1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. SICAK HAVADA SAĞLIĞINIZDAN OLMAYIN
SICAK HAVADA SAĞLIĞINIZDAN OLMAYIN

SICAK HAVADA SAĞLIĞINIZDAN OLMAYIN

Sıcak havada sağlığınızdan olmayın

A+A-

Nadire BAHADİ

Meteoroloji Dairesi bayram süresince ülke genelinde etkili olacak tahmini hava raporunu açıkladı. Bölgenin sıcak ve nemli havanın etkisi altında kalacağı açıklandı. Bayram süresince etkili olacak aşırı sıcak ve nemli hava nedeni ile uzmanlar vatandaşı uyardı. Özellikle kalp hastaları, yaşlılar ve hamilelerin bu dönemde aşırı sıcaklardan kendilerini korumaları yönünde öneride bulunan uzmanlar, bayramda ağır yiyeceklerden kaçınılması yönünde uyarıda bulundu. Uzmanlar, sıcak havada sıvı kaybını önlemek için günde en az 1 buçuk ile 2 litre su tüketilmesi konusunda hem fikir.

 
Ultraviyole ışınlarına dikkat!

Meteoroloji Dairesi Ramazan Bayramı süresini kapsayan tahmini hava raporunda bölge sıcak ve nemli havanın etkisi altında kalacağını açıkladı. Yarın yer yer kısa süreli sağanak yağmurun beklendiği açıklanırken, hava sıcaklığının iç kesimlerde 37–40, sahillerde 32 – 35 derece  dolaylarında seyretmesi bekleniyor. Meteoroloji Dairesi bu süre içerisinde orman yangınları ve ultraviyole ışınları konusunda da uyarıda bulundu. Meteoroloji Dairesi yaptığı uyarıda orman yangını olasılığının çok yüksek olduğunu belirtirken, ultraviyole radyasyonlarının da çok yüksek olduğunu ve gerekli tedbirler alınmadan özellikle saat 11:00 ile 16:00 saatleri arasında 10 dakikadan fazla güneş ışınları altında kalınmaması yönünde uyarıda bulundu.

 
Dağlı: Kalp ve KOAH hastaları neme dikkat etmeli

İç hastalıklar Uzmanı Dr. Okan Dağlı, özellikle kalp ve akciğerlerinde sorun yaşayan insanların sıcak ve nemli havaların dikkatli olması yönünde uyarıda bulundu.  Koroner kalp hastalığı, kalp yetmezliği ve KOAH teşhisi konan hastaların gerek tedavilerini düzenli yapmaları gerekse daha bol oksijenli ortamlarda bulunmaları yönünde öneride bulunan Dağlı, nemli havanın ortamın oksijeninden yararlanılmasını olumsuz etkilediğini, bu nedenle kapalı mekanlarda nem alıcı klimaların oldukça rahatlatıcı olduğunu belirtti. Sıcak ve nemli havaların sıvı kaybına sebebiyet verdiğini söyleyen Dağlı, “özellikle iyi beslenemeyen, yeterli sıvı alamayan veya çok sıvı kaybedenlerde ciddi sağlık sorunlarının meydana gelir” dedi. Sıvı kaybını önlemek için günde 1.5-2 litre sıvı tüketilmesi gerektiğini ifade eden Dağlı, ayrıca karpuz, kavun gibi bol sulu mevsim meyvelerinin de yenmesi önerisinde bulundu.  Dağlı diyabetli kişilerin aşırı tatlı meyveleri ölçülü tüketmesi gerektiği uyarısında bulundu.
Hamileler ve yaşlılar yağlı yiyeceklerden uzak durmalı

Bayram dolayısı ile hemen her evde mangallar ve fırınlar yanarken, kalabalık sofralar keyifli sohbetlerle tatlanacak. Uzmanların sıcak ve nemli hava etkisi altında olacak bayram döneminde en önemli önerilerinden biri de yağlı ve ağır yiyeceklerden uzak durulması yönünde. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Şerife Göksu özellikle hamile kadınların ağır ve yağlı yiyecekler yerine haşlanmış, ızgara, salata yoğurt gibi hafif gıdalar tüketmeleri uygun olduğu konusunda uyarıda bulunurken, Kalp Hastalıkları Uzmanı Mehmet Artan’da yaşlıların ve kalp rahatsızlığı bulunan kişilerin sıcak havalarda ağır yiyeceklerden kaçınması gerektiği yönünde öneride bulundu. Uzmanlar 11:00- 17:00 saatleri arası vatandaşları gölgede kalmaları gerektiği yönünde uyarırken, tatil dolayısı ile sahilleri tercih edecek olanların bu saatlerde denize girmelerinin sakıncalı olduğunu belirttiler. Sıcak havada su kaybının çok olduğunu dile getiren uzmanlar en az 1 buçuk ile 2 litre su tüketilmesi konusunda hem fikir oldu. Dr. Şerife Göksu ayrıca hamile kadınların elektrolit dengesini korumak için sade soda içmesi önerisinde bulundu.

Havadis

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.