda bulunduklarını belirten Siber, kendilerine bir “gözlemci üye” değil “üye bir devlet” statüsü uygulandığını belirtti ve devlet konuğu olarak karşılandıklarını kaydetti.

Siber, kendisi ve milletvekillerinin otel masraflarının da İran devleti tarafında karşılandığını, çok üstü düzey devlet başkanlarına ve devletin üst düzey kademelerindeki kişilere uygulanan  bir protokolle ağırlandıklarını, bunların onur verici olduğunu anlattı.

Meclis Başkanı Siber, çok sayıda meclis başkanı ile görüşme imkanı bulduklarını Ürdün, Sudan, Libya, Azerbaycan, Uganda, Tacikistan, Malezya’nın da aralarında bulunduğu 10’a yakın meclis başkanı  ve Pakistan Meclis Başkan Yardımcısı ile görüştüklerini ifade etti.

Siber, İran Cumhurbaşkanı’nın verdiği kısıtlı yemek davetinde KKTC’den ilk kez “Meclis Başkanı” olarak yer almalarının öneminin de altını çizdi.

“BİZ VARIZ BİZİMLE  İLİŞKİ KURUN”

Siber, Meclis Başkanı olarak yaptığı konuşmalarda, “Biz şu anda tanınmamış bir ülke olabiliriz, çözümü destekliyoruz, iki liderin yaptığı görüşmeleri destekliyoruz, ülkemizde kısa sürede çözüme ve barışa ulaşılması en büyük hedefimizdir ama bu arada biz varız, kurumlarımızla varız, demokrasimizle  varız, parlamentomuzla varız, turizmimizle varız, eğitim kurumlarımızla, üniversitelerimizle varız, ticaretimizle varız, dolayısıyla bizi görmezden gelmeyiniz, bizimle ilişki kurunuz” mesajı verdiğini vurguladı.

ÖĞRENCİ SAYISININ ARTMASI İÇİN KATKI

Özellikle üniversitelerde İslam ülkelerinden çok sayıda öğrenci olduğunu, katılımcı ülkelerden bu sayının artması, üniversitelerin ülkelerinde daha iyi tanıtılması için katkıda bulunmalarını da  istediğini anlatan Siber, KKTC’nin turizm açısından güzelliklerini anlatma imkanı bulduğunu ve  KKTC’nin devlet televizyonlarında  diğer tv kanallarında tanıtılmasını istediğini de belirtti. Siber yapılan tv programlarında KKTC’nin de turistik olarak gidilebilecek yerler arasında gösterilmesini istediğini de anlattı.

Hellim ve narenciyenin ihraç  pazarı olarak ülkelerinde ilgi görmesinin kendilerini  mutlu edeceğini, bunun ekonomik olarak KKTC’ye katkı yapacağını söylediğini de ifade eden Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, gerçekleri vurguladığını da  belirtti.

“STATÜMÜZ YÜKSELİRSE…”

Şu anda görüşmelerin parametresinin iki toplumlu, iki bölgeli federasyondan geçtiğini, iki toplumun birinin de Kıbrıslı Türkler olduğunu söylediğini ifade eden Siber, “Bizim statümüz ve varlığımız güçlenirse, çözüm yönünde daha çabuk, etkin motivasyon sağlayacağını dile getirdim. 2004 referandumunun ‘hayır’ gerekçelerinden bir de Kıbrıslı Türkler’in zayıf ekonomisi, dünya tarafından tanınmaması, statüsünün düşük olması ve böyle düşük bir statüyle devlet konumundaki bir Kıbrıs Rum tarafının ortaklık kurmaya yanaşmamasıydı, dolayısıyla bizim statümüzün yükselmesi, aslında çözüme pozitif katkı yapacağını  vurguladım” diye konuştu.

Siber, İslam İşbirliği Teşkilatı Parlamentosu Genel Sekreteri Prof. Dr. Mahmut Erol Kılınç’la ikili sohbetleri olduğunu, burada da aynı konuları vurguladığını, İran Dış İlişkiler ve Araştırma Enstitüsü yetkilileriyle de görüştüklerini, enstitünün İran Dışişleri Baklanlığı’nın bir nevi düşünce kuruluşu gibi görev yaptığını, onlarla fikir alış verişinde bulunduklarını, kendilerini anlattıklarını kaydetti.

Siber, İran Dış İlişkiler ve Savunma Komisyonu Başkanı Alaaddin Brojerdi ile de görüştüklerini ve Brojerdi’nin kendilerini hava alanına gelerek yolcu etmesinin kendileri için çok önemli olduğunu vurguladı.

TC-İran Parlamentolar Arası Dostluk Grubuyla da yakın temasları olduğunu dile getiren Siber, ilişkilerini geliştirmek için neler yapabileceklerini konuştuklarını, Asya Parlamenterler Birliği başkanlıya görüştüklerini ve kendilerini anlatabilmeleri için fayda sağlayacağını vurgulayarak gözlemci üye statüsü taleplerini ilettiklerini dile getirdi.

Sibel Siber, İran’ın Meclis Başkanı Ali Laricani ile de bir görüşme gerçekleştirdiklerini dile getirdi ve basının kendileriyle çok ilgilendiğini, İran televizyonu ve diğer 3 basın kurumunun  kendisiyle röportaj gerçekleştirdiğini anlattı. Siber kendileri ordayken 2 gazetede röportajlarının yayımlandığını da belirtti ve bunun önemli olduğunu kaydetti.

KKTC’nin bu tür şeylere ihtiyacı olduğunu vurgulayan Siber, yaptığı konuşmalarda uluslar arası arenada seslerini duyurma olanakları çok kısıtlı olduğu için bu tür konuşmaların çok önemli olduğunu anlattığını da belirtti.

“BARIŞ VE ÇÖZÜMÜ DESTEKLİYORUZ”

Siber, barışı  ve çözümü desteklediklerini, şu anda 2 lider arasında imzalanan  metinden sonra görüşmelerin başlamasının halkta memnuniyet yarattığını, referandum öncesinde Kıbrıslı Türkler’e verilen sözlerin tutulmadığını, izolasyon ve ambargoları anlatarak, içinde bulundukları durumu anlattığını ifade etti. Siber, KKTC’nin bir eğitim ülkesi olmak yolunda ilerlediğini aktardığını söyledi.

“ARKASI GELMELİ”

Siber bu anlatımların ve temasların arkasının gelmesi gerektiğini, lobicilik faaliyetlerinin sürdürülmesi gerektiğini ve kendi ülke güzelliklerini tanıtıcı CD’ler Arapça, Farsça olarak hazırlanıp, temasların arkasının doldurulması ve temasların güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Siber bu yöndeki  yoğun çalışmalarının bundan sonra da devam edeceğini kaydederek, düşünce kuruluşlarını da davet ederek bu tür lobicilik faaliyetlerini artırmak için neler yapılabileceğini konuşmaları gerektiğini söyledi.

Siber, “Haklı olmamız bize hakkımızı  verecekleri anlamına gelmez, biz kendimizi anlatmazsak kimse bizi anlamaz, bu yöndeki faaliyetlerimizi hep beraber, özelikle Meclis’te kurduğumuz Dış İlişkiler Komitesi’nin etkin çalışmalarıyla sürdüreceğiz” dedi.

TAK

 

Etiketler : , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.