1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. SIYASI PARTI YETKILILERI DSİ ÖNERISINI DEĞERLENDIRDI
SIYASI PARTI YETKILILERI DSİ ÖNERISINI DEĞERLENDIRDI

SIYASI PARTI YETKILILERI DSİ ÖNERISINI DEĞERLENDIRDI

Siyasi parti yetkilileri DSİ önerisini değerlendirdi

A+A-

Cumhuriyet Meclisi’nde temsil edilen dört siyasi partinin yetkilileri DSİ önerisini değerlendirdi. TDP, öneriyi toptan reddederken CTP, UBP ve DP değerlendirilebilir buldu.Cumhuriyet Meclisi’nde temsil edilen dört siyasi partinin yetkilileri DSİ önerisini değerlendirdi. TDP, öneriyi toptan reddederken CTP, UBP ve DP değerlendirilebilir buldu

Duygu ALAN

Hükümetin CTP kanadı tarafından hazırlanan ve Türkiye’ye gönderilen Özerk Su Kurumu Yasa Tasarısı AK Parti hükümeti tarafından gündeme dahi alınmazken Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Ahmet Davutoğlu, hafta başında KKTC’ye gerçekleştirdiği ziyarette “DSİ işletsin” önerisini masaya koydu.

Suyun işletimi konusunda iki ülke arasında henüz tam bir mutabakata varılamadı.

Türkiye’nin bu önerisinin Başbakan Ömer Kalyoncu’nun önümüzdeki hafta Türkiye’ye gerçekleştireceği ziyarette yeniden masaya yatırılacağı bildirildi.
Türkiye’nin suyun işletmesini, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü’nün yürütmesi yönündeki teklifi KKTC’de belediyelerin olduğu gibi siyasi partilerin de gündem konusu oldu.
CTP-BG, UBP, DP-UG ve TDP yetkilileri, Türkiye’nin masaya koyduğu “DSI işletsin” önerisini değerlendirdi.

CTP, UBP ve DP DSİ önerisini değerlendirilebilir buldu

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Türkiye’nin teklifini kesinlikle uygun bulmadıklarını söyleyerek, “Suyun dağıtımını Su Üst Kurulu’nun KKTC Belediyeleri Su ve Kanalizasyon İşletmeleri (BESKI) ile koordineli şekilde üstlenmesini istiyoruz” dedi.

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Sekreteri Dursun Oğuz, konunun bir an önce netlik kazanmasının önemine vurgu yaparak süreç uzadıkça gerek projenin gerekse iki ülke arasındaki ilişkilerin zarar göreceğini kaydetti.
Oğuz, “Suyun işletmesi teknik bir konudur dolayısıyla suyun işletmesi hususunda teknik detayların da konuşulması gerekir. Bizim beklentimiz bu işin bir an önce konuşularak çözülmesi ve neyin ne olacağının belirlenmesidir” diye konuştu.

Cumhuriyetçi Türk Partisi-Birleşik Güçler (CTP-BG) Genel Sekreteri Tufan Erhürman, Türkiye’nin önerisinin düşülmeye ve müzakere etmeye değer bir öneri olduğunu kaydetti.

Erhürman, “Ancak DSİ bu işi eğer tek başına yaparsa bu uzmanlığın paylaşılması, aktarılması anlamına gelmeyecek ve Türkiye’nin bu suyu tek başına işletmesi müzakere masasına iyi ve doğru bir mesaj olarak gitmeyecek. Dolayısıyla DSİ’nin bizim uzmanlarımız, mühendislerimiz ve kurumlarımız ile Sayın Veysel Eroğlu’nun da vurguladığı gibi belli bir süre bu işi yapması yönünde bir formül uygulanabilir” dedi.
Demokrat Parti Ulusal Güçler (DPUG) Genel Sekreteri Hasan Taçoy, Türkiye’nin “DSİ işletsin” önerisine sıcak baktığını belirterek, “Bu iş ehil kişilerce yapılmalıdır, DSİ de bu işin ehlidir” dedi.

Özyiğit: Türkiye’nin önerisini kabul etmiyoruz

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Türkiye’nin teklifini kesinlikle uygun bulmadıklarını söyleyerek, “Suyun dağıtımını Su Üst Kurulu’nun KKTC Belediyeleri Su ve Kanalizasyon İşletmeleri (BESKI) ile koordineli şekilde üstlenmesini istiyoruz” dedi.

Cemal Özyiğit, “Biz Türkiye’nin DSI işletsin teklifini kesinlikle uygun bulmuyoruz. Biz Su Üst Kurulu’nun suyu almasını BESKI ile koordineli şekilde dağıtımını üstlenmesini istiyoruz. Ne DSİ ne de özel bir şirketin suyun işletmesini yapmasını kabul etmiyoruz. Hükümetten de bu konuda dik durmasını bekliyoruz. Bu konuda dik duracak hükümetin yanında biz de dimdik duracağız” diye konuştu.

Oğuz: Süreç uzadıkça proje de ilişkiler de zarar görecek

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Sekreteri Dursun Oğuz, Türkiye’den KKTC’ye getirilen suyun işletmesi konusunun bir an önce netlik kazanmasının gerektiğini belirterek “Süreç uzadıkça hem proje hem ilişkilere zarar gelecek” dedi.
“Bizim bu suya ihtiyacımız var” diyen Dursun Oğuz, “Okyanusları geçtik, derede boğulmak üzereyiz. Bu konu teknik bir konudur dolayısıyla suyun işletmesi hususunda teknik detayların da konuşulması gerekir. Bizim beklentimiz bu işin bir an önce konuşularak çözülmesi ve neyin ne olacağının belirlenmesidir” dedi.

Erhürman: Müzakere etmeye değer bir öneri

Cumhuriyetçi Türk Partisi-Birleşik Güçler (CTP-BG) Genel Sekreteri Tufan Erhürman, Türkiye Cumhuriyeti’ni Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun “Suyun işletmesi fevkalade zor, tecrübe istiyor. Bu yüzden bunu, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü belli bir süre işletsin, oradaki yatırımları da yapsın sistemi oturtsun' şeklinde bir teklifimiz oldu” şeklindeki açıklamalarının düşülmeye ve müzakere etmeye değer bir öneri olduğunu kaydetti.
Erhürman, “Sayın Veysel Eroğlu’nun konuya ilişkin açıklamasında bu konunun uzmanlık gerektiren bir konu olduğunu bu sebeple DSİ’nin devreye girmesi yönünde vurguları var. Ben kendi adıma bu konunun uzmanlık gerektiren bir konu olduğuna ve DSİ’nin bu konuda uzmanlara ve deneyime sahip olduğuna sonuna kadar inanıyorum. Ancak DSİ’nin tek başına yapması sureti ile bu uzmanlık KKTC’deki kurumlarla ve mühendislerle paylaşılmış olmaz. DSİ bu işi eğer tek başına yaparsa bu uzmanlığın paylaşılması, aktarılması anlamına gelmeyecek ve Türkiye’nin bu suyu tek başına işletmesi müzakere masasına iyi ve doğru bir mesaj olarak gitmeyecek. Dolayısıyla DSİ’nin bizim uzmanlarımız, mühendislerimiz ve kurumlarımız ile Sayın Veysel Eroğlu’nun da vurguladığı gibi belli bir süre bu işi yapması yönünde bir formül uygulanabilir” diye konuştu.

Taçoy: DSİ işin ehli

Demokrat Parti Ulusal Güçler (DPUG) Genel Sekreteri Hasan Taçoy, Türkiye’nin “DSİ işletsin” önerisine sıcak baktığını belirterek, “Bu iş ehil kişilerce yapılmalıdır, DSİ de bu işin ehlidir” dedi.

Taçoy, şunları söyledi: DSİ işletsin önerisine ben sıcak bakıyorum. Çünkü bugün çölleşmenin yaşanacağının hesaplandığı ve her gün kuraklıkla yüz yüze geldiğimiz dünyada hem su kaçaklarının ortadan kaldırılması hem de kanalizasyon sistemlerinin ve geri dönüşümünün yapılabileceği sistemlerin kurulabilmesi ve akan yağmur sularının toparlanabilmesi için bu işin ehil kişilerce yapılabileceğini bu ehil kişilerin de DSİ’de olduğunu düşünüyorum. Bu işin biran önce yapılması elzemdir. Bu işten belediyeler de komisyon alacaklar. Dolayısıyla bu işlerden hiçbir şekilde endişe duymamaları ve DSİ ile bu işi yürütmelerinin uygun olduğunu düşünüyorum.

havadis

Etiketler : , , , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.