1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ŞİRKETLERDEN BİRİ BÖLGEDE FAALİYETTE
ŞİRKETLERDEN BİRİ BÖLGEDE FAALİYETTE

ŞİRKETLERDEN BİRİ BÖLGEDE FAALİYETTE

Bir yıldır maden arıyor;

A+A-

ŞİRKETLERDEN BİRİ BÖLGEDE FAALİYETTE

Lefke’deki CMC atıklarına yıllardır bir çözüm getirilmezken, Kuzey Kıbrıs Santral Madencilik adında bir şirket bölgede faaliyette

Kıbrıs Maden Şirketi (CMC) şirketinin Lefke’ye miras bıraktığı çevre felaketinin olduğu bölgede, Kuzey Kıbrıs Santral Madencilik adında bir şirket tarafından bir yıldır maden aranıyor.

CMC maden şirketinin, bakır madeni ocakları ve atık madenlerden dolayı Lefke ve bölge halkı yıllardır sorunlara boğuşurken ve kirlilik bir türlü temizlenmezken, Türkiye’deki GÜRİŞ’e bağlı olan Kuzey Kıbrıs Santral Madencilik,  maden arama çalışmalarını sürdürüyor.

Arama ve envanter izni Kuzey Kıbrıs Santral Madencilik,  geçtiğimiz yıl 272 km2’lik alan içerisinde, metalik maden oluşumlarının belirlenmesi amacı ile arama ve envanter oluşturulmasına yönelik izin almıştı.
Özellikle bakırın arandığı çalışmalar, Yeşilırmak’tan başlayarak, Güzelyurt’un doğu sınırı olarak kabul edilen Akdeniz köyü bölgesine kadar ulaşıyor. Maden aranan yerler, askeri bölgeleri de kapsıyor.
Madenle ilgili olumlu sonuçlara ulaşılması halinde, işletme projesinin hazırlanarak, cevher üretim faaliyetlerine geçilmesi planlanıyor.
CMC atıklarının halen temizlenmediği bir alanda, bir yıldan bu yana sürdürülen maden araştırma çalışmaları,  bölge halkı tarafından endişe ile izleniyor. Lefke sivil toplum örgütleri bölgede maden aranması ve santral yapımına en başından itibaren karşı çıkmıştı.

Ruhsat süresinin uzatılması bekleniyor
   Kıbrıs Türk Yatırım Geliştirme Ajansı (YAGA) tarafından geçtiğimiz yıl, Türkiye’deki GÜR-İŞ’e bağlı olan Kuzey Kıbrıs Santral Madenciliğe maden arama izni verilmiş ve bu izin Bakanlar Kurulu tarafından onaylanmıştı.
Bakanlar Kurulu, son olarak 4 Haziran’da ruhsat süresini, 29.11.2014 tarihine kadar 6 (altı) aylık bir süre için yenileme kararı almıştı. Arama ile ilgili ruhsat süresinin önümüzdeki günlerde uzatılması bekleniyor.

Türkiye’den Kıbrıs madenine özel ilgi
Geçtiğimiz ay, Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, KKTC’de özellikle madencilik alanında gerek bilgi birikimi, gerekse insan kaynakları açısından karşılıklı işbirliği yapma kararı aldıklarını açıklamıştı.
Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hakan Dinçyürek, bakanlığı bünyesindeki birçok konuyu enine boyuna tartıştıklarını ve bu günkü durumu tespit edip bundan sonra yapılabilecek işlerle ilgili de bir yol haritası belirlediklerini söylemişti. Bu konuda bir mutabakata vardıklarını ifade eden Dinçyürek, yakın bir zamanda bu mutabakatı bir protokol neticesinde hayata geçireceklerini belirtmişti.
Bu çerçevede geçtiğimiz haftalarda, Türkiye Çevre ve Şehircilik Bakanlığı heyetiyle Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı biraraya gelerek, Türkiye ile KKTC hükümeti arasında, "Çevre alanında işbirliği anlaşmasının birinci iki yıllık (2015 - 2016) çalışma programı protokolü" imzalanmıştı.
Protokolde çevre kirliliğinin azaltılması ve çevrenin korunması için, 2015 yılı başı itibarı ile taraflar; eşitlik, mütekabiliyet ve karşılıklı yarar esaslarına dayanarak, bilgi, deneyim ve teknoloji transferi ile ilgili özel programlar ve projeler aracılığıyla işbirliği yapılması konuları yer alıyor.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.