1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “SİZLERİN DE ÇÖZÜM VE VATANDAŞ OLABİLMELERİ İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ”
“SİZLERİN DE ÇÖZÜM VE VATANDAŞ OLABİLMELERİ İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ”

“SİZLERİN DE ÇÖZÜM VE VATANDAŞ OLABİLMELERİ İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ”

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Annan Planı’nda Kıbrıs’ta doğan herkesin kurulacak federal yapının vatandaşı olması gibi bir öngörü bulunduğunu anımsatarak, başlayan yeni görüşme sürecinde de bunun gerisinde olunmayacağını kaydetti.

A+A-

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Annan Planı’nda Kıbrıs’ta doğan herkesin kurulacak federal yapının vatandaşı olması gibi bir öngörü bulunduğunu anımsatarak, başlayan yeni görüşme sürecinde de bunun gerisinde olunmayacağını kaydetti.

Kıbrıs Türk halkı tanımı içerisinde ‘eski-yeni gelen’ gibi bir şey olamayacağını, KKTC’de  yaşayan ve geleceğini gören herkesin bu tanım içinde olduğunu ifade eden Başbakan Yorgancıoğlu, KKTC’de yaşayan, çoluk çocuk torun sahibi olmuş insanların da çözümün bir parçası, hem de vatandaş olabilmeleri için ellerinden geleni yapacaklarını vurguladı.

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu bugün Kadir Dedeoğlu Başkanlığındaki Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Gaziler heyetini kabul etti.

Başbakan Yorgancıoğlu kabulde yaptığı konuşmada, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Gazileri ve ailelerinin diğer vatandaşlar gibi  bu ülkenin vatandaşları olduğunu belirterek,  hiç kimsenin onlara farklı davranamayacağını söyledi.

“Sizler, çoluk çocuklarınız ve hepsi bu ülkenin vatandaşlarıdır ve onlara hiç kimse farklı davranmaya hakkı yoktur. Biz elimizden geldiğince onların da ülkenin tüm menfaatlerinden yararlanabilmeleri adına ortaya çaba koyacağız. Bu artık aşılmış olması gereken bir sorundur. Annan Planı’nda da siz ve burada doğan herkesin kurulacak federal yapının vatandaşı olması gibi bir öngörü de vardı. Bu süreçte de bunun gerisinde olmayacağız” diyen Başbakan Yorgancıoğlu, gazilerle ailelerinin de çözümün bir parçası, hem de vatandaş olabilmeleri için ellerinden geleni yapacaklarını vurguladı.

Kıbrıs Türk halkı tanımı içerisinde ‘eski-yeni gelen’ gibi bir tanım olmayacağını ifade eden Başbakan Yoragncıoğlu, ülkede yaşayan, vatandaş olan ve geleceğini gören herkesin bu tanımın içerisinde olduğunu kaydetti.

Başbakan konuyla ilgili şöyle dedi:

“Kıbrıs Türk halkı tanımının içinde hepimiz varız. Eski yeni gelen değil, bu ülkede yaşayan vatandaş olan ve geleceğini gören herkes bunun içindedir. Çıkarların korunacağı bir anlaşma olması hedefimizdir. Sonuç olarak bir denge oluşturulması gerekir. Bunun için; 40-45 yıldır burada olan, doğan insanların haklarını sadece buradaki yaşamlarında değil, anlaşmada da haklarını sağlamak görevimizdir. Annan Planı’nda yaptığımız gibi bundan sonra da yapacağız gönlünüz rahat olsun. Bir anlaşma sizleri bu ülkenim vatandaşı olmaktan intida ettirmeyecek, öyle bir düşünce ve niyet yoktur.”

Görüşme süreci daha yeni başladığı ve halktan gizleme gibi bir niyetleri de bulunmadığını belirten Başbakan Yorgancıoğlu,  ilki geçen gün yapılan toplantıda biraraya gelen temsilcilerin konuyu genel hatlarıyla konuşarak değerlendirdiklerini ve ilerleyen günlerde daha detaylı görüşmelere geçileceğini kaydetti.

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, görüşme sürecinin olumlu sonuçlanmasını da arzuladıklarını belirterek, görüşme süreciyle ilgili yapılan yorumlarda kim ne isterse söylesin, görüşmelerin liderlerin bugüne kadar yaptığı mutabakatlar çerçevesinde devam edeceğini ve anlaşılamayan konuların anlaşılarak bir bütün haline getirilmesi sonucunda referanduma gidileceğini söyledi.

KADİR DEDEOĞLU

Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Gaziler Derneği Başkanı Kadir Dedeoğlu ise, Kıbrıs Barış Harekatı’nda geldikleri bu toprakları vatan bilerek evlendiklerini, çoçuk ve torun sahibi olduklarını  söyledi.

“Vatan bildiğimiz bu topraklarda evlendik, çocuk ve torunlarımız olduk. Onlara ‘nerelisiniz?’ diye sorulduğunda ‘Kıbrıslıyız’ diyorlar. Ancak, ‘Anne babanız Türkiyeli?’ şeklinde soru sorunlara ise, bu saptamayı kişilere ‘garip’ bakarak bunun ne anlama geldiğini anlayamamaktadırlar. Ülkede belirli kesimler hale bizleri benimsemeyen; inciten, zedeleyen, farklı tanımlar yapabilmektedir” diyen Dedeoğlu,  çözüm yolunun; toplumsal sorumluluk taşıyan hükümetler, okullarda verilen eğitim ve sivil toplum örgütlerinin vereceği mesajlarda yattığına işaret etti.

Başlayan görüşme süreciyle ilgili olarak da konuşan Dedeoğlu, süreçle ilgili eleştirilerde bulundu.

“Görüşmeler halka gerçekler anlatılmadan sürdürüldüğünü üzülerek görmekteyiz. Görülen odur ki; Annan Planı’nda olduğu gibi sonradan Kıbrıslı olan bizlerin mağdur olacağı bir çözüm şekli üzerinde çalışıldığını hissetmekteyiz. Eğer görüşmeler referandum aşamasına gelir ve referandumda ‘evet’ çıkması beklenirse tüm vatandaşlara eşit davranılacak ve herkesi kucaklayacak bir anlaşma şekli ortaya konulmak zorundadır” diyen Dedeoğlu, aksi halde  sonucunun hüsran olabileceğine işaret etti.

Sonradan Kıbrıslı’ olan kendilerinin eşdeğer malları bulunmadığını, tamamının ‘tahsis ve kiralık’ olduğunu ifade ederek, ortaya çıkacak tazminatların ödenmesi veya boşaltılacak bölgelerden sonra oluşturulacak yeni bölgelerde Türkiye’nin daimi ve tam desteğinin çok önemli olduğuna işaret eden Dedeoğlu,  hükümet ile halkın bu gerçeğin bilincinde olması gerektiğini kaydetti.

Dedeoğlu, ihtiyaçlı gazi çocuklarının işe alınmasını da talep etti.

TAK

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.