1. HABERLER

  2. YAŞAM

  3. SICAK HAVALARDA BAŞIMIZ NİÇİN AĞRIR
SICAK HAVALARDA BAŞIMIZ NİÇİN AĞRIR

SICAK HAVALARDA BAŞIMIZ NİÇİN AĞRIR

İçinde bulunduğumuz bu sıcak yaz aylarında çoğumuzun sorunu sık sık tekrarlayan ve yaşam kalitemizi bozan baş ağrılarıdır.

A+A-

İçinde bulunduğumuz bu sıcak yaz aylarında çoğumuzun sorunu sık sık tekrarlayan ve yaşam kalitemizi bozan baş ağrılarıdır. Sıcak etkisiyle oluşan  bu ağrılar, alınan ağrı kesicilere kolay  yanıt vermez. 
Baş ağrılarını basit şekilde üç gruba ayırabiliriz 
1 - Gerilim tip baş ağrısı dediğimiz, stresli kişilerde görülen, baş ve boyun bölgesindeki kasların kasılması ile oluşan baş ağrısı. Genellikle, enseden sıkıştırma tarzında başlar ve gün boyu zaman zaman sıkıştırma, zaman zaman da zonklama tarzında devam eder. 
2 -  Vasküler baş ağrısı. Toplumumuzda sık görülen migren ağrısı bu türden baş ağrısıdır. Migren genetiktir, kadınlarda daha sık görülür ve çevre şartlarından çok çabuk etkilenir. Bu ağrı beynimizi besleyen damarların genetik olarak işleyiş bozukluğundan oluşur. 
3 - Bu gruptaki ağrıların sebebi beyinde yer kapsayan tümörler ve beyindeki diğer hasarlardır. Örneğin beyin kanamasının en önemli belirtisi şiddetli baş ağrısıdır. Kanamanın en çok sebebi de yüksek tansiyondur. 
Sıcak hava vücudun tüm dengesini bozar. Aşırı terleme elektrolit kaybına yol açar. Var olan baş ağrıları arttığı gibi hiç başı ağrımayan kişilerde bile yeni baş ağrıları görülebilir. Bunun için sıcak yaz aylarında suyu fazla tüketmek gerekir.
Aşırı sıcakta beynimizden dopamin gibi biyokimyasal maddelerin salınımı artar. Bu maddelerin etkisi daha sinirli ve gergin oluruz. Sinir ve gerginlik, gerilim baş ağrısına sebep olur, migren ağrısını da tetikler. Tansiyona bağlı baş ağrıları oluşur. 

KLİMA ALTINDA KALMAYIN
  
Peki sıcakta başımız ağrımasın diye nelere dikkat etmeliyiz? 
- Sıcağın en fazla olduğu öğle saatlerinde mümkün olduğunca dışarı çıkmayın. İnce ve açık renk elbiseleri tercih edin. 
- Bol su tüketmek ve ağır yiyeceklerden kaçının. Aşırı alkol tüketmeyin ve sigara içmeyin. 
- Tansiyon, kalp ve şeker gibi sistemik hastalıklarınız varsa duş alın ve sıcak saatlerde evden dışarı çıkmamaya özen gösterin. 
- Sıcakta çok ağrı çekseniz bile sık ve fazla miktarda ağrı kesici almayın. Ağrı çok fazla ve devamlı ise mutlaka doktora başvurun. 
- Uzun süre soğuk altında kalmayın, baş ağrınız tetiklenmesin...  
- Çalışırken kısa ve sık aralar verip dinlenmeye ve gerginlikten kaçınmaya çalışın.

Akşam

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.