1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “SİVİL-DEMOKRATİK BİR DÜZEN OLMADIĞININ GÖSTERGESİ”
“SİVİL-DEMOKRATİK BİR DÜZEN OLMADIĞININ GÖSTERGESİ”

“SİVİL-DEMOKRATİK BİR DÜZEN OLMADIĞININ GÖSTERGESİ”

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, 2009 yılından itibaren vicdani ret hakkını açıklayarak seferberliğe gitmeyi reddeden Murat Kanatlı’nın Askeri Mahkeme tarafından...

A+A-

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, 2009 yılından itibaren vicdani ret hakkını açıklayarak seferberliğe gitmeyi reddeden Murat Kanatlı’nın Askeri Mahkeme tarafından 500 TL para cezasına, ardından da 10 gün hapis cezasına çarptırılmasının, ülkede sivil-demokratik bir Anayasa’nın gerekliliğini bir kez daha ortaya çıkardığını söyledi.

TDP olarak kısa bir süre önce, İnsan Hakları Beyannamesi’nde de yer alan vicdani ret hakkının tanınmasını da içeren askerlikle ilgili Meclis’e yasa önerisi sunduklarını hatırlatan Özyiğit, konunun halen komitede görüşülmekte olduğunu anımsatarak, böylesi bir dönemde böyle bir karar alınmasının manidar olduğunu savundu.

Özyiğit, yazılı açıklamasında, askerlikle ilgili yasal düzenlemelerin hızla sonuçlandırılmasını istedi ve sürecin sonunda kimin samimi, kimin samimi olmadığının ortaya çıkacağını ifade etti.

Ana sorunların başında gelen Kıbrıs sorununun yanı sıra, ülkede çözüm olana dek yapılması gereken çok acil icraatlar bulunduğunu, bunların başında da sivil-demokratik bir yapının oluşturulması geldiğini kaydeden Özyiğit, bunun için de Anayasa’nın değiştirilmesinin şart olduğunu savundu.

Özyiğit, hükümet kurulduğu günlerde anayasa değişikliğini dillerinden düşürmeyen, hatta Haziran ayındaki yerel seçimlerle birlikte Anayasa konusunda referandum yapılacağını söyleyen hükümet partilerinin bugün konuyu değil konuşmak duymak bile istemediklerini öne sürdü.

“HÜKÜMET PARTİLERİ SAMİMİ DEĞİL”

Meclis komitesinde görüşülmekte olan Anayasa değişikliğinin 2013 yılının son aylarında geri çekildiğini ve yerine Meclis İç Tüzüğü’nün görüşülmeye başlandığını belirten Özyiğit, bunun da hükümet partilerin samimi olmadığının göstergesi olduğunu iddia etti.

Özyiğit, Anayasa ile birlikte geçici 10. maddenin değiştirilmesi gerektiğini, bu şekilde sivil-demokratik bir düzene geçilmesinde büyük bir adım atılacağını belirtti.

TDP olarak çözümle birlikte adanın askersizleştirilmesi, çözüme dek profesyonel askerliğe geçilmesini, bu sürece giden dönemdeyse askerlik süresinin kısaltılmasını öngördüklerini yineleyen Özyiğit, bu çerçevede Meclis’e öneri sunduklarını ve konunun yakın takipçisi olduklarını söyledi.

TAK

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.