1. HABERLER

  2. TEKNOLOJİ-BİLİM

  3. SİNİRİ BOZULAN SOSYAL MEDYADA RAHATLIYOR
SİNİRİ BOZULAN SOSYAL MEDYADA RAHATLIYOR

SİNİRİ BOZULAN SOSYAL MEDYADA RAHATLIYOR

Bunalan başlıyorİzmir’deki Yaşar Üniversitesi akademisyenleri, sosyal medya kullanıcılarının Twitter ve Youtube’da ürettiği ve yorumlarıyla yaygınlaştırdığı 'nefret söylemini' araştırdı.

A+A-

1 milyon kişi tarafından izlenen onlarca video, yüzlerce kişi tarafından yapılan yorumlar incelenerek yapılan araştırmada ortaya ilginç sonuçlar çıktı. Sosyal medyanın günümüzde adeta stres atma platformu olarak kullanıldığı belirtildi.

Sosyal medya kullanıcılarının Türkiye gündemine oturan konularda yaptıkları yorumları inceleyen Yaşar Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özlem Aşman Alikılıç ile Araştırma Görevlisi Göker Gülay, sosyal medyanın günümüzde adeta stres atma platformu olarak kullanıldığını ifade etti. Akademisyenler, "Twitter kullanıcılarının, Youtube kullanıcılarına göre daha hoşgörülü ve objektif bir duruş sergilediklerini tespit ettik. Buna karşın Youtube kullanıcılarının, yaptıkları yorumlarda genellikle takma isimlerle, daha çok nefret içerikli söylemlerde bulunduğunu belirledik" dedi.

ERKEKLER DAHA ÇOK NEFRET DOLU
Youtube ve Twitter kullanıcılarına yönelik yapılan araştırmada, incelenen toplam bin 831 yorumda, erkek kullanıcıların kadın kullanıcılara göre daha çok nefret odaklı söylemlerde bulunduklarını tespit edildi.

Nisan 2013’ten Temmuz 2013’e kadar geçen sürede Twitter ve Youtube’da Türkiye gündemine ilişkin konularda gerçekleştirilen yorumları incelediklerini belirten Yrd. Doç. Dr. Özlem Aşman Alikılıç, "Türkiye’de sosyal medya kullanıcı sayısının arttıkça nefret kültürünün de artığını görüyoruz. Araştırmamızda 4 aylık bir dönemi ele aldık. Bu süre zarfında hem Youtube’da, hem de Twitter’da gerçekleştirilen yorumların içerik analizini gerçekleştirdik. Buna göre Twitter kullanıcılarının Youtube kullanıcılarına göre daha hoşgörülü olduğunu ve daha objektif bir duruş sergilediklerini tespit ettik. Youtube’da 1 milyon kişinin izlediği çeşitli videolara yapılan yorumların yüzde 42’si negatif söylem içeriyor, bunların da yüzde 91.6’sında ise nefret söylemi var. Twitter’da ise bu oran çok daha düşük, aynı konularda yapılan bin 65 yorumun yalnızca yüzde 7.5’i negatif söylem içeriyor. Youtube’da nefret söyleminin fazla olmasının nedeni, hesap açmaya gerek duymadan gerçek kimliğini saklayarak yorumlarda bulunan kişiler. Gerçek hayatta birbirlerine ve çevresine söylemeyeceği nefret söylemlerini sosyal medyada çok rahatlıkla söyleyebiliyorlar. Bir bakıma sosyal medyayı stres atma platformu olarak da görebiliyorlar. Twitter’da sayının düşük olması ise insanların birçok kişi tarafından takip ediliyor olması. Görüşlerinin takipçileri tarafından izlendiği bilen ve genelde gerçek kimlik kullanan Twitter kullanıcıları daha duyarlı" dedi.

DENETİM MEKANİZMASI ŞART
Geleneksel medyada olduğu gibi sosyal medyada da bir denetim mekanizması olması gerektiğini belirten Araştırma Görevlisi Göker Gülay ise şu önerilerde bulundu:

"Beğenilmeyen veya hoşgörülmeyen bir paylaşım nedeniyle tüm sistemin kapatılması anlamsız ve çözüme hitap etmeyen bir tercih olabilir. Ancak sosyal medya araçları içerisindeki kullanıcı denetimlerinin ve şikayet mekanizmasının daha aktif hale getirilmesi gerekiyor. Ülkemizde bu konudaki yasal düzenlemeler henüz her kurumu ve herkesi tatmin edecek düzeyde değil. Geleneksel medyada olduğu gibi sosyal medyada da bir denetim mekanizmasının olması gerekli."

TÜRKİYE'DE İNTERNET KULLANMA ORANLARI

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Tayfun Acarer’in yaptığı açıklamaya göre Türkiye’de internet kullanan kişi sayısı 50 milyon. Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2013 yılı Nisan ayında gerçekleştirdiği ’Hane Halkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması’ sonuçlarına göre Türkiye genelinde hanelerin yüzde 49.1’i evden internete erişim imkanına sahip. Bu rakam Batı Anadolu Bölgesi’nde yüzde 52.4 olarak Türkiye ortalamasının üzerinde yer alıyor.

 

Hürriyet

Etiketler : , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.