1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. SİMERİNİ: “ANKARA, ABD’YE VERDİĞİ DESTEKTEN STRATEJİK MENFAAT BEKLİYOR”
SİMERİNİ: “ANKARA, ABD’YE VERDİĞİ DESTEKTEN STRATEJİK MENFAAT BEKLİYOR”

SİMERİNİ: “ANKARA, ABD’YE VERDİĞİ DESTEKTEN STRATEJİK MENFAAT BEKLİYOR”

Türkiye’nin, ABD’nin Suriye konusundaki “Baş Müttefiki” gibi görünerek, Kıbrıs’la ilgili karşılıklar beklediği iddia edildi.

A+A-

“TÜRKİYE, ABD’NİN BAŞ MÜTTEFİKİ GÖRÜNÜP KIBRIS SORUNUYLA DA İLGİLİ KARŞILIKLAR BEKLİYOR”

“İNGİLİZ VE AMERİKALILAR RUM YÖNETİMİN TAVRINDAN MEMNUN”... RUM YÖNETİMİ BU MEMNUNİYETİN OLASI TÜRK TALEPLERİNİ “DENGELEYİCİ” OLMASI BEKLENTİSİNDE

Türkiye’nin, ABD’nin Suriye konusundaki “Baş Müttefiki” gibi görünerek, Kıbrıs’la ilgili karşılıklar beklediği iddia edildi.

Simerini “NATO Hava Deniz Tatbikatı İcra Aşamasındayken Savaş Gemilerinin Yığılması... İngilizlerin Hayır’ından Sonra Türkiye ABD’nin Baş Müttefiki görünüyor ve Kıbrıs’la Da İlgili Karşılıklar Bekliyor” başlık ve spotlarıyla aktardığı Brüksel çıkışlı haberinde özetle şunları yazdı:

“Ankara, halen ABD’ye verdiği destekten stratejik menfaatler sağlamayı bekliyor. Türkiye, Amerikalıların nihai kararı, kimyasal kullanmasına ceza tedbiri olarak Esad rejimine karşı operasyon başlatma-gerçekleştirme olursa, desteğine devam edecek. Ankara’nın beklediği menfaatler, Esad düşerse, ortaya çıkacak rejimin kontrolü ve Türkiye’nin -Kıbrıs sorunu ve dolayısıyla çözümüyle de alakalı- bölgesel güç olarak yükselmesi ile ilgilidir.

Türk Dışişleri Bakanlığı diplomatları Brüksel’de yaptığı temaslar sırasında, Esad’ın indirilmesi hedefli operasyonlardan yana tavır sergiliyor. Ankara, Esad’ın muhtemel düşürülmesinden sonra kurulacak yeni rejimin kendi etkisine verilmesini bekliyor. Türkiye, Suriye’de özerk bir Kürt bölgesi kurulduğunu görmeyi asla istemiyor. Ankara operasyonlar konusunda ABD’nin en hararetli müttefiki olmasına yatırım yapıyor.

Suriye yakınlarındaki deniz bölgesinde NATO güçlerinin hava deniz tatbikatı, Türk donanmasının güçlü katılımıyla devam ediyor. İngiltere gibi NATO ülkeleri, Esad rejimi hedeflerine füze atmayacak olsalar bile, Amerikalılara başka her türlü desteği verecekler. İngilizler, Kıbrıs’taki üsleri aracılığıyla istihbarat ağına ve elektronik savaşa katılıyor.  Halen 6 adet 5’inci nesil Eurofighter Ağrotur’da konuşlanmıştır. İlk planlama, İngiltere’nin operasyonlara katılması halinde 20’ye kadar Eurofighter’ın katılımını öngörüyordu.

Suriye yakınlarındaki deniz bölgesine savaş gemileri yığılmış durumdadır. Amerikalıların, saldırı kararı alınması halinde faaliyete geçecek 5 destroyeri, 1 İngiliz denizaltısı, Rus ve Türk savaş gemileri bölgededir. ABD’nin bir destroyeri sürekli 12’nci parsel yakınında bulunuyor.

“İNGİLİZ VE AMERİKALILAR, RUM YÖNETİMİN TAVRINDAN MEMNUN”

Kıbrıs Cumhuriyeti halen, Rus yapımı BUK ve TOR-M1 sistemlerinden oluşan kendi füzesavar sistemi ve İngiliz üslerinin şemsiyesi altındadır. Kıbrıs hükümeti ABD ve İngiltere ile temas halindedir. Alınan bilgiler de bu ülkelerin, krizde ayırt edici bir rol oynayan Lefkoşa’nın tavrından memnun olduğu yolundadır.

Amerikalılar, Dışişleri Bakanlığı ve Başkan Nikos Anastasiadis’le doğrudan temasa sahiptir.  Kıbrıs ve İsrail arasında, İngilizler ile Amerikalılar arasındakine benzer bir iletişim mevcuttur.  Amerikalıların memnuniyeti, Ankara’nın Suriye krizinde Washington’a verdiği destek nedeniyle Kıbrıs sorunuyla da ilgili muhtemel Türk taleplerini dengeleyebilir. AB düzeyinde, kimyasal silah kullanımının suç teşkil ettiği ortak görüşü vardır”

TAK

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.