1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. 'ŞİRİN' DÖNDÜ
'ŞİRİN' DÖNDÜ

'ŞİRİN' DÖNDÜ

Geçen sene denize bırakılırken boyu ölçülen ve numaralandırılan caretta, bu yıl yeniden balıkçı ağına takıldı.

A+A-

Gazimağusa Boğaz’ında geçen sene balıkçıların ağına takılan caretta caretta cinsi kaplumbağa, bu yıl yine aynı kaderi yaşadı. Geçen yıl denize bırakıldığında kabuk boyu 60 santimetre olan kaplumbağanın, yaklaşık bir yılda dört santimetre büyüyüp, 64 santimetre olduğu görüldü.

Salih Avcıerler ve Savaş Tunar isimli balıkçıların ağına geçen yıl takılan kaplumbağaya, balıkçı Salih Avcıerler’in kızının adı olan “Şirin” verildi. Kuzey Kıbrıs Kaplumbağaları Koruma Cemiyeti tarafından sağlık kontrolünden geçirilen ve kabuk boyu 60 santimetre olarak ölçülen kaplumbağa, numaralandırıldıktan sonra denize bırakıldı.

Cemiyet üyesi Robin Snape, hazırladığı doktora tezi kapsamında kaplumbağanın büyüme sürecini gözlemlemek amacıyla ‘Şirin’ adı verilen kaplumbağanın ayağına numaralandırma yaptı.

Bu sene, balıkçı Ahmet Kahveci ve Mehmet Kayıtçı tarafından bulunan ‘Şirin’ isimli kaplumbağa için hemen derneğe bildirim yapıldı. Dernek yetkilileri, kaplumbağanın ‘Şirin’ olduğunu ayağındaki numaralandırmadan anladı ve gelişim ölçümünü yaptı. Kaplumbağanın yaklaşık bir yılda dört santimetre büyüdüğü tespit edildi.

‘Şirin’ yeniden Boğaz sahilinden denize bırakıldı.

Veri tabanı oluşturacak...

Robin Snape, Güney İngiltere’de Exeter Üniversitesi’nde Ekoloji ve Çevre Koruma Bölümü’nde eğitim görüyor. Doktora tezini kaplumbağaların gelişim süreciyle ilgili konumlandıran Snape, bu konuda veri tabanı oluşturmaya çalışıyor.

Snape, ‘Şirin’ adı verilen kaplumbağanın sağlığının iyi olduğunu ve gelişim sürecini sürdüğünü söyledi. Söz konusu kaplumbağanın kısa süre sonra yumurtlama dönemine gireceğini anlatan Snape, kaplumbağaların büyüme hızının bilinmediğini bu nedenle ‘Şirin’e numaralandırma yaptıklarını söyledi.

Teknelere GPS yerleştirdi...

Doktora tezi kapsamında Gemikonağı’ndan Mağusa’ya kadar bölgedeki 25 balıkçıyla görüştüğünü belirten Snape, tüm teknelere GPS (izleme aracı) yerleştirdiğini ifade etti.

Snape, bu çalışmayı izin alarak gerçekleştirdiğini belirterek “Bu sistemle teknelerin nerede ağ bıraktığını ve çektiğini takip ediyorum. Böylelikle kaplumbağanın nerede yakalandığını, bölgesel olarak buluyorum” dedi.

Çalışmanın diğer aşamasında ise balıkçılara fotoğraf makinesi verdiğini ifade eden Snape, bu yöntemle de kaplumbağaların yakalandığı anın, yerin ve durumunun fotoğraflandığını söyledi.

Snape, GPS ve fotoğraf makinesindeki tarih ve saat ayarıyla kaplumbağaların nerede ve nasıl yakalandığını inceleme olasılığı bulduğunu ifade etti.

Çözüm yolu buldu...

Snape, bundan sonraki çalışmasında kaplumbağaların balıkçı ağlarına takılmasını önlemek bulunduğunu söyledi.

Kaplumbağaların led ışıkları sevmediğini ifade eden Snape, yurtdışında bu yöntemin denendiğini ve başarılı olduğunu ifade etti.

Snape, bazı balıkçılara led ışıkları vereceğini, ağlarına taktıracağını belirterek kaplumbağaların ışığa vereceği duyarlılığı takip edeceğini söyledi.

Türleri tehlike altında...

Her yıl balıkçı ağlarında binden fazla kaplumbağa yakalandığına dikkat çeken Snape, neredeyse 500’ünün öldüğünü belirtti.

Snape, Uluslararası Çevre Koruma Örgütü’nün kaplumbağalarının neslinin tükenmekte olduğunu ve tehlike altında bulundukları açıklamasını yaptığını söyledi.

Balıkçıların kaplumbağalar konusunda duyarlı olmasını isteyen Snape, bugüne kadar kendilerine yardım eden balıkçılara cemiyet adına teşekkür etti.

 

Kıbrıs

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.