1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. SİYAH POŞETLERE DİKKAT
SİYAH POŞETLERE DİKKAT

SİYAH POŞETLERE DİKKAT

Dikkat etmeniz gereken;

A+A-

 

Uzman Temel Onkoloji Uzmanı ve Kanser Hastalarına Yardım Derneği Bilimsel Danışmanı Mine Çağlar, özellikle pazar esnafının, şeffaf poşetlere kıyasla daha ucuz oldukları için siyah naylon poşetleri tercih ettiklerini, ancak bunun sağlık açısından çok büyük riskler taşıdığını belirtti.

ABD ve Avrupa ülkelerinde 30 yıldan beridir halk sağlığını tehdit etmeyen ve geri dönüşümü mümkün olan kâğıt torba kullanılırken, gerek halk, gerek ticari işletme sahipleri daha bilinçli olduğu için naylon poşet kullanımı kesinlikle yok ve aynı zamanda yasak. Uzman Temel Onkoloji Uzmanı Ve Kanser Hastalarına Yardım Derneği Bilimsel Danışmanı Mine Çağlar özellikle pazar esnafının ucuz olduğundan dolayı siyah naylon poşetleri, şeffaf poşetlere tercih ettiklerini ve bunun sağlık açısından çok büyük riskler taşıdığını belirtti. Çağlar, insanların bu konuda daha bilinçli olması gerektiğini ve kesinlikle meyve–sebzelerin bu poşetlerde muhafaza edilmemesi gerektiğini vurguladı.

Pazarlarda tercih ediliyor

Çağlar, atık maddelerin işlenmesiyle elde edilen kanserojen riski yüksek naylon poşetlerin, sağlık açısından büyük risk taşıdığını ifade etti. Çağlar, pet şişe, kova ve tıbbi atık gibi maddelerin toplanarak tekrar işlenmesiyle üretilen siyah renkli naylon poşetlerin kullanımının, ucuz olduğu için özellikle pazarlarda kullanımının hızla devam ettiğini ve bu poşetlerin hastalık oluşturucu mikroorganizmalar içerdiğini belirtti.

Sağlık açısından çok riskli bir durum

Bu tür atıklardan elde edilen siyah poşetlere ağırlıklı olarak pazarlarda rastlanıldığına dikkat çeken Çağlar,  pazarcıların, bu poşetleri ucuz olduğu için tercih ettiklerini ve insanların satın aldıkları meyve-sebzeleri bazen bu poşetlerle beraber buzlukta muhafaza ettiklerini söyledi.

Çağlar, “İnsan sağlığına ve çevre sağlığına zararlı çok önemli kanserojen madde içeren torbaları biz besin maddelerimize uzun süreli temaslarını yapıyoruz. Bunları biz elimizle tutuyoruz, mikroplar da bu naylondan alınabiliyor” dedi.

Çağlar, insanların bu konuda daha bilinçli olması gerektiğini ve kesinlikle meyve –sebzelerin bu poşetlerde muhafaza edilmemesi gerektiğini vurguladı. Siyah poşetlerle uzun süreli temaslar sonucu mikroorganizmaların yiyeceklere işlediğini ve bunun sağlık açısından çok riskli bir durum olduğunu belirten Çağlar, insanların buna ek olarak gerek plastik su şişesi, gerek saklama kabı olarak camı tercih etmeleri gerektiğini vurguladı.

 

Haberal Kıbrıslı

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.