1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. SİBER'DEN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR!
SİBER'DEN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR!

SİBER'DEN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR!

Kiliseyi de dinliyor... çok büyük bir ilgi gördü.... KKTC'yi tanıyan hiç bir ülke YOK... Siber önemli açıklamarda bulundu;

A+A-

"HİÇ BİR FEDERASYON DİĞERİNDEN ÜSTÜN OLMAYACAK. BU SİSTEMDE TÜRKLER VE RUMLAR ARASINDA DÖNÜŞÜMLÜ BAŞKANLIK DA OLMASI GEREKİYOR"

"2004'TE ANNAN PLANI'NA EVET DİYEN DİSİ PARTİSİ ŞU ANDA İKTİDARDA. DAHA ÖNCE 'BİZİM SINIRLARIMIZ GİRNE'DE BİTER' DİYEN RUM BAŞPİSKOPOS HRİSOSTOMOS DA ŞİMDİ DİSİ'Yİ DESTEKLİYOR. BU OLUMLU BİR GELİŞME, ÇÜNKÜ HALK LİDERİNİN YANISIRA KİLİSEYİ DE DİNLİYOR"

"İSİPAB KONFERANSINDA KENDİMİ GÖZLEMCİ BİR ÜYE GİBİ DEĞİL, TANINMIŞ BİR DEVLETİN, ÜYE DEVLETİN MECLİS BAŞKANI GİBİ HİSSETTİM, BANA BU HİSSETTİRİLDİ"

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, Kıbrıs'ta çözümün; iki toplumlu, iki bölgeli bir federasyondan geçtiğini belirterek, "2004'te Annan Planı'na ‘evet’ diyen DİSİ Partisi şu anda iktidarda. Daha önce 'bizim sınırlarımız Girne'de biter' diyen Rum Başpiskopos Hrisostomos da şimdi DİSİ'yi destekliyor. Bu olumlu bir gelişme, çünkü halk liderinin yanısıra kiliseyi de dinliyor" dedi.

İran'ın Başkenti Tahran'da gerçekleştirilen İSİPAB 9. Konferansı'na, 15 ülke ile birlikte gözlemci statüsünde katılan KKTC, üye ülkelerden çok büyük bir ilgi gördü.

Siber, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in, İran Meclis Başkanı Ali Racinani ile yaptığı ikili görüşmeye katıldı.

İran-Türkiye Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Muayyid Hüseyni Sadr ile başbaşa görüşen Siber, Çiçek'in yaklaşık 15 ülkenin Meclis Başkanı veya başkan yardımcısı ile yaptığı ikili görüşmede de hazır bulundu.

Siber, görüştüğü ülkelerin Meclis Başkanlarını KKTC'ye davet etti ve ülkeleri ile ilişki kurmalarını istedi. Sibel Siber başkanlığında 3 milletvekili ve bürokratlardan oluşan KKTC heyeti, konferans için bulunduğu Tahran'da gözlemci üye ülke gibi değil, üye ülke gibi ağırlandı, heyetin bütün masrafları İran tarafından karşılandı.

Siber, Tahran ziyaretini, konferansın nasıl geçtiğini ve Kıbrıs'ta çözüm sürecini AA muhabirine anlattı.

Tanınmamış bir devlet oldukları, Türkiye dışında KKTC'yi tanıyan hiç bir ülke olmadığı için uluslararası konferanslarda söz sahibi olamadıklarını belirten Siber, bu nedenle, KKTC'ye 2004'ten beri İSİPAB toplantılarına katılma hakkı verilmesinin önemli olduğunu vurguladı.

Siber, şöyle konuştu:

"Bu yılki toplantı bizim için daha önemli ve anlamlı geçti. Çünkü bu toplantıda, normal bir gözlemci ülke gibi değil, devlet statüsünde ilgi gördük. Kendimi de gözlemci bir üye gibi değil, tanınmış bir devletin, üye devletin Meclis Başkanı gibi hissettim, bana burada bu hissettirildi. Bunda Türkiye'nin, Sayın Cemil Çiçek ve Dışişleri Bakanlığı'nın da olağanüstü çabası etkili oldu. Karşılanmamız, konakladığımız otel, konferansta bize verilen araçlar, korumalar, otel masraflarımızın İran devleti tarafından karşılanması, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin Meclis Başkanlarına verdiği yemeğe davet edilmem, en ön sırada Cemil Çiçek'le birlikte ağırlanmam, hepsi bize bunu hissettirdi.

Sayın Cemil Çiçek'in yaptığı ikili görüşmelere katıldım. 10'dan fazla devletin Meclis Başkanı ile görüşme yaptık. Bütün görüşmelerde KKTC'ye destek talep ettik. Parlamentolar arasındaki karşılıklı ziyaretler, davetler, üniversitelerimize Müslüman ülkelerin öğrencilerinin daha çok gelmesi, turizm, ihracat, ticaret konusunda çok verimli ikili görüşmeler gerçekleştirdik. Çiçek'in Ali Laricani ile yaptığı görüşmeye de katıldım. Bütün bunlar bizim için çok arzulanan, hep görmeyi istediğimiz olaylardı. Türkiye'nin güçlü ve itibarlı devlet olmasının, lobicilik faaliyetlerinin meyvesini aldık."

"BİZİM VAR OLDUĞUMUZU ARTIK DÜNYANIN GÖRMESİ GEREKİYOR"

Siber, Kıbrıs'ta müzakerelerin başladığını anımsatarak, bu görüşmeler neticesinde anlaşma olması halinde federasyon kurulacağını söyleyerek, "Biz çözüme hazırız, çözümü destekliyoruz. Ama bu arada 'biz varız.' Bizim var olduğumuzu artık dünyanın görmesi, bizimle ilişkiye girmekten kaçınmaması gerekiyor. Bizim şu anda, 'KKTC'yi tanıyın' politikasından ziyade, 'bizimle ilişki kurun, ticaret yapın, üzerimizdeki ambargoları, izolasyonları kaldırın' talebimiz var" dedi.

Siber, "Federasyondan bahsettiniz. Çözüm nasıl olmalı?" sorusuna, "Çözüm; BM parametrelerinde de belirtildiği gibi, iki toplumlu, iki bölgeli bir federasyon, dışarıda tek egemenlik, içeride her federasyonun vatandaşlarının kendi egemenliğinin olacağı sistemde. Hiç bir federasyon diğerinden üstün olmayacak" yanıtını verdi.

Bu sistemde de Türkler ve Rumlar arasında dönüşümlü başkanlık olması gerektiğini vurgulayan Siber, "Rumların nüfusu bize göre daha fazla. Ama bu demek değildir ki federasyonun başkanı hep Rum olacak, bu kabul edilemez. Bu bir al-ver, kazan-kazan süreci" diye konuştu.

"KİLİSE DE ÇÖZÜMÜ DESTEKLİYOR"

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Siber, ""Bu sefer çözümden umutlu musunuz?" sorusu üzerine, 2004'te çok umutlandıklarını ancak bunun gerçekleşmediğini kaydetti.

O dönemde Annan Planı'na "evet" diyen lideri Anastasiadis olan DİSİ Partisi'nin şu anda iktidarda olduğunu belirten Siber, "Yani Rum tarafında barışa, BM'nin çözüm planına 'evet' diyen bir lider var.

Kıbrıs Rum toplumunun çözüme inandırılması ve hazırlanması da önemli. Rum Başpiskopos Hrisostomos, 'bizim sınırlarımız Girne kıyılarında biter' diyordu. Başpiskopos şimdi ise Anastasiadis'i desteklediğini söyledi. Bu olumlu bir gelişme, Çünkü halk sadece liderlerini değil, kiliseyi de dinliyor. O yüzden bu sefer daha çok umutluyum" sözlerini sarfetti.

"KKTC'nin görüşmelerde kırmızı çizgisi nedir?" sorusunu da yanıtlayan Siber, "Kırmızı çizgilerimiz; Türkiye'nin garantörlüğünden vazgeçmeyiz, iki bölgeli olması önemli, kendi iç özerkliğimizin olması önemli" dedi.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nun, "Maraş'ı vermek gündemde yok" sözlerinin anımsatılması üzerine ise Siber, "Maraş için iki tartışma yapılıyor. Birisi, Maraş bu çözümün parçasıdır, ikincisi de güven artırıcı önlemlerde Maraş açılabillir mi, açılırsa neyin karşılığında? Eğer Maraş açılacaksa, tabii ki bir kazanım sonucu bunun olması gerekiyor. Maraş'ın açılması eğer iki topluma da büyük fayda getirecekse, Türk kontrolünde açılabilir ama bu konular henüz tartışma konusu" diye konuştu.

Demokrat Parti Ulusal Güçler Mağusa Milletvekili Fikri Ataoğlu da İSİPAB 9. Konferansına katılan Meclis başkanlarının hatıra fotoğrafında Sibel Siber'in yer almasının kendisini çok duygulandırdığını belirterek, "Erkek olmasam ve yalnız olsam ağlayacaktım. Şu anda söylerken bile duygulanıyorum" dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.