1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. SIRBİSTAN'DAKİ GENEL SEÇİMLER
SIRBİSTAN'DAKİ GENEL SEÇİMLER

SIRBİSTAN'DAKİ GENEL SEÇİMLER

Sırbistan'da yapılan erken genel seçimlerde saat 23:00 (TSİ: 24:00) itibariyle ülke genelindeki oy sandıklarının yüzde 43,25'inin sayımı işlemleri tamamlandı.

A+A-

ÜLKE GENELİNDEKİ OY SANDIKLARININ YÜZDE 43,25'İNİN SAYIMI TAMAMLANDI

RESMİ OLMAYAN SONUÇLARA GÖRE ALEKSANDAR VUÇİÇ LİDERLİĞİNDEKİ SIRP İLERLEME PARTİSİ OYLARIN YÜZDE 48,7'SİNİ ALARAK 250 SANDALYELİ PARLAMENTODA 155 MİLLETVEKİLİYLE TEMSİL EDİLECEK

BAŞBAKAN DAÇİÇ'İN PARTİSİ SPS İSE OYLARIN YÜZDE 14,14'ÜNÜ ALARAK 45 MİLLETVEKİLİ ÇIKARTIRKEN, SEÇİMLERE TEK BAŞINA KATILAN BOŞNAK LİDER SULEYMAN UGLYANİN'İN GENEL BAŞKANLIĞINI YAPTIĞI SANCAK SDA 4 MİLLETVEKİLİYLE PARLAMENTODA YERİNİ ALACAK

Sırbistan'da yapılan erken genel seçimlerde saat 23:00 (TSİ: 24:00) itibariyle ülke genelindeki oy sandıklarının yüzde 43,25'inin sayımı işlemleri tamamlandı.

Resmi olmayan sonuçlara göre, Başbakan Yardımcısı Aleksandar Vuçiç liderliğindeki Sırp İlerleme Partisi (SNS) oyların yüzde 48,7'sini alarak 250 sandalyeli parlamentoda 155 milletvekiliyle temsil edilecek Sırbistan Seçim Komsiyonu (RIK) tarafından açıklanan seçim sonuçlarına göre, Başbakan Yardımcısı Aleksandar Vuçiç başkanlığındaki Sırp İlerleme Partisi (SNS) oyların yüzde 48,7'sini, Başbakan İvitsa Daçiç liderliğindeki Sırbistan Sosyalist Partisi (SPS) ise oyların yüzde 14,14'ünü aldı.

Eski Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç liderliğindeki Yeni Demokrat Parti (NDS) yüzde 5,96 oy alırken, Tadiç'in eski partisi Demokrat Parti (DS) ise yüzde 5,08 oy alabildi.

Öte yandan, yüzde 5'lik seçim barajından muaf olan azınlık partilerinden, Boşnak lider Suleyman Uglyanin liderliğindeki Sancak Demokratik Eylem Partisi yüzde 1,28,Voyvodina Macarlar Birliği yüzde 3,18 oy alan ve Sırbistan'daki Arnavutlar'ı temsil eden Demokratik Eylem İçin Partisi de yüzde 1,6 oy aldı.

Açıklanan bu sonuçlara göre, 250 koltuklu Sırbistan Meclisi'nde Aleksandar Vuçiç liderliğindeki SNS 155, Başbakan Daçiç'in partisi SPS 44, Boris Tadiç'in liderliğini yaptığı NDS 18, DS 16, Voyvodina Macarlar Birliği 10, Boşnaklar'ın partisi Sancak Demokratik Eylem Partisi 4 ve Arnavutlar'ın partisi Demokratik Eylem İçin Partisi de 3 milletvekili ile mecliste temsil edilecek.

''BİZİM İÇİN EN ÖNEMLİSİ, DEVLETİN VE HALKIN ÇIKARLARIDIR"

SPS Genel Başkanı ve Başbakan İvitsa Daçiç, RIK tarafından açıklanan ilk sonuçların ardından yaptığı değerlendirmede, SPS çatısı altında kurulan koalisyonun seçimlerden başarılı bir sonuçla ayrıldığını söyledi.

Oy sayım işlemleri tamamlana dek, SPS'nin yaklaşık olarak yüzde 15 seviyesinde kalacağını kaydeden Daçiç, bu sonucun 2012 yılında elde ettikleri sonuca yakın bir sonuç olacağını ifade etti.

Kurulacak yeni hükümetin, mevcut hükümetin başlattığı yolda devam edeceğini söyleyen Daçiç, ''Bu yol, Sırbistan'ın Avrupa Birliği (AB) üyelik yolunda gerekli reformların uygulanması ve Priştine ile başlanan diyalog sürecidir'' dedi.

Daçiç, seçimlerin ardından oluşturulabilecek olası koalisyon ortaklıkları hakkında herhangi bir parti ile görüşmediklerini belirterek, ''Bizim için en önemlisi, devletin ve halkın çıkarlarıdır. Eğer SNS bir girişimde bulunursa, biz sorumluluk almaya hazırız'' diye konuştu.

Daçiç ayrıca, seçimlerdeki başarısı dolayısıyla SNS'i tebrik ederek, bu sonucun yeni hükümete daha büyük bir sorumluluk yükleyeceğini söyledi.

Bu arada, resmi olmayan bu sonuçlara göre, Aleksandar Vuçiç liderliğindeki SNS, uzun yıllardır koalisyonlarla yönetilen ülkede elde ettiği 155 milletvekili ile hükümeti tek başına kurabilecek.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.