1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. SIRA BAŞBAKANLIKTA!
SIRA BAŞBAKANLIKTA!

SIRA BAŞBAKANLIKTA!

Çiftçiler Birliği 200 araçla geliyor

A+A-

Hayvan üreticileri bugün de Başbakanlık önünde araçlı eylem yapacak. Çiftçiler Birliği, hayvan üreticilerinin eylemine 200 araçlık konvoyla destek verecek.

Eylemlerine önceki gün Meclis önünde başlayan Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği, dün de Maliye Bakanlığı kapısına dayandı. Kıbrıs Postası’na konuşan üreticiler bugün de Başbakanlık önünde olacaklarını belirttiler. Çiftçiler Birliği ise, Hayvan Üreticilerinin eylemine 200 araçlık konvoyla destek vereceklerini açıkladı.

Maliye Bakanlığı kapısını traktörle kırıp içeriye giren eylemciler, bakanlığın dört kapısını da traktörlerle kapattı. Eylemciler, Maliye Bakanlığı’na yumurta ve patates attı, süt sıktı.

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu süt bedellerinin en geç 9 Ocak’ta ödeneceğini söyleyerek ilgili tarafları 8 Ocak’ta toplantıya çağırdı. Bunun üzerine Kıbrıs Postası’na konuşan Naimoğulları “bizim derdimiz sadece süt parası değil, eylemimize Başbakanlık önünde devam edeceğiz” dedi.

 

Kıbrıs Postası'ndan Eniz Orakçıoğlu'nun haberine göre, Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği, geçtiğimiz gün Lefkoşa’da Meclis önünde başlattığı eyleme dün de devam etti. Traktörleri Meclis önünden kaldırmayan birlik üyeleri, dün sabah saatlerinde Maliye Bakanlığı önüne gitti. Maliye Bakanlığı’na taşınan eylemde bahçe kapıları söküldü, giriş çıkışlar traktörler tarafından kapandı. Maliye Bakanı Zeren Mungan ile görüşen Kıbrıs Türk Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı ve üyeleri tatmin olmadıkları görüşmeden sonra eyleme devam kararı aldı.

Maliye Bakanlığının kapıları söküldü

Maliye Bakanlığı kapısını traktörle kırıp içeriye giren eylemciler, Maliye Bakanlığı’nın dört kapısını da traktörlerle giriş ve çıkışa kapattı. Yumurta ve patates savurup, süt sıkarak hükümeti protesto eden eylemciler, eylemlerine devam edeceklerini duyurdu. Hayvancılar Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları da, birlik olarak başlattıkları eylemin hak arayışından çok tepki eylemi olduğunu, 2015 yılı tarım bütçesinin duvara tosladığını şimdiden gördüklerini, bu yüzden bu eylemi 2015 yılının başından başlattıklarını söyledi. ,Tarım bütçesini eleştiren Naimoğulları, bu bütçeyle üretimin geliştirilemeyeceğini, bu yüzden iki katına çıkarılması gerektiğini kaydetti.  

Çiftçiler Birliği 200 araçla geliyor

Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği, Patates Üreticileri Birliği ve Elye(Doğancı) Üreticiler Birliği, Kıbrıs Türk Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği’nin eylemine destek belirtti. Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle, verilen mücadelede hayvancıların yanında yer aldıklarını, bu eylem devam ettiği sürece de hayvancının yanında yer almaya devam edeceklerini ifade etti. Hayvancılar Birliği’nin taleplerinin yerine getirilmemesi durumunda bugün itibari ile Çiftçiler Birliği’nin iki yüz araçla eyleme destek vereceğini belirten Kelle,  tüm üretim sektörlerinin sorunlarının bütünlüklü bir çözüm politikası halinde acil bir şekilde çözülmesi gerektiğini vurguladı. Kelle, “sorun çözülmezse çözene kadar bu mücadele devam edecektir” dedi.

Mungan, “Sürdürülebilir yapı oluşturmak için çalışıyoruz”

Kıbrıs Türk Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Maliye Bakanı Zeren Mungan’la görüştü. Birlik Başkanı Mustafa Naimoğulları’ndan hayvancıların sıkıntılarını ve eylem gerekçelerini dinleyen Bakan Mungan, birliğin yaptığı eyleme itirazı olmadığını, eylemlere saygı duyduğunu ancak kamu malına zarar verilmesini doğru bulmadığını söyledi. Mungan, hükümetin bir bütün olduğunu, bakanların tek başına hareket edemeyeceğini bu yüzden hükümetin tarım sektöründe yaşanan sıkıntılara çözüm bulmak ve sürdürülebilir bir yapı oluşturmak için çalıştığını vurguladı.

“Süt ödemeleri bu hafta yapılacak”

Güncel sorunların çözülebileceğini ancak tarımda artık sürdürülebilir, sağlıklı, rekabet edilebilir bir yapı oluşturulmasının amaç edinilmesi gerektiğini belirten Mungan, bütün sıkıntıları ilgili bakanlıklarla değerlendirerek çözüm bulacaklarını kaydetti. Maliye Bakanı Mungan, tarım alanındaki sıkıntıları bildiğini ancak 2015 bütçesinin henüz açılmadığını ancak buna rağmen Maliye Bakanlığı olarak süt ödemelerinin bu hafta içinde yapılabilmesi için ciddi şekilde çalıştıklarını belirterek ödemelerin bu hafta yapılacağını söyledi. Maliye Bakanı Mungan, bundan böyle asıl işi hayvancılık ve tarım olan insanların da desteklenmesine önem verileceğini vurguladı. 

Üretici, “Benim hayvanım sizin bütçenizi dinlemez”

Toplantı sırasında birlik üyeleri de söz alarak Bakan Mungan’a sıkıntılarını anlattı. Bazı üreticiler kızıp görüşmeyi terk ederken, bazı üreticiler de “Benim hayvanım sizin bütçenizi dinlemez, anlamaz. Biz izahat değil süt paralarımızın bugün yatırılmasını istiyoruz” dedi. Birlik Başkanı Naimoğulları da hükümetin Tarım Bakanlığı bütçesini en az yüzde 50 iyileştirmesi gerektiğini, üreticilerin sıkıntılarını sürekli anlattıklarını ancak çözüm bulunmadığını belirterek ülkede artık yerli üretimin korunması gerektiğini vurguladı.

Naimoğlları, “Bütçenin açılmasını bekleyecek zamanımız yok”

Maliye Bakanı Zeren Mungan ile yaptıkları görüşmede sıkıntılarını dile getiren Naimoğulları, yerli üretimin ne turizmde, ne de süpermarketlerde yer bulabildiğini, bunun yanlış olduğunu, ithal ürünlere fonlar konması gerektiğini bunun dışında bir uygulama ile yerli üretimin desteklenemeyeceğini söyledi. Bu konuda Türkiye ve Güney Kıbrıs’a yerli üretime verilen desteğe katılmasını istedi. İthal ürünlerin yasaklanmasını değil yerli ürünlere rekabet şansı tanınmasını istediklerini ifade eden Naimoğulları, üreticilere derhal süt parası ödemelerinin yapılmasını talep ederek yeni bütçenin açılmasını bekleyecek zamanlarının olmadığını belirtti. Naimoğulları, eylemlerin daha da büyüyeceğini ifade ederek kimsenin canının yanmasını istemediklerini söyledi ve bu yüzden ödemelerin yapılmasını istedi. 

Erk: “Eroğlu tahrik ediyor”

Cumhuriyetçi Türk Partisi-Birleşik Güçler (CTP-BG) Genel Sekreteri Kutlay Erk, Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği’nin eyleminin politik amaç gütmediğinden emin olmadığını, eylemcileri Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun tahrik ettiğini düşündüğünü söyledi.

Polis uyardı!

Polis Genel Müdürlüğü, Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği, Çiftçiler Birliği, Narenciyeciler Birliği ve Patates Üreticileri Birliği’nin bugün Lefkoşa’da yapacakları eylem nedeniyle bazı yollarda trafikte aksamalar olacağını duyurdu. 

Polis Basın Subaylığı’ndan verilen bilgiye göre, yarın Cumhuriyet Meclisi, Maliye Bakanlığı ve Başbakanlık önlerinde yapılacak araçlı eylem nedeniyle, Gönyeli Çemberi ile Hamitköy Çemberi’nde toplanacak araçlar, Tofaş ışıklarından, Şht. Mustafa Ruso Caddesi üzerinden Girne Kapısı’na, oradan da Osman Paşa Caddesi üzerinden Başbakanlık önüne konvoy halinde hareket edecek. Belirtilen güzergâhlarda trafik akışında aksamalar olacağı ifade edilen açıklamada, ayrıca, devam eden eylem dolayısıyla, Lefkoşa’da halen Cemal Gürsel Caddesi ile Bedrettin Demirel Caddesi, (Girne Kapısı Önünden Merkez Bankası Önüne kadar olan kısım) ile Maliye Bakanlığı’nın bulunduğu Hasane Ilgaz Sokak’ın trafik akışına kapalı olduğu kaydedildi.  Açıklamada, halkın diğer alternatif güzergâhları tercih etmelerinin menfaatlerine olacağı duyuruldu.

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum