1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. SIFIRA SIFIR ELDE VAR SIFIR!
SIFIRA SIFIR ELDE VAR SIFIR!

SIFIRA SIFIR ELDE VAR SIFIR!

“Eğitimde gerilme ve ilkellik yaşandı”

A+A-

Sendikalar, UBP-DP hükümetinin 19 aylık iktidar süresince, birçok alanda gelişme kaydedilmediği gibi gerileme de yaşandığını belirterek, eğitimden ulaşıma, iş yaşamından ekonomik ve sosyal yapıya büyük bir çıkmaz yaşandığını kaydetti.

Özlem ÇİMENDAL
UBP-DP hükümetinin 19 aylık iktidar süresince, birçok alanda gelişme kaydedilmediği gibi gerileme de yaşandığını savunan sendika temsilcileri, eğitimden ulaşıma, iş yaşamından ekonomik ve sosyal yapıya, büyük bir çıkmaz yaşandığını kaydettiler. 

KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil:  “UB-DP hükümetinde eğitim geriye gitti”
UBP-DP hükümetinin eğitim alanında hiçbir olumlu adım atmadığını savunan Elcil, hiçbir teknik çalışma yapılmadığını ve çağın gerekliliğinin yerine getirilmediğini kaydetti. 

“Eğitimde gerilme ve ilkellik yaşandı”
Çağdaş eğitimciliğin önünün açılmadığı gibi gerici eğitime kapı aralandığını belirten Elcil, gerici ve laiklikten uzak eğitim sisteminin KKTC okullarına entegre edildiğini dile getirdi. Elcil, eğitim alanında ciddi bir gerileme ve ilkelliğin hayat bulduğunu ifade etti. 

“Yasal düzenlemeler yapılmadı”
UBP-DP hükümeti döneminde eğitimde yasal bir düzenleme de yapılmamasını eleştiren Elcil, “Yasal zeminler hayat bulmadığı gibi aksine bir de okullardaki nüfus sürekli artış gösterdiği için yer sorunu ve kalabalık sınıflarda ders işleyememe sorunları doğdu” dedi. 

“Eleman eksiklikleri giderilmedi”
Okullardaki eleman eksikliklerinin de büyük bir sorun olduğunu dile getiren Elcil, okullara hademe adı altında alınan personellerin okullarda değil, bakanlıklarda görevlendirildiklerini ifade etti. Okullara istihdamlar konusunda da yasalara uyulmadığının altını çizen Elcil, üniversitelerin yapılaşma ve sağlam temele oturtularak, nitelikli eğitimin de yolunun açılmadığını dile getirdi. Üniversitelerin para kazanılan sektör haline döndürüldüğüne işaret eden Elcil, kontrolsüz öğrenci sayısının da ülkenin sosyal yapısı yanında kriminal olaylar bakımından da dezavantajına dönüştüğünü ifade etti. 
“KKTC tarihinde ilk kez eğitimden anlamayan bakan oldu”
UBP-DP döneminde tarihte ilk kez eğitimden anlamayan bir vekilin bakanlığa getirildiğini savunan Elcil, “Hükümet eğitimi yüzüne gözüne bulaştırdı” dedi. Elcil, hükümetin olumlu sayılacak iki atılımı olduğunu da ifade ederek şöyle konuştu: “Öğretmenlerin ödenekleri zamanında ödendi ve 2011 yılı sonrası öğretmenliğe başlayanların da maaşlarında düzenlemeye gidildi.”

Hava Trafik Kontrolörleri Sendikası Başkanı Cem Kapısız: “Hava Trafik Kontrolörlerinin harcırahları hala ödenmedi”
Hava Trafik Kontrolörleri Sendikası Başkanı Cem Kapısız ise, UBP-DP hükümetlerinin diğer hükümetlerden farksız bir anlayış ortaya koyduğunu ifade ederek, halkın yararına olmayan, sadece iktidarda kalabilmek için plansız ve programsız politikalarla günü geçiren bir anlayışın ürünü olduğuna işaret etti. 

“Havadaki yasal düzenlemeler hayat bulmadı”
Hava Trafik Kontrolörleri olarak yurt dışında kurs alan çalışanların harcırahlarının hala ödenmemesini eleştiren Kapısız, yine eksik olan yasal mevzuatın da hayata geçirilmemesine tepki gösterdi. 

“Hükümete Hava Trafik Kontrolörleri olarak 0’ın altında olmasın diye 1 veriyoruz”
Kapısız, havacılık politikası geliştirilmediği gibi çalışanların da haklarını ve çalışma yaşamlarını düzenleyen bir yapının hayata geçirilmediğini dile getirdi. Hükümete Hava Trafik Kontrolörleri olarak 0’ın altında olmasın diye 1 verdiklerini de ifade eden Kapısız, hükümetlerin her alandaki çalışmalarda politikaları olması gerektiğini ancak UBP-DP hükümetinde bunun da olmadığını ifade etti. 
 
“Çalışanlar yasal sürenin çok üzerinde çalıştırıldı”
 UBP-DP hükümeti döneminde kaçak çalışma yaşamının da denetlenmediğine dikkat çeken Kapısız, denetlemelerin de gerektiği biçimde yapılmadığını kaydetti. Kapısız, özel şirkette çalışanların yasal sürenin çok üstünde saatlerde çalıştırıldıklarına da dikkat çekti. 

“Eksiklerimizi biz söylemeye utanıyoruz, hükümet düşürdüğü durumdan utanmıyor”
Hava trafik kontrolleri olarak birçok sorunları olduğuna dikkat çeken Kapısız, ihtiyaçlarının Sivil Havacılık Dairesi tarafından değil, özel şirket tarafından karşılandığı için mağduriyet yaşadıklarını dile getirdi. Kapısız, “Odalarımızdaki sandalye eksikliğinden, zeminin uygun olmamasına, patlayan lambalarımızdan daha birçok alanda eksikliklerimiz mevcuttur. Bunların kontrolü ve ihtiyaç tedarikini Sivil Havacılık sağlamalıdır ancak bizde böyle değil. Özel şirket ne zaman yetiştirirse o zaman ihtiyaçlarımız karşılanır. Biz bu ihtiyaçları istemekten utanıyoruz ama maalesef devlet yetkilileri bizi bu duruma düşürmekten utanmıyor” dedi.

Dev-İş Başkanı Hasan Felek: “Ne asgari ücrette ne de dövizde adım atıldı”
Dev-İş Başkanı Hasan Felek ise, UBP-DP hükümetinin çalışanlar açısından sınıfta kalmış bir hükümet olduğuna vurgu yaparak, “Asgari ücretin sefalet ücreti olmaktan kurtulamadığı bir yıl yaşadık. Asgari ücret çalışanları açlık sınırının altında çalışmaktadır. Ne geçmiş ne de şimdiki hükümet herhangi bir adım atmamıştır” dedi. 

“Sendikalara karşı düşmanca tavır takındılar”
UBP-DP hükümeti döneminde geçmiş hükümetlerle kıyaslandığında özel sektörde sendikalaşma ile ilgili çok büyük sorunlar yaşandığına değinen Felek, özel sektörde sendikalaşmanın lafının bile ettirilmediğine dikkat çekti. Felek, kamuoyu önünde de yaşanan tatsız olaylardan örnek vererek, sendikalaşmak isteyenlerin işten durdurulduğunu da hatırlattı. Felek, “Hükümetin sendikaların lafını ettirmeyi bir tarafa bırakalım, sendikalara karşı düşmanca bir tavır içerisine girmiştir” şeklinde konuştu. 

“Sadece yandaş sendikalarla partizanca çıkar ilişkisi içinde oldular”
İş kazalarının da her yıl artarak devam ettiğine dikkat çeken Felek, istatistiklerin ortada olduğunu ve son 5 yılda 50’ye yakın işçinin hayatını kaybettiğini kaydetti. UBP-DP hükümetinin de iş kazalarına sessiz kalmasını eleştiren Felek, “Özel sektör ve çalışma yaşamı ile ilgili hükümet hiçbir adım atmamıştır. Sadece yandaş sendikalara ve partizanca çıkar ilişkisi çerçevesinde kaynak sağlayarak iktidarını sürdürmeyi tercih etmiştir” diye konuştu. 

“Önlem alma olanakları varken almadılar” 
Artan döviz karşısında halkın her geçen gün biraz daha gerileyen alım gücü konusunda hükümetin herhangi bir adım atmadığını savunan Felek, alınacak  tedbirler varken bunların alınmamasını eleştirdi. Felek, çalışma yaşamındaki taşeron ve güvencesiz çalıştırılma konusunda da adım atılmadığını ifade etti. Geçmiş hükümet dönemlerinden başlanarak birçok belediyenin Sosyal Sigorta ve İhtiyat Sandığı yatırımlarının yapılmadığını da hatırlatan Felek, 2018 yılında birçok belediye çalışanının zor durumda kalacağını ifade etti. 

KTAMS Genel Başkanı Ahmet Kaptan:  “Kamuda çalışanlar geriye gitti, asgari ücretli açlık sınırına itildi”
KTAMS Genel Başkanı Ahmet Kaptan da UBP-DP hükümeti döneminde kamu ve özel sektördeki gelişmeleri değerlendirerek, sadece kamuda değil özel sektör çalışanlarının da sıkıntılarının her geçen gün arttığını ve olumlu bir ilerleme kaydedilemediğini ifade etti. 

“Dövizin yükselişine önlem alınmadı”
Son günlerde dövizin anormal şekilde yükselmesinin alım gücünü geriye götürdüğünü hatırlatan Kaptan, kamuda çalışanların geriye giderken, asgari ücretli çalışanların ise açlık sınırının altına düşmesinin  çok büyük utanç olduğunun altını çizdi. 

“Maaş artışı ya da vergide indirime gidilmedi”
Dövizdeki artış için hükümetin alması gereken ölmelerin olduğunu anlatan Kaptan, “Hükümet ya maaş artışı yapabilirdi ya da alınan vergilerde indirime giderek, dengeyi sağlayabilirdi bunu da yapmadılar” dedi. 

“Ekonomik bunalım, sosyal bunalımı da beraberinde getirdi”
Kaptan, ülkenin ekonomik bunalım yanında sosyal buhran ve suç patlaması da yaşadığına dikkat çekerek, mahkemeleri alacak-verecek davalarının doldurduğu, kriminal olayların arttığı, hapishanelerin yeterli gelmediği bir ortamın da hüküm sürdüğünü ifade etti. 

“UBP-DP hükümeti görüşmeleri çıkmaza soktu”
UBP-DP hükümeti döneminin bir diğer olumsuz icraatının ise, Kıbrıs müzakere sürecini baltalaması noktasında olduğunu savunan Kaptan, sadece açıklama düzeyinde değil, fiili olarak da bu sürece zarar verildiğini dile getirdi.

Yeni Bakış

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.