1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. SİGARA VE ALKOL İLKOKULA GİRDİ!
SİGARA VE ALKOL İLKOKULA GİRDİ!

SİGARA VE ALKOL İLKOKULA GİRDİ!

Büyük tehlike!

A+A-

Dr. Razı: "Ülkenin en büyük eksikliği bağımlılık tedavi merkezi"

Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu Eğitim Sorumlusu Dr. Razı, sigara ve alkol deneme yaşının ilkokula indiğine dikkat çekti, ülkedeki en büyük eksikliğin 'alkol ve madde bağımlılığı tedavi merkezinin' olduğunu vurguladı...

Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu Eğitim Sorumlusu Dr. Gülcem Sala Razı, KKTC’de bir Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi (AMATEM), olmamasının en büyük eksikliklerimiz arasında yer almakta olduğunu belirterek, Haberal Kıbrıslı Gazetesi’ne komisyonun çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Sala Razı, 2016 yılı içinde toplam 40 kişinin komisyona yardım talebiyle başvurduğunu, bu başvuranların 14-45 yaş aralığında olduğunu açıkladı.

“KOMİSYONUMUZ DENETİMLİ SERBESTLİK YASASINDA ÖNEMLİ ROL OYNADI”

Yasal alt yapının güçlendirilmesi konusunda çocuklarımız ve gençlerimiz için ciddi bir tehdit haline gelen uçucu maddelerin zararlarından korunmasına ilişkin yasa Komisyonumuzun önerisi ile Meclisten oybirliği ile geçmiştir diyen Sala Razı, Komisyonumuz uyuşturucu ile mücadelede madde bağımlılarının cezaevine atılmasının önüne geçilmesinde çok büyük bir adım olan Denetimli Serbestlik Yasası’nın geçmesinde önemli rol oynamıştır dedi.

“YASAYLA ÇAĞDAŞ İNFAZ ANLAYIŞI ORTADAN KALKMAKTADIR”

Sala Razı, bugüne kadar yargılanıp cezaevine atılan, siciline uyuşturucu suçu işlenen tek bir çocuğumuzu, gencimizi bile yeniden topluma kazandırmadığımız gerçeğini göz önüne aldığımızda, çağdaş infaz anlayışı açısından önemli olduğuna inandığımız bu yasanın özetle büyük önem arz ettiğini söyledi.

“Bu yasa ile yakalayıp cezaevine daha sonra da toplum dışına ittiğimiz gençlerin ve ergen bireylerin uyuşturucu satışlarında kullanılmasının önüne ciddi oranda geçilmiş olacaktır”.

“KOMİSYON İLÇE EMNİYET KURULLARI İLE DENETİM VE EĞİTİM YAPIYOR “

Sala Razı, komisyonun yaptığı denetimler ve eğitimlerle ilgili bilgiler verdi.

“Komisyonumuz İlçe Emniyet Kurulları ile geliştirdiği işbirliği ve koordinasyon neticesinde başlatılan internet kafe, bet ofisi, büfe, market, eğlence mekanları yanı sıra okul çevresinde yer alan risk taşıyan mekanlarda (kafe, büfe vb…) denetimlerin yapılması süreci devam etmektedir.

“SOS Çocuk Köyü anneleri ve uzmanlarına, Cezaevi’nde hizmet veren görevlilere 15 saatlik eğitimler verilmiştir. Ayrıca bu amaçla bilgilendirme amaçlı broşürlerde hazırlanmıştır”.

“BİLİMSEL ARAŞTIRMALAR DAHA SAĞLIKLI PLANLAMA ŞANSI SUNUYOR”

Bilimsel araştırmalar yaptıkların belirten Sala Razı, böylelikle gelecek için daha sağlıklı planlama yapma şansı doğduğunu belirtti.

“Ülkemizde var olan mevcut durumun belirlenmesi amacıyla komisyon öncülüğünde yapılan yaygınlık araştırmaları ile çok önemli bir bilimsel veri tabanı oluşturulmuştur. Böylece gelecek için daha sağlıklı planlama yapma şansı doğmuştur”.

“MADDE BAĞIMLILIĞI MERKEZİ OLMAMASI BÜYÜK EKSİKLİK”

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde bir Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi  (AMATEM), olmaması en büyük eksikliklerimiz arasında yer almaktadır diyen Sala Razı, bu konudaki çalışmaları aktardı.

“Tedaviye ihtiyacı olan madde bağımlısı gençlere ve yetişkin bireylere Sağlık Bakanlığı’na bağlı, Barış Sinir ve Ruh Hastalıkları Hastanesi’nde sadece arınma tedavisi odaklı bir hizmet verilmektedir. Madde bağımlılarının diğer ruhsal hastalık tanısı almış bireylerle aynı ortamda tutulması nedeniyle verilen hizmetten istenilen anlamda geri dönüş alınamamaktadır.

Şu anda Barış Sinir ve Ruh Hastalıkları Hastanesi’nin arkasında bulunan bir araziye iki katlı bir AMATEM yapılmasına ilişkin çalışma yürütülmektedir. Mimari projeleri hazırlanan merkezin temeli finans sıkıntısı giderilmesi durumunda atılacaktır”.

“Bir otel’in bir Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi haline dönüştürülmesi yönünde de Bakanlar Kurulu’nda bir karar üretildi”

Bağımlılıklarla mücadelede tedavinin önemli bir basamağı da bireyin toplumsal yaşama uyumu konusunda hizmet veren rehabilitasyon çalışmalarıdır diyen Sala Razı, Kalkanlı bölgesinde tamamlanan ancak borç sorunu nedeniyle atıl durumda bulunan Otel’in bir Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi haline dönüştürülmesi yönünde de Bakanlar Kurulu’nda bir karar üretilmiş ve bu yönde ciddi bir çalışma başlatılmış bulunmaktadır dedi.

“Bunun yanında özellikle madde sıkıntısı yaşadığı için bize başvuran öğrencilerin eğitim yaşamından kopmaması konusunda da Milli Eğitim Bakanlığı ile verimli bir işbirliği yürütmekteyiz.  ”.

“KOMİSYONA 2016 YILI İÇİNDE 40 KİŞİ YARDIM TALEBİNDE BULUNDU”

İlk adım merkezi olarak hizmet veren Komisyonumuza 2016 yılı içinde toplam 40 kişi yardım talebiyle başvurmuştur diyen Sala Razı,   bu başvuruların bir kısmı aile üyeleri tarafından bir kısmı ise bireyin kendisi tarafından yapılmıştır. Bireylerin bazıları merkeze gelirken bazıları evinde ziyaret edilerek ilk görüşmeleri yapılmıştır. Başvuranların 14-45 yaş aralığında olduğu, çoğunluğunun erkek ve bekar olduğu, ekonomik olarak sorun yaşadığı görülmüştür. Eğitim durumları ise ortaokul terk, lise öğrencisi ve üniversite öğrencisi şeklinde sıralanmaktadır dedi.

“DESTEK PROGRAMI KAPSAMINDA 2 LİSE ÖĞRENCİMİZ TEDAVİYE GÖNDERİLDİ”

“Destek Programı kapsamına alınan 2 lise öğrencisi çocuğumuz Türkiye Sağlık Bakanlığı ile işbirliğinde İzmir’e Çocuk Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi’ne (ÇAMATEM) tedaviye gönderilmiştir. Tedavi sonrası Komisyonumuz, Sosyal Hizmetler, Milli Eğitim Bakanlığı, Okul Müdürü ve Danışmanlık Birimi ile ortak toplantı yapılarak sürecin takibi sağlanmıştır.

Destek programında iyi bir noktaya gelen 7-8 gencimize yerel yönetimlerle işbirliği yapılarak istihdam olanağı yaratıldı. Bu konuda bizlerle işbirliği yapan yerel yönetimlerimize bu çocuklar, aileleri ve toplumumuz adına teşekkür etmek istiyoruz. 

Türkiye Cumhuriyeti ile bu alandaki çalışmalarını aktaran Sala Razı şunları söyledi;

“Özellikle Komisyon başkanımız bu alanda önemli gelişmelere imza atan Türkiye Uyuşturucu ile Mücadele planının geliştirilmesinde önemli bir isim olan Prof. Dr. Sayın Necdet Ünüvarile temaslarda bulunarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki uyuşturucu sorununun çözümü konusunda gerekli adımların bir an önce atılması konusunda bir ivme yakalanmasına olanak sağlamıştır”.

“BAĞIMLILIK HER YAŞ VE HER EKONOMİK DÜZEYDE OLABİLİR”

Bağımlılığın her yaş ve her sosyoekonomik düzeyde olabileceği bilinmeli diyen Sala Razı, anne babalar bu alanda mutlaka bilgi sahibi olmalıdır.   Ailelerin özellikle çocuklarıyla sevgi ve saygıya dayalı bir iletişim halinde olması,  onların becerilerini, ilgilerini, arkadaşlarını tanıması, aile içinde sorumlulukların ve sınırların olması çocuklar için koruyucu faktörler olarak büyük önem kazanmaktadır dedi.

“İLKOKUL ARAŞTIRMAMIZDA SİGARA VE ALKOL DENEME YAYGINLIĞI YÜKSEK ÇIKTI”

Sala Razı, yaptığımız ilkokul araştırmasında özellikle sigara ve alkol deneme yaygınlığı oldukça yüksek çıktı. Deneyen çocuklar hep ev içini yani anne ve babayı işaret etti. Çocuk istismarı da ifade edilmiştir. Bu veriler çerçevesinde Aile Eğitim Programı’nın hayata geçirilmesi konusunda çalışma başlattık diyerek sözlerini tamamladı.

Haberal Kıbrıslı

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.