1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. SİBER'E DÖRT MADDELİK ÖNERİ
SİBER'E DÖRT MADDELİK ÖNERİ

SİBER'E DÖRT MADDELİK ÖNERİ

Açıklamanın tam metni şöyle:

A+A-

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası, KKTC Meclis Başkanı Sibel Siber'e önerilerini iletti. Açıklamanın tam metni şöyle: 

Sn. Sibel Siber

KKTC Meclis Başkanı

1985 yılında kabul edilen Anayasamızın Türkiye’de ki 1982 darbe Anayasası’ndan etkilenilerek hazırlanması nedeni kısıtlı olan insan hakları öğelerinin geliştirilmesi ve artık halkımız arasında da bir çok noktada tartışılır duruma gelmesi anayasa değişikliğini artık zorunlu kılmaktadır. Bu gerçeklikten hareketle sendikamız KTAMS şu an mecliste görüşülmekte olan anayasa değişiklik çalışmalarını çağdaş ve daha insan öğesini ön plana çıkaran yeni bir anayasa hazırlama adına olumlu değerlendirmektedir.

Sendikamız KTAMS Mecliste görüşülerek halkın onayına sunulacak yeni anayasa önerileri arasında sendikamızın yıllardır talep ettiği, kamuda görev ifa eden ancak sadece Kamu Hizmeti Komisyonu tarafından atanan kamu görevlilerine siyaset yasağı uygulamasının kaldırılmasını çok olumlu değerlendirmektedir.

Tarafımıza görüş bildirmek üzere iletilen Anayasa değişiklik önerilerine yönelik sendikamızın genel itibari ile görüşü olumlu olup anayasa değişlik önerileri çerçevesinde özel yasalarında bir an önce düzenlenmesini talep etmekteyiz.

ÖNERİLERİMİZ

  1. Anayasaya yeni eklenecek olan azınlık hakları ile ilgili 12 a maddesinde yapılan düzenlemeye “yasa ile düzenlenecektir” ibaresinin eklenmesi.
  2. Madde 70’de yapılan değişiklikte “Kamu Görevlileri siyasi partilerin yönetim organlarında görev alamaz” denilmektedir. Kamuda bilfiil şu an görev ifa eden çalışanlar bugün İşçi, Geçici Memur, Özürlüler Yasası İstihdamı, Özelleştirme Yasası İstihdamı gibi bir çok farklı statüde bulunmaktadır. KKTC Anayasası madde 121’e göre ise Kamu görevlisi sadece bağımsız organ yani şu an Kamu Hizmeti Komisyonu tarafından atanan kişiler olarak addedilmektedir. Bu çerçeveden hareketle sadece kamuda görev ifa eden kamu görevlisi statüsündeki kişilere partilerin yönetim organına girmesinin yasaklanması kamuda çalışanlar arasında ayrımcılık yaratacaktır. Sendikamız KTAMS yapılan değişiklik önerisinden Kamu Görevlileri siyasi partilerin yönetim organlarında görev alamaz ibaresinin çıkarılmasını ve kamuda görev ifa eden herkesin parti yönetimindeki her kademeye gelebilmesinin önünün açılmasını talep etmektedir.
  3. Sendikamız KTAMS Yerel Yönetimler yan başlıklı 119. madde de sadece belediye başkanlarına üç kez seçilebilme sınırı getirilmesine karşı olup bir sınırlandırma getirilecekse yukarıdan aşağıya Cumhurbaşkanı, Başbakan, Milletvekili gibi mevkilere de sınırlandırma getirmek koşulu ile belediye başkanlarının görev süresinin sınırlandırmasını talep etmektedir.
  4. CTP-BG - DP-UG Hükümet programında da yer alan Geçici 10. Maddenin kaldırılması.

Ahmet Kaptan

Başkan

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.