1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “SİYASİ ORTAK AKIL”
“SİYASİ ORTAK AKIL”

“SİYASİ ORTAK AKIL”

“SİYASİ ORTAK AKIL”

A+A-

Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP) Genel Başkanı İzzet İzcan, Kıbrıs sorununu çözmeye yönelik müzakerelerin kaldığı yerden başlaması ve kapsamlı çözüme ulaşılmasını talep ettiklerini yineledi.

İzcan, bu konudaki görüşlerini kalıtlığı bir televizyon programında tekrarlayarak, “Kıbrıs Türk toplumunun daha fazla statükonun altında ezilmeye, dünyadan izole yaşamaya tahammülü yoktur” dedi.

BKP Basın Bürosu’ndan yapılan açıklamada, İzcan, Kıbrıs Türk tarafının, ortak açıklamada yer alması için yaptığı önerilerin iki ayrı devletin egemenliğine dayalı konfederasyonu hedeflediğini ileri sürerek, “erken çözüm, 3 ayda referandum yönünde yapılan propagandanın Kıbrıs Türk tarafının gerçek niyetlerini gizlemeye dönük” olduğunu iddia etti.

“Kıbrıs Türk tarafı ve Türkiye’deki AKP iktidarı iki egemenlik ısrarı ile aslında masaya konfederasyonu koyarken, Kıbrıs Rum tarafı ise yaşadığı ekonomik kriz nedeniyle elini zayıf hissettiği için çözüm sürecini erteleyerek daha güçlü olacağı koşullarda masaya oturmanın hesabını yapıyor” diyen İzcan,  Kıbrıs Rum tarafının zamana oynamaya dönük politikasının kabul edilemez olduğunu kaydetti.

İzzet İzcan, tarafların samimi olmadığına işaret ederek, bu bağlamda sadece kendi toplumlarına değil, “tüm Kıbrıslılara zarar” verdiklerini ileri sürdü.

Federasyonlarda egemenliğin tek ve bölünmez olduğunu; BM Güvenlik Konseyi Kararları’nın da bunu öngördüğünü ifade eden BKP Genel Başkanı İzcan, “Müzakere ve çözüm zemini BM Güvenlik Konseyi Kararları’nda da belirtildiği gibi tek egemenliği, tek vatandaşlığı ve tek uluslararası kimliği olan siyasi eşitliğe dayalı iki toplumlu, iki bölgeli Birleşik Federal Kıbrıs’tır. Bunu reddedip, iki ayrı devlete ve egemenliğe dayalı konfederasyonda ısrar eden Türk tarafı çözüm söylemlerinde samimi değildir. Göz boyamaya ve çözüm sürecini berhava etmeye yönelik oyun oynanmaktadır” dedi.

İzcan, Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler (CTP/BG), Demokrat Parti Ulusal Güçler (DP/UG) ile Ulusal Birlik Partisi (UBP)’nin bundan sonra atılacak adımlarda Ankara’nın direktifleri doğrultusunda hareket etmeyi kabul ettiklerini iddia etti.

İzzet İzcan, Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun söylediği gibi “Siyasi Ortak Akıl” içerisinde olduklarını savundu.

“Ortak Akıl içerisinde olmaları demek iki ayrı devletin egemenliğine dayalı konfederasyon üzerinde mutabakata varmaları demektir” ifadesini kullanan İzcan, BKP’nin iki ayrı devletin egemenliğine dayalı konfederasyonun mümkün olmadığını ve bunun, “çözüm istemiyoruz” demenin farklı bir biçimi olduğunu iddia etti.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.