1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. SİSTEM KAÇAKLARI DENETLEYEMİYOR
SİSTEM KAÇAKLARI DENETLEYEMİYOR

SİSTEM KAÇAKLARI DENETLEYEMİYOR

Sistem kaçakları denetleyemiyor

A+A-

KKTC’de 16 bin 500 özel sektör çalışanının Sosyal Sigorta primleri yatırılmazken özel sektörde çalışanların yüzde 58’inin İhtiyat Sandığı primleri asgari ücretten yatırılıyor.

BİNLERCESİ MAĞDUR: KKTC’de özel sektörde çalışan kayıtlı 16 bin 500 çalışanın Sosyal Sigorta primi yatırılmıyor. İşvereni tarafından mağdur edilen kayıtlı 16 bin 500 özel sektör çalışanından bin 500’ü primleri eksik olduğundan emekli olamazken özel sektörde çalışanların yüzde 58’inin İhtiyat Sandığı primleri asgari ücretten yatırılıyor

“OTOMASYON SİSTEMİ ŞART”: İhtiyat Sandığı Dairesi Müdürü Erman Yaylalı, özel sektörde çalışanların Sosyal Sigorta ve İhtiyat Sandığı primlerinin gerçek maaşları üzerinden yatırılması için otomasyon sisteminin şart olduğunu savundu

“KAYITLAR DEVLET DENETİMİNDE OLMALI”: Hür-İş Sendikası Temsilcisi Yakup Latifoğlu, her kamu dairesinin kendine özel kayıtlar yaptığından bazı işverenlerin bu açığı kullanabildiğini kaydetti. Latifoğlu, işletmelerin farklı mali tablo orta koymamaları için muhasebe kayıt sisteminin tek çarşaf üzerinden yapılması, bunun da devlet denetiminde olması gerektiğini ifade etti

Duygu ALAN

Sosyal Sigorta primi yatırılmayarak işvereni tarafından mağdur edilen kayıtlı 16 bin 500 özel sektör çalışanından bin 500’ü ayrıca yıllarını tamamlamış olmasına rağmen emekliye çıkamıyor.

Hür-İş Sendikası’ndan alınan bilgiye göre, KKTC’de özel sektörde çalışanların yaklaşık yüzde 58’inin İhtiyat Sandığı primleri ise asgari ücretten yatırılıyor. Çalışanın geleceğinden çalan bazı işverenler, devleti de ayakta uyutuyor.
Özel sektör çalışanı geleceğinden kaybediyor, alacaklarını tahsil edemeyip faaliyetlerini borçlanarak yürütmeye çalışan Sosyal Sigortalar Dairesi ayakta durmakta güçlük çekiyor.

Yaylalı: Yatırımı yapılan çalışan sayısı 48 bin

İhtiyat Sandığı Dairesi Müdürü Erman Yaylalı, bugün itibari ile özel sektörde çalışan 48 bin kişinin İhtiyat Sandığı’na yatırımlarının yapıldığını açıkladı.

Erman Yaylalı, “Dairemizin kayıtlarına göre 48 bin kişinin İhtiyat Sandığı primleri yatırılmaktadır. Ocak 2008 tarihinden itibaren istihdam edilen toplam 20 bin yabancı uyruklu çalışan ise İstihdam Destek Merkezi kapsamında çalışmaktadır” dedi.

“Aktif pasif çalışan sayısı belli değil”

Erman Yaylalı, KKTC’de aktif ve pasif çalışan sayısının ise belli olmadığını kaydetti.
Erman Yaylalı, bu durumun ancak işyerlerinde yapılan denetimlerle çözümlenebileceğini ifade ederek, bununla ilgili çalışma başlattıklarını kaydetti.

“Gerekirse iş hacze gider”

Erman Yaylalı, Sosyal Sigorta ve İhtiyat Sandığı primlerinin gerçek maaşları üzerinden yatırılmayan kaç kişinin olduğu yönünde ise net bir rakam vermenin mümkün olmadığını söyledi.
Bazı işverenlerin ise çalışanın primlerini hiç yatırmadığını belirten Erman Yaylalı, çalışanının primlerini yatırmayan işyerlerine kurum tarafından ihtar yapıldığını, yapılan ihtarların da dikkate alınmaması halinde de konuyu yargıya taşıdıklarını anlattı.

“Otomasyon sistemi şart”

Erman Yaylalı, özel sektörde çalışanların Sosyal Sigorta ve İhtiyat Sandığı primlerinin gerçek maaşları üzerinden yatırılması için otomasyon sisteminin şart olduğunu açıkladı.
Yaylalı, “Türkiye otomasyon sistemine geçti, gayette başarılı oldu. Sistem sayesinde bilgisayarda tek tuş ile çalışanların maaşları ve yatırımları, çalışmakta oldukları kurumların isimleri yer almaktadır. Bu çalışanın sosyal güvenliği için önemli ve başarılı bir sistem olacaktır. Ülkemizde de en kısa zamanda otomasyon sistemine geçilmesi gerekir” dedi.

Latifoğlu: Muhasebe kayıtları tek elden toplanmalı

İhtiyat Sandığı Yönetim Kurulu’nda Hür-İş Sendikası Temsilcisi Yakup Latifoğlu, her kamu dairesinin kendine özel kayıtlar, işlemler yaptığından bazı işverenlerin bu açığı kullanabildiğini kaydetti.

Latifoğlu, işletmelerin faklı farklı mali tablo orta koymamaları için temelde muhasebe kayıt sisteminin tek bir çarşaf üzerinden yapılması ve bunun devlet denetiminde olması gerektiğini ifade etti.

Latifoğlu, “İşletmelerin muhasebe kayıt sistemi devlet denetimine açık tek bir mali tablo üzerinde olmalıdır. Tüm işlemler buradan olmalı, ekonominin kayıtlı ekonomiye dönüştürülmesi için sıkı denetim yapılmalıdır” dedi.

“Yasal düzenlemeler hayata geçirilmelidir”

Yakup Latifoğlu, bugün özel sektörde çalışanların yüzde 58’inin primlerinin asgari ücret üzerinden yatırıldığını belirterek bunun önüne geçilebilmesi için de yaslarda yapılan düzenlemelerin hayata geçirilmesi gerektiğini kaydetti.
“Bugün Sosyal Sigorta Dairesi ve İhtiyat Sandığı ölçümleme yönteminin kullanılabilmesi için gerekli yasal düzenlemeler mevcuttur” diyen Latifoğlu şunları söyledi: “Örneğin Sosyal Sigortalar’da maliyet üzerinden emeğin oranlaması yapılabilmektedir ve emeğe ayrılan pay üzerinden global prim tahsilatı uygulanabilmesi için yasal düzenleme vardır. Türkiye’de bu uygulanmaktadır. 100 TL maliyetin yüzde 40 veya 45’i emek gücü maliyeti olduğu düşünülürse yüzde 40 üzerinde bir prim tahsilatı yapılabilir. Ama bizde bu uygulamadan ısrarla kaçınılır. Bu uygulama KKTC’de hayata geçirip devlet daireleri de istişare içerisinde olmalıdır.”

“Devletin ayıbı”

Yakup Latifoğlu,  her yasa tadilatı yapıldığında sendika olarak bu konudaki önerilerini sunduklarını ancak resmi tarafın onay vermediğini söyledi.

KKTC’de işvereni tarafından mağdur edilen belediye personeli dahil toplamda 18 bin 500 çalışan olduğuna vurgu yapan Yakup Latifoğlu, “Biz yasa değişikliği yapıldığı dönemde Meclis’te önerilerimizi dile getirdik. Primleri yatırılmayan kişilerin mağdur edilmemesi gerektiğini, işverenin primleri yatırmadığı için çalışanın cezalandırmaması gerektiğini, bunun için hizmetlerin Sosyal Sigortalar Fonu’ndan verilmesine, mali açıdan doğan kayıpların da işverenlere yükümlülük yükletilip tahsil edilmesini talep ettik ama bu düzenleme yapılmadı. Maalesef mağduriyet devam etmektedir bu da devletin bir ayıbıdır” dedi.

Havadis

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.