1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. SİBER, SERACILAR BİRLİĞİ’Nİ KABUL ETTİ
SİBER, SERACILAR BİRLİĞİ’Nİ KABUL ETTİ

SİBER, SERACILAR BİRLİĞİ’Nİ KABUL ETTİ

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, gıda güvenliğinde denetimin önemine işaret ederek, “Denetim yapacak otoritenin bağımsız, bilimsel ve şeffaf olması gerekir” dedi

A+A-

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, gıda güvenliğinde denetimin önemine işaret ederek, “Denetim yapacak otoritenin bağımsız, bilimsel ve şeffaf olması gerekir” dedi.

KKTC Seracılar Birliği yönetim kurulunu kabulünde konuşan Siber, konuyla ilgili bilgi kirliliği yaşandığına  da dikkat çekti ve “Kişinin yaşam kalitesi için tükettiği gıdada ve suda kendini huzurlu hissetmesi esastır” diye konuştu.

Sağlıklı gıda tüketimini “olmazsa olmaz”  diye niteleyen Siber, “Sağlıklı gıda tüketmezsek ne kadar uğraşırsak uğraşalım sağlıklı yaşam sürdüremeyiz” dedi.

“SAĞLIKTA GECİKME VE BEKLEMEYİ KABUL EDEMEYİZ”

Gıda ve Yem Yasası ile Hal Yasası’nın bir bütün olduğuna dikkat çeken Siber, şunları kaydetti:

“Tükettiğimiz gıdanın sağlıklı olduğundan emin değiliz. Sağlıklı olmadığında da emin değiliz. Belki de o gıdalar sağlıklıdır. Ama bize bu gıdaların sağlıklı olduğunu söyleyen mekanizma henüz ülkemizde yok.  Şu anda yaşadığımız sorunlar bu hükümetin sorunu değil. Bunlar uzun yıllardır devam eden ve bir türlü çözüme ulaşmayan sorunlarıdır. Sağlıkta gecikme ve beklemeyi kabul edemeyiz. O yüzden bu dönemde mutlaka bu yasaların geçmesi lazım.”

HAL YASASI VE GIDA YASASI

Hal Yasası’nın Mecliste kadük olduğunu anımsatan Siber, yasa önerisinin bir milletvekili tarafından yeniden meclise verildiğini ancak söz konusu öneri için ivedilik istenmediğini söyledi.

Meclis Başkanı Siber, yasa önerisi için ilgili paydaşların görüşlerinin alınacağını ve değerlendirileceğini, konun halkın bilgisine de sunulacağını kaydetti.

Siber, yasa önerisinin Meclis’te en az bir ay görüşüleceğini kaydederek, “Yasanın hem vatandaşın sağlığını, hem de üreticiyi koruyacak hale gelmesi için çalışılacak” dedi.

Gıda Yasası’nın da hükümet tarafından hazırlandığını anımsatan Siber, yasanın bu günlerde Meclise sunulmasını beklediklerini belirterek, Meclis olarak üzerlerine düşen görevi yapacaklarını söyledi.

“BİLGİ KİRLİLİĞİ VAR”

“Marketlerden alınan gıdalar sağlıklı mı değil mi?” sorusunun altında yatanın bilgi kirliliği olduğunu belirten Siber, “Halkla iletişime geçen, halka bilimsel, şeffaf ve doğru bilgi verecek bir merci olması gerekir” dedi, medyanın bilgilendirme sürecindeki rolüne değindi.

Bilgi kirliliğinin üreticiye ve tüketiciye zararından söz eden Siber, şunları ekledi:

“Birçok üreticinin sağlıklı ürünleri kirli bilgi nedeniyle tüketilmez ya da kuşkuyla tüketilir. Sağlıklı, dürüst, güvenilir şekilde çalışan üreticiyle, kurallara uymadan çalışan üretici arasında fark ortadan kalkar.”

“ÇAĞDAŞ VE BİLİMSEL YAPILMALI”

Tarladan sofraya, sebzelerin ilaçlanmasından hasadına kadar her şeyin çağdaş ve bilimsel yapılması gerektiğine dikkat çeken Siber, denetimlerin etkin olması, ithal edilen yaş sebze ve meyvelerde kuralların titizlikle uygulanması gerektiğine işaret etti.

Ülke insanın sağlığının korunması için ilgili kesimlerle hep birlikte çalışacaklarını vurgulayan Siber, çağdaş yasa ve tüzükleri geçirme, etkin denetim sağlama hedeflerine vurgu yaptı.

“DAHA HIZLI VE KARARLI ADIMLAR ATILMASINI TEMENNİ EDİYORUZ”

Seracılar Birliği Başkanı Mahmut Doğan da, Gıda ve Hal Yasası’nın üreticiler ve tüketiciler için önemine işaret ederek, yasaların yürürlüğe girmesi konusunda tam destek belirtti.

Hal Yasası’nın Gıda Yasası’nın önemli bir bacağını oluşturduğunu vurgulayan Doğan, yıllardır gündemde olan ancak sonuca ulaşamayan yasalara gösterdiği duyarlıktan ötürü hükümete teşekkür etti.

Doğan, “Daha hızlı ve kararlı adımlar atılmasını temenni ediyoruz” dedi.

TAK

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.