1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ‘SİVİL OTORİTE’YE BAĞLI, ÖZERK POLİS!
‘SİVİL OTORİTE’YE BAĞLI, ÖZERK POLİS!

‘SİVİL OTORİTE’YE BAĞLI, ÖZERK POLİS!

Polisin ‘sivil otoriteye’ bağlanmasını hedefleyen Polis Örgütü Değişiklik

A+A-

Polisin ‘sivil otoriteye’ bağlanmasını hedefleyen Polis Örgütü Değişiklik Yasa Önerisi tüm partilerin milletvekillerinin imzasına açıldı. CTP-BG tüm partilerin uzlaşısıyla öneriyi meclise sunmayı hedefliyor.   17 maddelik Yasa Önerisi’nin, temel mantığı; ‘Polisin ÖZERK bir yapıda, ‘SİVİL OTORİTEYE BAĞLANMASI’…
 
Polisin ‘sivil otoriteye’ bağlanmasını hedefleyen Polis Örgütü Değişiklik Yasa Önerisi, ‘imza turunu’ sürdürüyor.

CTP-BG, Hükümet Programı’nda yer alan, ayrıca Meclis’te gerçekleştirilen konuşmalarda UBP’nin de ‘destek verdiği’ ‘Polisin sivile bağlanması’na ilişkin Yasa Önerisi’ni ‘Tüm siyasi partilerin imzasıyla, uzlaşı ile’ Meclis’e sunma hedefinde. Yasa Önerisi’nin bu hafta içerisinde Cumhuriyet Meclisi’ne sunulması bekleniyor.

17 maddelik Yasa Önerisi’nin, temel mantığ; ‘Polisin ÖZERK bir yapıda, ‘SİVİL OTERİTEYE BAĞLANMASI’…

Geçici 10. Madde kalkmadan, Meclis kararıyla…

Polisin sivil otoriteye bağlanmasının Anayasa’nın Geçici 10. Maddesi kaldırılmadan Yasa Önerisi’yle kalkabileceğine ve Anayasa’nın geçici 10. Maddesine işaret eden Erhürman, ‘Geçici Madde’nin, ‘Ne zaman geçeceğini’ de kendi içinde söylediğinin altını çizdi.

Madde’nin, “Kıbrıs Türk halkının savunması ve iç güvenliği ile milletlerarası durum gerektirdiği sürece” değdiğini anımsatan Erhürman, bu konuda karar verebilecek tek organın da ‘Cumhuriyet Meclisi’ olduğunun altını çizdi.

Cumhuriyet Meclisi’nin karar alıp, ‘Artık Türk Halkı’nın savunmasıyla iç güvenliği ve milletlerarası durum polisin askere bağlı olmasını gerektirmez. Polisimiz artık hazırdır, bu kadar zamandır Güvenlik Kuvvetleri’nin emir komutası altında deneyim biriktirmiştir. Kendi iç disiplinini sağlayabilecek durumdadır, bu maddenin de bu açıdan etkisi kalmamıştır polis sivile bağlanabilir’ demesi halinde, Geçici 10. Madde kaldırılmadan, polisin sivile bağlanabileceğini ifade etti.

Savunma ve İşbirliği

Geçici Madde 10

Kıbrıs Türk halkının savunması ve iç güvenliği ile milletlerarası durum gerektirdiği sürece bu Anayasanın 117. maddesinde yer alan kurallar yürürlüğe girmez.  Anayasa yürürlüğe girdiği tarihte dış ve iç güvenliğin sağlanmasında kullanılan bütün kuvvetlerle, bunlara ilişkin olarak uygulamada olan usul ve hükümlerin ve bu konularda kabul edilmiş ve edilecek işbirliği esaslarının uygulanmasına devam olunur.

‘ÖZERK’ yapıda, ‘SİVİL OTORİTE’ye bağlanma…

Erhürman, 17 maddelik Yasa Önerisi’nin, temel mantığının ‘Polisin ÖZERK bir yapıda ‘SİVİL OTERİTEYE BAĞLANMASI’ olduğunu belirtti.

Sivil otorite olarak esas alınanın ‘Başbakanlık’ olduğunu belirten Tufan Erhürman, bunun sebebinin de, şu anda da zaten Polis’in Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’na, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’nın da Başbakanlığa bağlı olması olduğunu kaydetti.

“Kendi iç disiplinini ve ‘emir- komuta zincirini’ polis, kendi içinde sağlayacak”

“Dolayısıyla, yaptığımız tek şey, aradan Güvenlik Kuvvetleri Komutalığı’nı çıkarıp doğrudan doğruya Polis’i Başbakanlığa bağlı hale getirmektir” diyen Erhürman, ‘Başbakanlığa bağlıdan’ kastın da, ‘Başbakan ‘emir-komuta’ zinciri altında görev yapması demek olmadığının’ altını çizdi.

Yasa Önerisi’ne göre, polisin kendi iç disiplinini kendisinin sağlayacağı, özerk bir yapıda olacağını yineleyen Erhürman, Başbakan’ın sadece ‘Kolluk Faaliyeti’ denilen polisin yürüttüğü faaliyetten sorumlu olduğu oranda yetki sahibi olacağını belirtti.

“Siyasi sorumluluğu taşıyan bir makam olması gerekir…”

Polisin, kendi emir komuta zincirini ve kendi iç disiplinini kendi yapısı içerisinde, kendisinin sağlayacağının altını çizen Erhürman, temel mantığını da şu ifadelerle anlattı:

“KKTC Anayasası’nın 1. Maddesi’nde KKTC’nin demokratik bir devlet olduğu söylenir. Demokratik devletin temel unsurunun da siyasilerden her türlü faaliyetle ilgili hesap sorulabilmesidir. Polisin yürüttüğü kolluk faaliyetiyle ilgili olarak da siyasi sorumluluğu taşıyan bir makam olması gerekir. Bu makam, bu yasa önerisi ile Başbakanlık olarak belirlenmiştir. Dolayısıyla başbakan sorumluluk taşıdığı oranda yetkiye de sahip kılınacaktır.”

Polis Genel Müdürü ‘2’li Kararname’ ile…

Polis Genel Müdürü’nün Yasa Önerisi’nde de Başbakan ve Cumhurbaşkanı’nın imzaladığı ‘2’li kararname’ ile atanacağını ifade eden Erhürman, şu anda bu konuyla ilgili var olan konuşmaya Yasa Önerisi’yle bir çözüm üretme veya Cumhurbaşkanı’nı saf dışı bırakma çabası olmadığını altını çizdi.
Erhürman, Yasa Önerisi’nin amacının ‘Polisin sivil otoriteye bağlanması’ olduğuna vurdu yaptı.

“2-3 ay önce tüm parti başkanlarına verdik… Hiçbir cevap gelmedi”
Yasa Önerisi hazırlandıktan sonra, aşağı yukarı 2-3 ay önce tüm siyasi parti başkanlarına dağıtıldığını belirten Erhürman, “Dedik ki bakın inceleyin, size göre uygun olmayan yerleri varsa bize bildirin bunları da değiştirmeye hazırız… Madem ki hemfikiriz hep birlikte Meclis’e verelim, çünkü diğer partiler de bunun olabileceğini söylemişti. Ama biz 2-3 ay bekledik, hiçbir cevap gelmedi” şeklinde konuştu.

Hiçbir partiden, yasa önerisiyle ilgili herhangi bir görüş veya öneri gelmediğinin altını çizen Erhürman, bu arada Hükümet Programı’nda söz verildiği üzere Anayasa değişikliklerine ilişkin çalışmaların da yapıldığını ve önerinin hazırlandığını aktardı.

Yasa Önerisi hazırlandığı için, Anayasa Değişiklik Önerisi’nde ‘Geçici 10. Maddenin kaldırılmasını’ getirmediklerini de ifade eden Tufan Erhürman, bu nedenle eleştirildiklerini de anımsattı.

Erhürman, Anayasa Değişiklik Önerisi verildiği, Polis’in sivil otoriteye bağlanmasına ilişkin Yasa Önerisi de hazırlanıp tüm parti başkanlarına dağıtıldığı ve 2-3 ay süre geçmesine karşın hiçbir yanıt gelmediği için, Öneri’nin de sunulmasına karar verildiğini kaydetti.

“Hükümet Programı’nın gereğini yerine getirmeye çalışıyoruz”
Geçici 10. Maddenin kaldırılmasını Hükümet Programı’nda da yer aldığına dikkat çeken Erhürman, “Hükümet programında Geçici 10. Maddenin kaldırılmasındaki kasıt, zaten polisin sivile bağlanmasıydı… Yoksa Geçici 10. Maddenin diğer kısmı olan, Türk Askeri’ni adada varlığı zaten tartışma konusu değildi” dedi.

Erhüman, Hükümet Programı’ndaki ‘Polisin özerk, tarafsız ve hukuka ve sivil otoriteye bağlı bir zeminde şekillenmesi sağlanacaktır’ maddesine de işaret ederken, ‘Hükümet Programı’nın gereğini yerine getirmeye çalıştıklarının’ altını çizdi.

Özgürgün ‘Getirin destek veririz’ demişti…
Geçici 10. Madde kaldırılmaksızın, yasayla polisin sivile bağlanmasının yapılabileceğini UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün’ün de Meclis Kürsüsü’nde savunduğunu anımsatan CTP-BG Milletvekili Tufan Erhürman, bunun üzerine Yasa çalışmasının yapıldığını belirtti.

MECLİS TUTANAĞI’NDAN!..

Hükümet Programı görüşmeleri, 6.Birleşim;
Hüseyin ÖZGÜGÜN:
“BİR YASA İLE BUNU MECLİS YAPABİLİR… DESTEK VERECEĞİMİZİ DAHA ÖNCE DE SÖYLEMİŞTİK…”

“Şimdi bütün partiler hemen hemen polisin sivil idareye bağlanması konusunda seçim döneminde programlarında yer verdi. Dolayısıyla daha önce de bu konu çok konuşulduğu için ve Geçici 10’uncu Maddenin de değiştirilmesi gerekmediği için zaten hukukçuların görüşleri var. Bir yasa ile bunu Meclis yapabilir. Dolayısıyla aslında böyle bir sıkıntı varsa Sayın Başbakanın yapacağı ilk iş Meclise bununla ilgili bir yasal düzenleme ve değişiklik getirmektir. Bununla ilgili olarak, Ulusal Birlik Partisinin de seçim döneminde Geçici 10’uncu Madde değil ama polisin sivil idareye bağlanması konusunda destek vereceğini biz daha önce de söylemiştik…”

YD

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.