1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. SİGARADAN SONRA EN ÖLDÜRÜCÜ O
SİGARADAN SONRA EN ÖLDÜRÜCÜ O

SİGARADAN SONRA EN ÖLDÜRÜCÜ O

Sigaradan sonra en öldürücü o

A+A-

Çağımızın en büyük hastalıklarından biri olan Morbid Obezite (aşırı şişmanlık) Dünya Sağlık Örgütü tarafından sigaradan sonra önlenebilir ikinci ölüm sebebi olarak gösteriliyor.

Genel Cerrah Op. Dr. Onur Peşluk Türkiye’de her geçen gün artan Morbid obezite  hastalığının sadece estetik problem olarak görülmemesi gerektiğini söylüyor. Obezitenin vücutta fazla miktarda yağ dokusu birikimi sonucu ortaya çıkan ve mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalık olduğunu söyleyen Op. Dr. Onur Peşluk“Dünya Sağlık Örgütü de (DSÖ) obeziteyi bir hastalık olarak kabul ediyor. Günümüzde artan obez insan sayısı ve obeziteye yakalanma yaşının çocukluk çağına kadar inmesi hastalığın ciddiyetini gözler önüne seriyor” diyor.

"OBEZİTE MUTLAKA TEDAVİ EDİLMELİDİR"

Obezite hastalığının tedavisi için her şeyden önce yaşam şeklinin değiştirilmesi gerektiğini belirten Peşluk, “Yememize dikkat etmeli ve daha fazla hareket etmeliyiz. Sağlıksız beslenme ve hareketsizlik bu hastalığın en büyük nedeni” diye konuştu. Obezite kendi başına bir sağlık sorunu iken, son yıllarda obezitenin neden olduğu hastalıkların da ayrı bir araştırma konusu haline geldiğini ifade eden Peşluk “Artan obezite ve obeziteye bağlı sağlık sorunları yaşamı tehdit eder hale geldiğini söylüyor.
Obezitenin başlıca yol açtığı rahatsızlıkların başında;

Eklem hastalıklarından kansere kadar geniş bir yelpazede tüm vücut sistemini etkileyen bir durum olduğunu söyleyen Peşluk; Obezitenin etkilediği en önemli sistemlerin başında ise endokrin ve kalp-damar sistemidir. Erişkin tip, yani şeker hastalığının ikinci tipinde (Tip 2 DM) en önemli risk faktörü obezitedir diyor.

Kardiovasküler (kalp / damar ) sistem obezitenin olumsuz etkilediği ikinci önemli sistem olduğunu söyleyen Peşluk; Kandaki artan yağ oranları (trigliserid ve kolesterol) damar sertliğine zemin hazırlar. Damar sertliği ciddi boyutlara ulaştığında hipertansiyon, kalp krizi ve inme riskleri ortaya çıkar. Kalp krizi riski obez bireylerde normal kilolu insanlara göre 2 misli daha fazladır.

UYKU APNESİ SOLUNUMU DURDURUR

Obez bireylerin sık olarak maruz kaldığı sıkıntılardan bir diğeri de uyku apnesidir. Uyku apnesi, uyku sırasında solunumu durma noktasına getirebilen bir hastalıktır. Obezitenin bazı kanser türlerinde risk faktörü olduğu tıbbi litaratürde de  gösterilmiştir. Erkeklerde özellikle prostat ve kolon (kalınbarsak) kanserlerinde artış olduğu gözlenmiştir. Kadınlarda ise özellikle hormona bağlı gelişen meme kanseri artış göstermektedir. Östrojen hormonunun ana kaynağı olan kolesterolün artması sebep olarak görülmektedir diyor.
Genel Cerrah Op. Dr. Onur Peşluk dünyanın obeziteyle savaştığını ve obezite problemi olan insanların sağlık problemleri artmadan, vakit kaybetmeden bir uzmana danışıp tedavi olmaları gerektiğini bildiriyor.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.