1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. SİBER, PARLAMENTERLER BİRLİĞİ'Nİ KABUL ETTİ
SİBER, PARLAMENTERLER BİRLİĞİ'Nİ KABUL ETTİ

SİBER, PARLAMENTERLER BİRLİĞİ'Nİ KABUL ETTİ

Uluslararası Parlamenterler Birliği’nden bir heyet Cumhurbaşkanı Vekili, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber’i ziyaret etti.

A+A-

“KIBRISLI TÜRKLER’İN AB TARAFINDAN TAM OLARAK ANLAŞILMADIĞI İNANCINDAYIZ. ÖYLE OLMASAYDI İZOLASYONLARA AMBARGOLARA BİR SON VERİLMİŞ OLACAKTI”

Cumhurbaşkanı Vekili, Cumhuriyet Meclisi Vekili Sibel Siber, Kıbrıslı Türklerin AB tarafından tam olarak anlaşılmadıkları inancında olduklarını ifade  etti.

Uluslararası Parlamenterler Birliği’nden bir heyet Cumhurbaşkanı Vekili, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber’i ziyaret etti.

Cumhuriyet Meclisi’nde gerçekleştirilen kabulde Uluslararası Diplomatlar Birliği Genel Başkanı AB Parlamento Üyesi Gunther Meinel, Uluslararası Diplomatlar Birliği Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Lukas Lunne, Diplomatlar Birliği Türkiye Başkanı Ferhat Bozçelik,  Diplomatlar Birliği Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi ve AB Başdanışmanı Uğur Özgöker ilee  Diplomatlar Birliği Türkiye Yönetim kurulu Başkan Yardımcısı Serdar Kılavuz’dan oluşan heyete GAÜ Rektörü Prof. Dr. Yıldırım Öner eşlik etti.

MEİNEL

Kabulde konuşan Uluslararası Diplomatlar Birliği Genel Başkanı AB Parlamento Üyesi Gunther Meinel, davetten dolayı delegasyon adına teşekkür etti ve bu ziyaretin onlar  için bir onur  olduğunu kaydetti.

Kuzey Kıbrıs’ın dostları olduklarını ve  Kıbrıs sorunun çözümüne katkı koymaya çalıştıklarını kaydeden Meinel, AB’nin Kıbrıslı Türklere  yaptığı haksızlıkları da çok iyi bildiklerini söyledi.

Meinel, AB’nin insan haklarını koruyup bunun gereğini yerine getirmesi gerektiğini ama Kıbrıslı Türklerin adada insan hakları açısından çok zarara uğradığını belirtti.

AB içinde bölünmüş tek ülkenin Kıbrıs olduğunu dile getiren Meinel, çaba göstererek bunu ortadan kaldırmayı ümit ettiklerini söyledi.

AB’nin adada Kıbrıslı Türklere ayrımcılık yaptığını kaydeden Meinel, bunun uzun süredir dile getirilmesine rağmen ortadan kaldırılmamasının üzücü olduğunu belirtti.

Dışişleri Bakanlığı ile de bu konuda ne yapılabileceğini görüştüklerini söyleyen Meinel, AB’nin Kıbrıslı Rumlara tanıdığı hakları Kıbrıslı Türklere de tanıması gerektiğini belirtti.

Avrupa Komisyonu’na  verdikleri raporlarda düşüncelerini ifade etmeleri gerektiğini belirten Meinel, bu kadar insanın ayrımcılığa uğramasına göz yumamayacaklarını, elerinden geleni yapacaklarını söyledi.

Meinel, Kıbrıslı Türklerin gururlu, dik duran bir halk olduğunu da söyledi.

SİBER

Cumhurbaşkanı Vekili, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber de ziyaretten memnuniyet duyduklarını kaydetti ve güzel sözlerinden dolayı Meinel’e teşekkür etti.

AB tarafından tam olarak anlaşılmadıkları inancında olduklarını ifade eden Siber, öyle olmasaydı izolasyonlara, ambargolara bir son verilmiş olacağını belirtti.

Kıbrıslı Türklerin sürekli barış eli uzalı bir halk olduğunu ve bu uygulamaları hak etmediğini vurgulayan Siber, çözüm olacaksa iki taraf arasında olacağını kaydetti.

Güney Kıbrıs’ın devlet kimliğiyle her platformda sesini duyurduğunu, sportif-kültürel faaliyetlerde yer aldığını söyleyen Siber, Kıbrıslı Türklerin ise hiçbir platformda yer alamadığını ifade etti.

Bir çok platformda gözlemci statüsünde yer alma taleplerinin bile reddedildiğini kaydeden Siber, sağlıklı bir çözüm için iki toplumun da sesine kulak verilmesi gerektiğini belirtti.

AB’nin Kıbrıs Türk toplumunun sesine ambargo koymaması gerektiğini söyleyen Siber, Kıbrıslı Türklerin AB’de iki sandalye hakkı bulunduğunu ve demokratik yollardan seçilmiş milletvekillerinin bu sandalyelerde Kıbrıslı Türklerin sesi olması gerektiğini belirtti.

Ambargoların toplumun iradesinin sesine uygulanmaması gerektiğinin altını da çizen Siber, aslında şu an çözümü barışı destekleyen sese ambargo uygulandığını dile getirdi.

Demokratik Avrupa için sanatsal ve kültürel faaliyetlere ambargo uygulamanın hoş olmadığını da belirten Siber, Kıbrıslı Türker için sesini duyan, anlayan ve yardımcı olmaya çalışanların paha biçilmez olduğunu söyledi.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.